Prof. Dr. Oláh Éva

Egyetemi tanár, klinikaigazgató,

Debrecen

hb_3-72_prof_dr_olah_eva.jpgNoha gyógyító munkája mellett évtizedek óta végzett kutatómunkát, mindig is a betegellátást tartotta elsődlegesnek. És éppen ez az, amit az utóbbi tizenkét évben, a Gyermekklinika igazgatójaként is megtartani igyekszik: rendszeresen naponta vizitel, a klinika összes ápolt gyermekét és betegségüket ismeri.

Az egyre növekvő elvárások mellett az alulfinanszírozott gyermekellátás szakmai színvonalának megtartása és a tudomány új eredményeinek megfelelő továbbfejlesztése mellett a klinika kutató- és oktatómunkájának megszervezése, irányítása jelentős időt és energiát igényel. Feladatuk a gyermekek teljes körű ellátása, s ehhez minden szakterületet művelni kell, azaz helyben kell megvalósítani mindazt, amit a felnőttek esetében külön-külön klinikák biztosítanak. Ezért munkatársait több szakvizsga letételére ösztönzi, noha a sokrétű feladatot megnyugtatóan csak az orvosi kar létszámának növelése fogja – remélhetőleg a jövőben – megoldani.

Jó hír – s a folyamatos bizonyítás mellett a következetes igazgatói kiállás eredménye is –, hogy az idén nyolcvanéves Gyermekklinika egykor befejezetlen nyugati szárnyát a DEOEC felépítteti, s az emelet és tetőtér beépítésével egy régi álom válik valóra: valamennyi szakrendelést és diagnosztikai egységet magába foglaló korszerű járóbetegrészleget alakítanak ki, amit a 2004 októberében rendezendő országos nagygyűlés idejére remélhetőleg már használatba is vehetnek a klinika dolgozói és kis betegei.

Oláh Éva már kisgyermek korától gyermekorvosnak készült. A korán elszenvedett megrázkódtatások – református lelkész édesapja életét Berettyóújfaluban 1944 októberében egy „felszabadító” orosz katona géppisztolygolyója oltotta ki, tanár édesanyja szerető közelségét annak súlyos betegsége miatt kellett tartósan nélkülöznie – elhatározásában megkeményítették, a nagyszülők gondoskodása pedig segítették. Ismereteit kitűnő tanárok keze alatt gyarapította a Csokonai-gimnáziumban, ahol országos tanulmányi versenyeken elért jó eredmények, torna, népi tánc és különböző szereplések színesítették az ott töltött éveket. A DOTE-n Krompecher professzor élvezetes előadásai, Endes Pongrác „példabeszédei” vagy Fornet Béla betegbemutatásai, klasszikus vizsgálati módszerei hagytak máig szívmelengető emlékeket.

Negyedéves orvostanhallgató volt, amikor dr. Ács Géza felesége lett – aki ma a Kenézy-kórház baleseti sebészetén osztályvezető és tanszékvezető-helyettes, címzetes egyetemi docens –, s amikor 1968-ban „Sub Auspiciis Rei Publicae Popularis” minősítéssel doktorrá avatják, már két gyermeke van. A Gyermekklinikán kap állást, ahol azóta folyamatosan, 35 éve dolgozik.

Miközben bekapcsolódott az oktatómunkába, végigjárta a betegellátás minden területét, a klinikai beosztások fokozatait, a csecsemő- és gyermekgyógyászat mellett humángenetikai szakképesítést is szerez. Szegeden elsajátítja a kromoszómavizsgálati módszereket, amelyeket bevezet az általa létesített és 20 éven át vezetett laboratóriumban.

A veleszületett rendellenességes gyermekek mellett a rosszindulatú betegségek genetikai jellemzői érdeklik elsősorban. A hagyományos kromoszómaanalízist molekuláris genetikai módszerekkel egészíti ki a leukémiás és daganatos betegségben szenvedő gyermekek pontos genetikai jellemzésére, prognosztikai megítélésére az eredményesebb kezelés érdekében (e témában írja kandidátusi és nagydoktori disszertációját is). 1992-től egyetemi tanár és a Gyermekklinika igazgatója.

Nagy számú előadást tart gyermekgyógyászatból és klinikai genetikából magyar és angol nyelven a IV. és V. évfolyamos hallgatóknak. E tevékenységét „A Magyar Felsőoktatásért” érdeméremmel, a „DOTE Kiváló Oktatója” címmel ismerték el, népszerűségét pedig jelzi, hogy kétszer Az év oktatója címet is elnyerte. Kreditkurzust tart, több diplomamunka, TDK-szakdolgozat, PhD-munka témavezetője, s miközben három könyv, tizenegy könyvfejezet, több mint 100 közlemény került ki a keze alól, kongresszusok garmadáján adott elő itthon és külföldön.

Több hazai és nemzetközi tudományos társaság mellett a Magyar Gyermekorvosok Társaságának volt, a Humángenetikai Társaság jelenlegi elnöke, a Gyermekgyógyászati és a Humángenetikai Szakmai Kollégium tagja, DEOEC szakmai bizottságok vezetője vagy tagja, tudományos folyóiratok szerkesztőjeként tevékenykedik.

Nagy figyelmet szentel a régió gyermekorvosainak továbbképzésére: 1994 óta népszerűek a havonkénti Nagyerdei gyermekgyógyászati esték, ahol a szakmai tartalmat kulturális események is színesítik. Évente jótékonysági koncerttel gyarapítják a Gyermekklinika anyagi lehetőségeit. Pro Urbe díjas.

Két fia, Géza és Péter is orvosok, kiváló szakmai munkájuk eredményeként jelenleg az USA-ban dolgoznak, így a nagymama szomorúsága, hogy ritkábban simogathatja meg öt unokája fejét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló