Szólláth Tibor

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke,

Debrecen

hb_06-16_szollath_tibor.jpgAmikor Szólláth Tibor diplomát szerzett a Debreceni Agártudományi Egyetemen, nem gondolt arra, hogy valaha is politikus lesz. A sikeres biogazda ma szülővárosa, Hajdúnánás önkormányzati képviselője, és a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke.

Mezőgazdasági termelőszövetkezetben dolgozó édesapa és háztartásbeli édesanya harmadik gyermekeként 1969. április 4-én született Hajdúnánáson. Bátyja Budapesten, nővére most is Hajdúnánáson él.

Az általános és középiskoláit szülővárosában végző fiatalember előbb a Tungsram helyi elődjében, az Egyesült Izzóban kezd dolgozni, majd Budapesten próbál szerencsét. Onnan Németországba viszi az útja, ahol szintén a gépész szakmában szerez immár nemzetközi tapasztalatot.

Szólláth Tibor 1994-ben visszatér szülővárosába, és az apai örökség folytatásaként mezőgazdasági termeléssel kezd foglalkozni. Négy év múlva már vállalkozó, időközben pedig szakigazgatási szervező mérnöki diplomát szerez a Debreceni Agrártudományi Egyetemen.

1997-től foglalkozik ökológiai gazdálkodással és ezen belül szántóföldi zöldségtermeléssel is, összesen hatvanöt hektáron gazdálkodik. Az általa megtermelt gabona és zöldségfélék 90%-a a külföldi fogyasztók asztalára kerül. Bár a magyar embereket is egyre jobban érdekli a megvásárolt élelmiszer minősége, de ez a nagy többség számára még mindig nem az elsődleges szempont. Szakmai eredményeit 2003-ban az „Év biogazdája”, egy évvel később az „Észak-alföldi régió biogazdája” címmel ismerik el.

A 2002. évi választások hatására kezdett el politikával foglalkozni. Ezen év április 21-ének éjszakája sodorja a politikai küzdőtérre. „Előtte nem foglalkoztam politikával” – emlékezik a sokkoló éjszakára, amikor a jobboldal választási vereségét megtapasztalva rájön: valami nem jó irányba megy ebben az országban.

A választási év ősze már a politikai küzdőtéren találja: a Hajdúnánási Polgári Kör választási listáján bejut a helyi képviselő-testületbe. Ekkor még az Okkal – Más-Okkal Ifjúsági Egyesület elnöke. Meggyőződése, hogy szükség van a civil gondolkodásra, amivel segíthet városán. Önkormányzati szerepvállalása miatt támadások érik az ifjúsági egyesületet is, ezért lemond egyesületi elnöki posztjáról. 2003 nyarán újjáalakítja a Fidesz városi szervezetét, 2006-ban már a párt színeiben indul az önkormányzati választáson a Polgári Összefogás polgármesterjelöltjeként, egyéni választókörzetben szerez képviselői mandátumot. Kis idővel később elfogadja Rácz Róbertnek, a megyei közgyűlés elnökének a felkérését, és 2006. november 22-én a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnökévé választják.

Az alelnöki munkamegosztás szerint az intézményfenntartás, az intézményi beruházások, a gazdaságfejlesztés témaköreivel, valamint a szociális, az egészségügyi és a sportfeladatok ellátásával foglalkozik. Területileg pedig Hajdúböszörmény, Hajdúhadház és Balmazújváros térségében látja el alelnöki feladatait.

A négyéves ciklus alatt az intézményrendszer működőképességének megőrzését tekinti legfontosabb feladatának. Véleménye szerint a jelenlegi szűkös anyagi lehetőségek miatt jelentős átalakításokat kell végrehajtani a megyei intézményekben. Az intézményi felújítási program keretében szeretnék korszerűsíteni a még rendkívül rossz állapotban lévő szociális intézményeket. A megyei vezetés ennek érdekében határozott, konkrét gazdasági programmal és pályázati elképzelésekkel rendelkezik. Európai uniós források segítségével kívánja a lehető legtöbb intézményét korszerűsíteni, mert szeretné, ha mind a szociális, mind pedig az oktatási intézményei megfelelnének a XXI. század követelményeinek.

A közigazgatás rendszeréről szintén határozott véleménye van Szólláth Tibornak, aki szerint a megyerendszer „a mai magyar közigazgatás talán egyetlen jól működő szintje”.

Magánéletének meghatározó eleme a család. A munkája mellett a lehetőségekhez képest a legtöbb időt tölti hajdúnánási otthonában feleségével, Judittal, tizenegy éves Eszter nevű lányával, kilencéves Tibor és egyéves Áron Farkas nevű fiaival. Feleségére egyébként komoly terheket ró férje politikusi munkája, most ő irányítja a nánási biogazdaságot.

Munkája mellett kevés szabad ideje van, amelyet viszont szívesen tölt sportolással. Diákkorában, 1981–1987-ig atletizált, azóta kendóval, azaz japán kardvívással foglalkozik. 1992-ben és 1993-ban magyar kendoválogatott tagjaként Barcelonában és Turkuban Európa-bajnokságon képviselte a magyar színeket. 1994 ősze óta alapítóként irányítja a debreceni Bushido Kendo Klubot. A sportolás mellett a helyi amatőr színjátszó társulat, a NaNá színház tagja. A színház munkájában aktívan részt vesz, rendszeresen fellép színházi barátaival.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése