Kocsis Róbert

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke,

Debrecen

hb_06-14_kocsis_robert.jpgTanárból lett politikus Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, aki az elmúlt években folyamatosan haladt előre választott hivatásában.

Az ezerkilencszázhatvanhétben született hajdúszoboszlói fiú szülővárosában végzi általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait, majd ezerkilencszázkilencvenben Nyíregyházán, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz–népművelés szakán szerez diplomát.

A frissdiplomás pedagógus két évig Hajdúszováton tanít, majd hazakerül Hajdúszoboszlóra, ahol nevelőtanár lesz a helyi Szép Ernő Középiskolai Kollégiumban.

– Ekkor belecsöppentem az otthoni közéletbe – emlékezik a későbbi politikai pályáját megalapozó időszakra, amikor is szabad idejében a Kulturális Közösség nevű civil szervezetben tevékenykedett, és lett a helyi újság munkatársa.

Ezerkilencszázkilencvenkettőben már részt vesz a helyi Fidesz-szervezet újjáalakításában, s egy év múlva a Fidesz-csoport elnökévé választják. Első jelentős feladata ezerkilencszázkilencvenháromban a jövő évi választásokra való felkészülés. A Fidesz akkori hajdúszoboszlói országgyűlési képviselő-jelöltjének a kampányában húzóember, s bár jelöltjük akkor még csak a negyedik helyen végez, nem adja fel. Kitartása és az összefogás még abban az évben eredményre vezet: az önkormányzati választáson kialakuló polgári erőket tömörítő választási szövetség több cikluson át meghatározó erővé válik Szoboszlón.

A helyi választási siker nyomán Kocsis Róbert külső bizottsági tagként vesz részt a mind hajdúszoboszlói, mind a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat kulturális és sportbizottságainak munkájában. Közben pályát módosít, és a médiában is kipróbálja magát: ezerkilencszázkilencvenöttől három éven át a Hajdúszoboszló Városi Lap megbízott felelős szerkesztője. Ezalatt sajtószóvivői végzettséget szerez a Bálint György Újságíró Iskola posztgraduális képzésén. Eredményes évek ezek Kocsis Róbert életében, ami elvezet az ezerkilencszázkilencvennyolcas sikerhez: a Fidesz hajdúszoboszlói jelöltje az országgyűlési képviselő-választáson listás mandátumot nyer, ő maga pedig a képviselő személyi titkáraként dolgozik tovább. Ekkortól egyéni körzetben megválasztott önkormányzati képviselő Hajdúszoboszlón, és tagja lesz a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésnek is.

Kocsis Róbert politikai pályája innen egyenes ível: ezerkilencszázkilencvenkilenctől az Észak-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság (RIB) elnöke. A nemzetközi hírű fürdőváros tősgyökeres polgárának igazán testhez álló feladat ez, az idegenforgalom ugyanis gyerekkorától megtapasztalt valóságként vette körül.

Az igazi nagy politikai sikert 2002-ben éri el: a Fidesz megyei listájáról bekerült az Országgyűlésbe, ősszel pedig a helyhatósági választásokat követően Hajdúszoboszló alpolgármestereként is dolgozhat szeretett városáért. Országgyűlési képviselői munkája is szorosan kapcsolódik az otthoni tennivalókhoz: az idegenforgalmi bizottság tagjaként vesz részt a szakterület fellendítésében. Négy évvel később, 2006-ban harmadszor választják önkormányzati képviselőnek Hajdúszoboszlón, majd a Hajdú-Bihar megye önkormányzati közgyűlése alakuló ülésén alelnökévé választja.

– Idegenforgalom, oktatás, kultúra, külügyek – sorolja a hozzá tartozó területeket, hozzátéve, hogy a területi megosztás szerint a megye déli térsége tartozik hozzá: elsősorban Püspökladány, Hajdúszoboszló és Berettyóújfalu térségében van jelen szinte minden eseményen.

A külügy teljesen új terület, amit folyamatosan tanulnia kell. Másutt viszont már „otthon van”: a RIB elnökeként komoly tapasztalatokat szerzett az idegenforgalomban, földrajz–népművelés diplomájának köszönhetően pedig otthonosan mozog az oktatás és a kultúra területén.

Kocsis Róbert ugyanakkor pontosan tudja, hogy nehéz időszakban lett megyei vezető. Fontos céljának tekinti a megyei intézményrendszer működőképességének megőrzését, az oktatási és kulturális szféra színvonalának megtartását, fejlesztését, a nehéz körülmények, a pénztelenség időszakában is. Napi feladatai közül az oktatási, szociális- és kulturális intézmények gazdasági integrációját tekinti a legsürgetőbbnek.

Akkor fogja sikeresnek tekinteni alelnöki tevékenységét, ha a ciklus végeztével elmondhatják, hogy a megyei önkormányzat történetének talán legnehezebb időszakában hivatásának és vállalásának megfelelően a közjót szolgálva eredményesen, a választók megelégedésére végezte a dolgát.

Kocsis Róbert szabad idejében olvas és zenét hallgat. „Szeretem az irodalmat, és szeretek koncertekre járni” – mondja a nőtlen alelnök, s elárul egy titkot is: megrögzött mozirajongó. S hogy ez mennyire komoly, hozzáteszi: harmadik szakként diplomát szerzett az esztergomi Vitéz János Főiskola filmterjesztés szakán.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése