Prof. Dr. Oláh Éva

Egyetemi tanár, klinikaigazgató,

Debrecen

hb_5-62_prof_dr_olah_eva.jpgHihetetlenül gazdag szakmai életút és mindehhez roppant szerény, előzékeny egyéniség társul prof. dr. Oláh Éva egyetemi tanár, gyermekklinika-igazgató személyében. Pályája és eredményei összeforrottak a Debreceni Orvostudományi Egyetem fejlődésével. Nemcsak az országban, hanem külföldön is jól ismerik és megbecsülik Oláh Éva professzor asszony tevékenységét. A Berettyóújfaluban 1943. december 17-én született, férjezett és kétgyermekes édesanya eljutott a tudományos élet csúcsára. Tette mindezt támogató családi háttér mellett, és a munkájukat szolgálatnak felfogó kollégákkal. Férje, dr. Ács Géza baleseti sebész, címzetes egyetemi docens. Géza fiuk patológus, Péter belgyógyász, andragógus, mindketten az USA-ban élnek és dolgoznak. Az unokák, Alexandra, Olívia, Péter, Kristóf és Adél.

Az Általános Orvosi Karon 1968-ban kitüntetéssel szerezte meg diplomáját. Szakvizsgáit csecsemő- és gyermekgyógyászatból (1972) és humángenetikából (1980) tette. 1981-ben az orvostudomány kandidátusa, majd a Magyar Tudományos Akadémián 1990-ben az orvostudomány doktora címet szerezte meg. Mindkét értekezésében a kromoszóma-rendellenességeket vizsgálta a rosszindulatú betegségekben. Szakmai pályafutása során végig a DOTE Gyermekklinikáján dolgozik, klinikai gyakornok, egyetemi tanársegéd, 1973 és 1992 között a DOTE Gyermekklinika Genetikai Laboratóriumát vezeti. 1981–89 közt egyetemi adjunktus, 1989–92 közt egyetemi docens, 1992-től kezdődően egyetemi tanár, klinikaigazgató. 1998 és 2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjas. Hosszabb-rövidebb tanulmányúton Dániában, Hollandiában, Izraelben járt. Nevéhez fűződik a Genetikai Laboratórium kialakítása, a cytogenetikai vizsgálatok beindítása. Kiemelt érdeklődést tanúsít a rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések genetikai eltérései iránt.

Oktatási tevékenységét és oktatásszervezését a graduális, a posztgraduális és a továbbképzés területén fejti ki. A gyermekgyógyászat mellett a klinikai genetikát két évtizede oktatják önálló tantárgyként, s az előadások jelentős részét prof. dr. Oláh Éva tartja. Az általa írt „A klinikai genetika alapjai” című könyv második kiadása már előkészítés alatt van. Szívesen segíti és irányítja a hallgatók diplomamunkáinak és tudományos diákköri munkáinak készítését. Gyakran a védés elnöki teendőit is ellátja. A klinikaigazgató irányításával 1985–2002 között 21 magyar és egy angol nyelvű diplomamunka, tudományos diákköri dolgozat született. Fontosnak tartja a tudományos diákköri munka támogatását, a tehetséges hallgatók felkészítését a kutatómunkára. Két hallgatója elnyerte az egyetem legmagasabb hallgatói kitüntetését, a Weszprémy-díjat, és részesült az MTA kiemelkedő végzős hallgatók számára alapított legmagasabb, „Pro Scientia” érem kitüntetésében. A professzor asszony „Az év oktatója” kitüntetést kétszer kapta meg a hallgatók szavazatai alapján. A PhD-programban akkreditált témavezető.

A klinikára hárul a felelősség a régióban a szakorvosképzésért és a terület gyermekorvosainak továbbképzéséért. A szakvizsgabizottságban elnöki feladatot lát el a professzornő. A régió orvosainak rendszeres továbbképzését szolgálja a Nagyerdei gyermekgyó­gyászati esték című üléssorozat, amelyen az ország különböző részeiből meghívott előadók egy-egy gyakorlati jelentőségű témát dolgoznak fel. Nyolc éve rendeznek neonatológiai országos továbbképző tanfolyamot egy amerikai egyetem közreműködésével, viszonzásul a hazai nővérek Amerikában tanulhatnak.

A gyermekgyógyászat és a klinikai genetika medikus oktatásában évek óta a professzor asszony által javasolt tanrendet követik. Cél az európai szintű tudás közvetítése. A hazai és az európai egyetemek között igyekeznek megteremteni az „áthallgatás” lehetőségét, ám nem tévesztik szem elől, hogy itt majd itthon dolgozó gyakorlati szakembereket képeznek.

A háziorvosi és a gyermekorvosi hálózat megerősödése és párhuzamos működése új kihívást jelent: a házi gyermekorvosnak is tisztában kell lennie az új diagnosztikus és terápiás eljárásokkal, épp ezért az oktatás gyakorlati oldalát erősítik, és a sürgősségi ellátás megszervezését tervezik, amely a folyamatban lévő, jelentős bővítés során válik lehetővé.

Büszke rá, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács I. Sz. Klinikai és Kísérletes Onkológiai Bizottságában 1999–2002 közt, az MTA Tudományos Minősítő Bizottságának 2002-től, az Orvosi Genetikai Munkabizottság tagja és az MTA Orvosi Tudományok Osztálya II. Sz. Doktori Bizottságának a tagja 2002–2005 közt. Az MTA Doktori Köztestületének 1997-től 2 ciklusban volt a tagja. Számos szakmai kitüntetés birtokosa, a Debreceni Egyetem Kiváló Oktatója, Debrecen Pro Urbe díjasa. A Magyar Felsőoktatásért Érdemérem (2001) és a Went István Emlékérem (2005) tulajdonosa.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

2 hozzászólás

  • Hollóné Kati says:

    EGY TÜNDÉR VOLT MESEBELI, NAGYON SZERETTÜK, DE TEGNAP ÉJJEL A NAGYOBB TÜNDÉREK MAGUKHOZ HíVTÁK, MERT NEKIK IS SZÜKSÉGÜK VOLT RÁ. NAGYON FOG HIÁNYOZNI!!! SZERETTÜNK ÉS SZERETÜNK!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló