Rácz Róbert

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke,

Debrecen

hb_06-12_racz_robert.jpgMiskolc melletti kis szülőfalujába, Ongára ma is szívesen hazajár a későbbi pataki, majd debreceni diák: Rácz Róbert országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

A születésekor, 1967. december 31-én – „a világ ünnepli a születésnapomat” – négyezer, ma másfélszer több lakosú kistelepülésen édesanyja és húga várja haza az időközben debreceni polgárrá lett Rácz Róbertet és családját: feleségét, Krisztinát és fiait, Kristófot és Somát.

A Sárospataki Gimnázium speciális angol tagozatán eltöltött négy esztendő életre szóló muníciót ad az ongai fiatalembernek: „Jól döntöttek a szüleim, hogy a szülőfalutól 80 kilométerre lévő gimnáziumba küldtek tanulni, ahol kollégista voltam, s ami meghatározóan hozzájárult személyiségem, értékrendem kialakulásához, és megtanított arra, hogyan kell saját lábon megállni” – idézi fel a kezdeteket, megemlítve, hogy a pataki kollégiumban olyan regulát kap, ami után a későbbi zalaegerszegi egyéves katonáskodás felüdülésnek számít.

A gimnázium és a hadsereg között belekóstol a fizikai munkába is: abban a csavargyárban segédmunkás, ahol édesapja a büfés – sejteti, hogy az összeköttetés már akkor is helyzetbe hozta az embereket.

– Télen havat lapátoltam a gyárudvaron, máskor meg szenet, úgyhogy van fogalmam a munkáról – avat be a kezdetekbe, majd elismeri: a kétkezi munkából élő családban „pályaelhagyó”, szellemi munkás lett. Előbb persze diplomát szerez a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem angol–történelem szakán, miközben Gellén József tanár úr hívására a híres nyári egyetem szervezésében, lebonyolításában vesz részt nyaranta 5-5 héten át. „Rangot, presztízst jelentett akkor a nyári egyetem szervező diákjai között lenni, egy kis profizmus volt a nagy amatőrizmusban” – utal arra, hogy az 1990-es évek elején a nyári egyetem némileg másként működik, mint maga az anyaintézmény.

Ekkor fedezik fel Rácz Róbert „szervezéstechnikai készségét”, ami Kósa Lajos hajdú-bihari Fidesz-elnök invitálására, a párt megyei irodavezetői székéhez juttatja. 1992-től hat éven át tölti be ezt a posztot, amely időszaknak a legfontosabb tennivalója a Fidesz vidéki szervezetinek létrehozása, megerősítése. Jellemző, hogy amikor elkezdi ezt a munkát, a megyei választmányt még „egy hajdúszoboszlói kiskocsma sarokasztalánál” tartják, lehetnek 4-5-en, ma pedig már, mint mondja, Hajdú-Biharban több emberrel kommunikálnak, több emberhez jutnak el – „és ez a siker záloga” –, mint a szocialisták.

A hivatalszerű irodavezetői munka mellett Rácz Róbert amióta belépett a Fideszbe, folyamatosan pártja megyei kampányfőnöke is. Jól jellemzi ezt az időszakot, hogy 1994-ben egyetlen egyéni országgyűlési képviselői helyet sem sikerül megszerezniük, négy évvel később már hat egyéni és három listás mandátumot szereznek, legutóbb, 2002-ben pedig minden posztot „bezsebelnek” amit lehet: Hajdú-Bihar mind a kilenc egyéni választókerületében mandátumhoz jutnak, s további négy listás hely is a Fideszé. Előle is elfogynak az egyéni mandátumhoz jutó képviselők, így „megyei listavezetőként” maga is parlamenti képviselő lesz.

A 2006-os választáson ismét országgyűlési képviselői mandátumhoz jut, az önkormányzati voksoláskor pedig „megállítja és visszaküldi a Gyurcsány-csomagot”, ami nyilvánvalóan hozzájárul ahhoz, hogy ő lesz a hajdú-bihari közgyűlés elnöke.

Elnöki programját a rá jellemző tömörséggel és félreérthetetlenséggel fogalmazza meg: Az előttünk álló négy esztendőben komoly feladatok állnak a megyei közgyűlés előtt. Határozottan kell képviselnünk a megye érdekeit, határozottan ki kell állni a megye szerepe mellett a központi kormányzat centralizáló törekvéseivel szemben. Ebben a kiállásban is számítok minden képviselőre, mert mindannyiunk számára megengedhetetlen, hogy diktátumokkal akarjanak bennünket meggyőzni a régiók fontosságáról.

„Amikor a kampány során azt mondtuk, hogy a Fidesz megvédi az embereket, akkor csupán a Gyurcsány-kormány gazdasági zsákutcát jelentő intézkedéseivel szembeni védelemre gondoltunk, ám hamarosan kiderült, hogy az erkölcsileg ellehetetlenült kormányfő az egész országot szeretné magával rántani az erkölcsi romlásba – ezt meg kell akadályoznunk, ez a feladat is ránk hárul: a kormányzati őszintétlenség, akár egy lidérces árnyék, egykönnyen átvetülhet mindannyiunkra, azokra is, akik őszintén és tisztességesen politizálnak. Meg kell hát állítanunk a hazugsággörgeteg lavináját a megye határánál” – fogalmazott.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerint „a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak elosztását alaposan elő kell készíteni, szakmai szempontokat kell érvényesíteni a pártpolitikai szempontokkal szemben, hiszen elsősorban Hajdú-Bihar megyeiek vagyunk, s csak ezt követően fideszesek, MSZP-sek vagy SZDSZ-esek”…

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése