Prof. Dr. Oláh Éva

Egyetemi tanár, klinikaigazgató,

Debrecen

hb_3-72_prof_dr_olah_eva.jpgNoha gyógyító munkája mellett évtizedek óta végzett kutatómunkát, mindig is a betegellátást tartotta elsődlegesnek. És éppen ez az, amit az utóbbi tizenkét évben, a Gyermekklinika igazgatójaként is megtartani igyekszik: rendszeresen naponta vizitel, a klinika összes ápolt gyermekét és betegségüket ismeri.

Az egyre növekvő elvárások mellett az alulfinanszírozott gyermekellátás szakmai színvonalának megtartása és a tudomány új eredményeinek megfelelő továbbfejlesztése mellett a klinika kutató- és oktatómunkájának megszervezése, irányítása jelentős időt és energiát igényel. Feladatuk a gyermekek teljes körű ellátása, s ehhez minden szakterületet művelni kell, azaz helyben kell megvalósítani mindazt, amit a felnőttek esetében külön-külön klinikák biztosítanak. Ezért munkatársait több szakvizsga letételére ösztönzi, noha a sokrétű feladatot megnyugtatóan csak az orvosi kar létszámának növelése fogja – remélhetőleg a jövőben – megoldani.

Jó hír – s a folyamatos bizonyítás mellett a következetes igazgatói kiállás eredménye is –, hogy az idén nyolcvanéves Gyermekklinika egykor befejezetlen nyugati szárnyát a DEOEC felépítteti, s az emelet és tetőtér beépítésével egy régi álom válik valóra: valamennyi szakrendelést és diagnosztikai egységet magába foglaló korszerű járóbetegrészleget alakítanak ki, amit a 2004 októberében rendezendő országos nagygyűlés idejére remélhetőleg már használatba is vehetnek a klinika dolgozói és kis betegei.

Oláh Éva már kisgyermek korától gyermekorvosnak készült. A korán elszenvedett megrázkódtatások – református lelkész édesapja életét Berettyóújfaluban 1944 októberében egy „felszabadító” orosz katona géppisztolygolyója oltotta ki, tanár édesanyja szerető közelségét annak súlyos betegsége miatt kellett tartósan nélkülöznie – elhatározásában megkeményítették, a nagyszülők gondoskodása pedig segítették. Ismereteit kitűnő tanárok keze alatt gyarapította a Csokonai-gimnáziumban, ahol országos tanulmányi versenyeken elért jó eredmények, torna, népi tánc és különböző szereplések színesítették az ott töltött éveket. A DOTE-n Krompecher professzor élvezetes előadásai, Endes Pongrác „példabeszédei” vagy Fornet Béla betegbemutatásai, klasszikus vizsgálati módszerei hagytak máig szívmelengető emlékeket.

Negyedéves orvostanhallgató volt, amikor dr. Ács Géza felesége lett – aki ma a Kenézy-kórház baleseti sebészetén osztályvezető és tanszékvezető-helyettes, címzetes egyetemi docens –, s amikor 1968-ban „Sub Auspiciis Rei Publicae Popularis” minősítéssel doktorrá avatják, már két gyermeke van. A Gyermekklinikán kap állást, ahol azóta folyamatosan, 35 éve dolgozik.

Miközben bekapcsolódott az oktatómunkába, végigjárta a betegellátás minden területét, a klinikai beosztások fokozatait, a csecsemő- és gyermekgyógyászat mellett humángenetikai szakképesítést is szerez. Szegeden elsajátítja a kromoszómavizsgálati módszereket, amelyeket bevezet az általa létesített és 20 éven át vezetett laboratóriumban.

A veleszületett rendellenességes gyermekek mellett a rosszindulatú betegségek genetikai jellemzői érdeklik elsősorban. A hagyományos kromoszómaanalízist molekuláris genetikai módszerekkel egészíti ki a leukémiás és daganatos betegségben szenvedő gyermekek pontos genetikai jellemzésére, prognosztikai megítélésére az eredményesebb kezelés érdekében (e témában írja kandidátusi és nagydoktori disszertációját is). 1992-től egyetemi tanár és a Gyermekklinika igazgatója.

Nagy számú előadást tart gyermekgyógyászatból és klinikai genetikából magyar és angol nyelven a IV. és V. évfolyamos hallgatóknak. E tevékenységét „A Magyar Felsőoktatásért” érdeméremmel, a „DOTE Kiváló Oktatója” címmel ismerték el, népszerűségét pedig jelzi, hogy kétszer Az év oktatója címet is elnyerte. Kreditkurzust tart, több diplomamunka, TDK-szakdolgozat, PhD-munka témavezetője, s miközben három könyv, tizenegy könyvfejezet, több mint 100 közlemény került ki a keze alól, kongresszusok garmadáján adott elő itthon és külföldön.

Több hazai és nemzetközi tudományos társaság mellett a Magyar Gyermekorvosok Társaságának volt, a Humángenetikai Társaság jelenlegi elnöke, a Gyermekgyógyászati és a Humángenetikai Szakmai Kollégium tagja, DEOEC szakmai bizottságok vezetője vagy tagja, tudományos folyóiratok szerkesztőjeként tevékenykedik.

Nagy figyelmet szentel a régió gyermekorvosainak továbbképzésére: 1994 óta népszerűek a havonkénti Nagyerdei gyermekgyógyászati esték, ahol a szakmai tartalmat kulturális események is színesítik. Évente jótékonysági koncerttel gyarapítják a Gyermekklinika anyagi lehetőségeit. Pro Urbe díjas.

Két fia, Géza és Péter is orvosok, kiváló szakmai munkájuk eredményeként jelenleg az USA-ban dolgoznak, így a nagymama szomorúsága, hogy ritkábban simogathatja meg öt unokája fejét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése