Dr. Kánya Judit

Orvos-igazgató, Kenézy Gyula-kórház,

Debrecen

hb_4-48_dr_kanya_judit.jpgA többnyire jogász dinasztiából származó dr. Kánya Judit, a debreceni Kenézy Gyula-kórház orvos-igazgatója kisgyermekkora óta orvosnak készült. Ma is emlékszik kedves gyermekorvosára, aki „kisbarátnőm”-nek szólította, ennek ellenére „kicsit féltem tőle” – vallja be immár több mint negyedszázados orvosi gyakorlattal a háta mögött.

Kánya Judit Sárospatakon járt gimnáziumba – „szerettem pataki diák lenni” –, ahol latint is tanult. Osztályfőnökétől, édesapja egykori, ekkor már latin–magyar szakos osztálytársától emberileg is sokat tanult, ma is zseninek tartja. „Soha ne adjátok fel” – biztatott bennünket a tanár úr, aki azt is tudatosította bennünk: mindenkiben van valamilyen tehetség, csak várni kell, hogy kipattanjon – engedett bepillantást az életre szóló intelmekbe, amit követtek is.

– Osztályunkból nyolcan jelentkeztünk orvosi egyetemre. Négyőnket elsőre felvettek, de volt, aki hatszor próbálkozott, mire sikerült. De nem adta fel… – igazolja a tanári intelem hatásosságát.

Kánya Judit a Debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatójaként készült a legszebb hivatásra, s úgy gondolta – talán egykori gyermekorvosa hatására is –, hogy a gyermekgyógyászatot választja. Ennek megfelelően szigorlóként a gyermekorvosi gyakorlatot hagyta a végére, abban akart elmélyülni. Amikor ezt megelőzően az ideggyógyászatra került gyakorlatra, maga sem gondolta, hogy az olyan lesz, mint az életet eldöntő szerelem: nem tudott szabadulni tőle. Nem is akart, mert olyan szépnek találta. Így lett ideggyógyász az egyetemet 1978-ban befejező dr. Kánya Judit, s került a debreceni Kenézy Gyula-kórház ideggyógyászati osztályára a neves Zsadányi Ottó főorvos mellé.

Főnöke, aki tudomást szerezve arról, hogy fiatal kolléganője gyermekorvosnak készült, megnyugtatta: ideggyógyászként sem kell régi álmát feladnia, van teendője gyermekideggyógyászként is. Később szakosodott az osztály, különvált az elme- és az idegrészleg, Kánya Judit az idegosztályon maradt.

Az epilepszia kialakulása, kezelése foglalkoztatta ebben az időszakban, s 1982-től a gondozásba is bekapcsolódott. Ugyancsak kiemelten foglalkozott a szklerózis multiplex betegség kezelésével, a betegklub újjászervezése révén igyekezett a betegségben szenvedőknek enyhíteni a ma még gyógyíthatatlan kór elviselését.

A szakmai továbbképzések mellett elvégezte az egészségügyi menedzserképzőt, ami után „rálátása van arra is, amit korábban csak sejtett”: egészségpolitikai, az egészségüggyel összefüggő statisztikai, jogi, kommunikációs és más kérdésekre. Megszerzett ismereteit 2004-től már a Kenézy Gyula-kórház orvos-igazgatói székében kamatoztathatta, amit pályázat útján nyert el.

Inkább íróasztalhoz kötött új beosztásában is szívügyének tekinti a betegellátás színvonalának javítását, a minőségi betegellátás biztosítását minden szinten. Az úgynevezett „betegelégedettség” megteremtése, illetve javítása érdekében „gördülékenyebb betegutakat” szeretne megvalósítani a kórházban: „ne kelljen ismerős ahhoz, hogy minden gyorsan, gördülékenyen menjen” – teszi kézzelfoghatóvá, hogy mit is ért ezen.

Mindennek érdekében tartja elodázhatatlannak a minőségi fejlesztést, az eszközök minőségi cseréjét, ahogy mondja: „erről szólt orvos-igazgatói munkám első fél éve”. Tarthatatlan ugyanis – mint fogalmaz –, hogy „a beteg is panaszkodik, meg a kollégák is panaszkodnak”. Előbbieket megilleti a minőségi betegellátás, utóbbiakat pedig a minőségi eszközök használata és a minőségi munkakörülmények biztosítása, s ezekben a kérdésekben meg kell találni az ideális megoldást.

A Kenézy-kórház egyébként nem panaszkodhat: dobogós helyen áll a hazai egészségügyi intézmények sorában, mind a gazdálkodását, mind a fejlesztéseket illetően. Az ingatlanberuházások mellett 2004-ben alig volt olyan hónap, hogy valamilyen új technikai berendezést át ne adtak volna, 2005-ben pedig megkezdődik a központi műtőblokk csaknem 3 milliárd forintos felújítása.

A napi orvosi és orvos-vezetői munka mellett a „szigetet” a hétvége jelenti számára, amikor otthon lehet a családjával. Két gyermeke Budapesten tanul: fia jogászhallgató, lánya humánerőforrás-menedzser lesz. Gépészmérnök férje egy budapesti cég vezető beosztású munkatársa.

Amikor hétvégén összejön a család, Kánya Judit kedvenc ételükkel, lasagnával kedveskedik nekik. Mert az orvosnő számára fontos a család, tudja, hogy a családanyaságért áldozatot is kell hozni, olykor nem is kicsit. Ekkor, a beszélgetés végén derül csak ki, hogy a gyermekgyógyász-elképzelésből az ideggyógyászatot megvalósító Kánya Judit igazi álma tulajdonképpen a sebészet volt.

– Sebész lettem volna, ha nem nőnek születek. Ez nagy szívfájdalom, de az anyaság számomra legalább olyan fontos, s a kettő nem összeegyeztethető – avat be a legmélyebb titokba a Kenézy-kórház orvos-igazgatója.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése