Tóth József

A megyei önkormányzat alelnöke,

Debrecen

hb_3-8_toth_jozsef.jpgElőzni csak a bal sávban lehet! – írja a KRESZ –, azt is elővigyázatosan, figyelni a mögöttünk és az előttünk haladókra egyaránt.

Az eszeveszett száguldás, a felelőtlen vezetői stílus előbb-utóbb megbosszulja magát – állítja Tóth József, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke. Megítélése szerint ez igaz a politikai közéletre is. Vallja és vállalja hovatartozását, amely áthatotta eddigi karrierjét. A baloldali eszmék és értékek – amit a szülői házból hozott – és szociáldemokrata világnézete – amely tevékenysége során formálódott – tették sikeres, megbecsült üzletemberré és politikussá.

Hogyan sikerült ezt elérni egy szegény család másodszülött fiaként? Milyen út vezetett egy sikeres, többgenerációs családi vállalkozás kiépítéséhez, ahol a nagymama és az unoka is kiveszi a részét a munkából? Mi a titka a sikeres és boldog családi életnek, a megteremtett közös otthonnak, a két pajkos fiúgyermeket nevelő családnak?

Polgáron, a családi fészekben a közös érték a kétkezi munka volt: szülei a közeli tiszaújvárosi nagyüzemek ipari munkásaiként dolgoztak, nagyszülei földművesként keresték a kenyerüket. Az 1962. október 27-én született politikus elsőgenerációs értelmiségiként próbált helytállni egy olyan településen, ahol az iparosítás egy sajátos szubkultúrát teremtett meg.

Szülőföldje fiataljait, köztük őt is, identitásválságba sodorták a falusi értékeket elfedni akaró politikai törekvések. Hamar ráeszmélt, hogy rossz úton jár, s a génjeiben hordozott kódolt üzenetek lassan kifejezésre jutottak: bebizonyította, hogy a múltunk megtagadása nélkül is lehetünk sikeresek, hogy a kudarcok ellenére is ki kell tartanunk céljaink érdekében, s hogy nem a szülőföldünket elhagyva, az esetlegesen jobb lehetőségekkel kecsegtető helyeken kell boldogulni.

Az igazi kihívást az a felelősségteljes megfelelni akarás jelenti számára, amely politikusként és vállalkozóként is Polgáron tartotta. A jó eszű, figyelmes gyermek hamar felhívta magára környezete és tanárai figyelmét. Amellett, hogy szorgalmasan tanult, kiváló sportteljesítményével, s az örök szenvedélyének tekintett labdarúgással is sikereket ért el. Nem az egyéni eredmények motiválták, sokkal inkább a közös játék, a csapatmunka érdekelte. Hálóőr volt a pályán, kapuőr a pályán kívül, ahol a napi gondok megoldásában a legnagyobb segítséget a „józan paraszti ész” jelentette. A tisztesség, az őszinteség, a következetes és elvszerű cselekedetek adtak erkölcsi tartást döntései meghozatalánál.

Gyermekkori barátaival ma is együtt sírnak és örülnek A köré csoportosuló fiatalok bizalma vezette a fiatal gépészmérnököt arra, hogy a Szőke Tisza Mgtsz gépüzemvezetői, majd a Szitág szövetkezeti társulás fejlesztőmérnöki munkáját feladva elvállalja 1986-ban, az előző rendszer végnapjaiban, a Polgár községi KISZ-titkári megbízást.

Tette ezt azért, hogy megszervezze a fiatalok szabadidejét, s lehetőségeivel segítse a polgári fiatalok sorsának jobbítását. Tette ezt akkor, amikor a politikának kényelmetlen volt a lendületes, energikus, más eszközökkel, módszerekkel dolgozó fiatalember. Tette annak ellenére, hogy a fiatalság már egyre kevésbé volt fontos a nagypolitikának. A falusi ifjúság bizalmát élvezve olyan rendezvényeket szervezett, amelyeket máig emlegetnek. S tette ezt jól, mert az idő igazolta az elmúlt éveket. És tette meggyőződésből a változás mellé a voksát, amikor az MSZP alapítójaként továbblépett és vállalkozó lett.

A formálódó politika a szélsőségeket visszautasító fiatal üzletembert nem tántorította el hitvallásától, nem keresett más pártot, nem fordította meg kabátját, megmaradt „Tatának”, Jóskának, Fiamnak, másoknak Uramnak, kinek hogy. Mindenkivel megtalálta a hangot bárhogyan is szólítsák, s a más értéket képviselők is elfogadják és figyelnek rá. 1990-től folyamatosan újraválasztott önkormányzati képviselő, 1998-ban polgármesterjelölt, 2002-ben az MSZP egyéni választási körzetének országgyűlési képviselő jelöltje, s igazi csapatjátékosként kompromisszumkészségét bizonyítva, nyerésre esélyes helyzetben lépett vissza a leendő koalíciós partner jelöltjének javára, az MSZP választási sikere érdekében.

A megye alelnökének nem kis feladat jutott: maximalizmusa arra készteti, hogy a 2002-es választási ígéretek alapján a megyét és a településeket olyan helyzetbe hozza, hogy méltó módon csatlakozhassanak az Európai Unióba. Vezetőként is ugyanazok a gondolatok foglalkoztatják, mint állampolgárként, emberként, gyermekei jövőjéért aggódó szülőként, felelősségérzettel felruházott politikusként: a legjobbat nyújtani.

Céljaként a közszolgálatot, a mai modern európai gondolkodásmódot, és a felelősségteljesen végzett munkát jelöli meg.

„Engem a jövő érdekel, mert nem közömbös számomra, hogy az életem hátralévő részét miként fogom eltölteni”– vallja Tóth József, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése