Dr. Vasas Lászlóné

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének főjegyzője,

Debrecen

hb_4-102_dr_vasas_laszlone.jpgAz új ismeretek és a tanulás iránti érdeklődés, a teljesítő-képes tudás tisztelete mindig fontos volt a családunkban – utal az otthonról magával hozott értékekre Vasas Lászlóné, a hajdú-bihari közgyűlés főjegyzője.

A jogi pálya már fiatal diákként vonzó számára, s az sem rendíti meg elhatározását, hogy az érettségi után közvetlenül nem kezdheti meg egyetemi tanulmányait. A közigazgatásban helyezkedik el 1975-ben először lakóhelyén Nyíradonyban, majd gyakornokként a Hajdú-Bihar Megyei Tanács V. B. Debreceni Járási Hivatalánál. A gyakornokként szerzett tapasztalatai igen hasznosnak bizonyulnak, s eredményes felvételi vizsga után. 1976-ban megkezdi felsőfokú tanulmányait az Államigazgatási Főiskola jogelődjeként működő Tanácsakadémia nappali tagozatán, ahol 1978-ban szerez diplomát.

A diploma megszerzése után munkahelyet és munkakört is változtat: Debrecen Megyei Jogú Városi Tanács V. B. hivatalánál gyámügyi előadóként hasznosítja ismereteit.

„A közigazgatás első vonalában szerzett tapasztalatok mással nem pótolhatók” – vallja meggyőződéssel. Vasas Lászlóné szerint az ügyfelek problémáit megfelelő szakmai felkészültség és empátia nélkül nem lehet megoldani: „ügyeket lehet intézni ezek nélkül is, de jó megoldást találni, az ügyek mögött az emberi sorsokat is látni, aligha. A gyámügyi igazgatás egyébként is olyan területe a közigazgatásnak, ahol a kérdések és a válaszok nem egyszerűek, a jogalkalmazói tevékenység valamennyi körülmény gondos mérlegelését igényli.” Az állam- és jogtudományok iránti érdeklődése továbbra is töretlen, így hamarosan a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán találja magát, ahol 1988-ban „cum laude” minősítéssel szerez diplomát. Közben lehetőséget kap arra, hogy a városi tanács titkárságán csoportvezetőként hasznosítsa tudását és tapasztalatait.

„A hatósági munka törvényességének ellenőrzése a hatályos joganyag folyamatos követését és ismeretét igényelte. Az igazgatás-szervezési, korszerűsítési feladatok hivatali szintű koordinálása, pedig megkövetelte a széleskörű ismereteket, ideértve a költségvetési gazdálkodás tervezésével és végrehajtásával kapcsolatos joganyagot is” – summázza a szakmai kihívásokat. Szakmai munkájának elismerése, hogy ezerkilencszáznyolcvanhétben titkársági osztályvezetői megbízást kap. Jogi szakvizsgáját követően – 1991 szeptemberétől – a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hivatala önkormányzati, szervezési és jogi irodájára hívják dolgozni, ahol az önkormányzatok megalakulása, a hatáskörök megosztása, az új típusú működés megteremtése igazi kihívást jelent számára. Jól veszi az akadályokat, amit ezerkilencszázkilencvenháromban címzetes főtanácsosi címmel honorálnak.

Szakmai ismereteivel, az igazgatási munkában szerzett tapasztalataival fontos részt vállal a megyei önkormányzat és a települési önkormányzatok kapcsolatainak bővítésében, a szolgáltató megyei önkormányzati modell kidolgozásában, működtetésében. A szakmai ranglétra egyre magasabb fokára jut: ezerkilencszázkilencvennégyben a hivatal jogi, szervezési és vagyongazdálkodási irodájának vezetésére kap megbízást, két év múlva, pedig a közgyűlés egyhangú döntése a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének főjegyzői székébe juttatja. „Pályázatomban azokat az elgondolásokat és célkitűzéseket fogalmaztam meg, amelyek számomra ma is etalonként szolgálnak. A főjegyzői munkakör lényeges eleme a feladatok meghatározásának és végrehajtásának szakszerűsége, tervszerűsége” – fogalmaz szakjogászi precízséggel.

Kinevezése óta a hatósági és a testületi munkában is sikerült olyan szakmai színvonalat elérni, „amelyről az ügyfelek, a politikusok és a kollégák is elismeréssel nyilatkoznak”.

Közben folyamatosan tanul: elvégzi az ELTE Jogi Továbbképző Intézete által szervezett kodifikátor szakjogász képzést, majd – hogy otthonosan mozogjon az európai uniós joganyagban is – a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán „Európai szakjogász”-nak tanul.

Közben részt vesz a köztisztviselői alapvizsga bizottság munkájában, tagja a közigazgatási szakvizsga önkormányzati szakbizottságának, a Hajdú-Bihar Megyei Védelmi Bizottságnak, a Választási Szakértők Egyesületének.

Tevékenységét ezerkilencszázkilencvenkilencben a Honvédelemért kitüntető cím I. osztálya, kétezer-kettőben, pedig a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerik el.

A munka és a tanulás mellett a biztos hátteret, a kikapcsolódást, a nyugalmat családja jelenti számára. Férje, dr. Vasas László egyetemi adjunktus spanyol nyelvet és irodalmat tanít a Debreceni Egyetemen és Budapesten. Nagyobbik fia, a huszonnégy László édesanyja példáját követve jogásznak tanul, a művészeteket, a zenét szerető tizennégy éves Tamás, pedig gimnáziumban készül a felnőtt életre.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése