Dr. G. Kiss Gyula

Orvos-igazgató,

Debrecen

hb_3-34_dr_g_kiss_gyula.jpgTősgyökeres szolnoki család egyetlen gyermekeként született dr. G. Kiss Gyula 1953. április 20-án Szolnokon. Édesapja a BM Megyei Rendőrkapitányságán volt gazdasági vezető, édesanyja a Rendelőintézet főnővéreként vonult nyugdíjba. A Zagyva és a Tisza partján nőtt fel, nagyon szép környezetben. Télen a korcsolyázás, szánkózás, nyáron a fürdőzés jelentett számára igazi kikapcsolódást. Sportolt: focizott, kézilabdázott, utóbbi sportágban – bár ma már ezt nem „díjazzák” – az úttörőolimpiára is eljutott. Középiskolai tanulmányait Szolnokon a Tisza-parti gimnáziumban folytatta, a kémia–fizika tagozaton tanult, így cseppet sem véletlen, hogy a biológia volt a kedvenc tantárgya. Máig szívesen emlékezik vissza osztályfőnökére, Horváth Tiborra, embersége és szakmai tekintélye miatt, aki mellesleg, kiváló osztályközösséget kovácsolt össze tanulóiból a négy év alatt.

1971 és 1978 között hét évet töltött a Szovjetunióban, ahol a Szentpétervári Katona-orvostudományi Akadémia repülőorvosi szakán végzett.  Továbbtanulásában nagy szerepet játszott, hogy akkoriban komoly népszerűségnek örvendett nálunk a repülés, az űrhajózás. A diploma megszerzése után további tanulmányokat folytatva magyar–orosz, orosz–magyar szinkrontolmács képesítést is „bezsebelve” tért haza. Friss diplomájával a zsebében előbb különböző helyőrségekben szolgált (Szolnok, Veszprém), majd a Magyar Honvédség Repülőorvosi Vizsgáló és Kutató Intézetébe került Kecskemétre, ahol belgyógyászorvosként dolgozott.

 1986-ban vezetett az útja Debrecenbe, a Kenézy-kórház rendelőintézetébe. Ebben elsősorban Domján Lajos főorvos úr játszott nagy szerepet, neki köszönhető, hogy magas szinten sikerült elsajátítania a szakma alapjait, ő szerettette meg vele a gasztroenterológiát.

Végigjárta a ranglétrát, ezerkilencszáznyolcvanhatban belgyógyász adjunktus, ezerkilencszázkilencvennégyben belgyógyász főorvos lett, rá egy évre kapta meg a belgyógyász osztályvezető főorvosi megbízatást. Öt évvel később 2000-ben a Kenézy-kórház orvos igazgatójává nevezték ki. A két éve betöltött posztból adódnak mai legfontosabb kötelezettségei: mindenekelőtt a kórház szakmai irányítása, a szakmai feladatok ellenőrzése, a betegellátás minőségének rendszeres kontrollja. Tevékenységi körébe tartozik a kórházi osztályok munkájának összehangolása, a humánerőforrás-menedzsment irányítása.

Mindeközben vezeti osztályát, a II. számú belgyógyászati-gasztroenterológiai osztályt is, ahol 12 orvos és 35 egészségügyi dolgozó gondoskodik arról, hogy a betegek a megfelelő ellátásban részesüljenek.

Orvosi hivatásának magas szintű gyakorlásához dr. G. Kiss Gyula főorvos úr folyamatosan gondoskodott szakmai képzéséről is. Az orvosdoktori diploma megszerzése után ezerkilencszáznyolcvankettőben repülőorvostan szakvizsgát tett, ezt a belgyógyászati szakvizsga követte 1986-ban. 1990-ben tette le a gasztroenterológiai szakvizsgát, ez a tevékenység mai napig a legfontosabb szakirányt jelenti számára. Hogy a tudományos tevékenységben se maradjon le, 1994-ben szerzett kandidátusi tudományos fokozatot.

Dr. G. Kiss Gyula főorvosi és orvos igazgatói tevékenysége mellett széleskörű szakmai és közéleti tevékenységet folytat. Vezetőségi tagja a Magyar Gastroenterológus Társaságnak, tagja a Magyar Belgyógyász Társaságnak, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaságnak, valamint a Magyar Orvosi Kamarának, a Magyar Életbiztosítók Szövetségének és a Magyar Repülő- és Űrorvosi Társaságnak. Felsőfokon beszél orosz nyelven, középfokú nyelvismerettel rendelkezik angol nyelvből. Eddigi sikereiről így vall:

– Talán a kitartó munka a legfontosabb, de nem mellőzhető a feladatokra való időbeni felkészülés sem. Az sem baj, ha az ember megvalósítható, reális célokat tűz maga elé. A szakmai felkészültséget folyamatos önképzéssel lehet biztosítani, és ezen a pályán nélkülözhetetlen a betegek szeretete. Ezek együtt biztosíthatják a sikeres életutat.

Dr. G. Kiss Gyula ezerkilencszázhetvenkilencben kötött házasságot Ágoston Évával, aki szakmáját tekintve történelem–földrajz– közgazdaságtan szakos tanár, a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában tanít. Egyetlen gyermekük, Orsolya, 1980-ban született, ő ma, az apai örökséget követve, negyedéves orvostanhallgató a Debreceni Egyetemen.

Kiss főorvos úr szabadidejében számítástechnikával foglalkozik: internetezik, elkészíti szakmai anyagait, előadásait, prezentációit, illusztrációit. Ha ideje engedi, szívesen olvas, kedvence a klasszikus szépirodalom. Emellett szereti a kutyákat, most két uszkár és egy agár számít szinte családtagnak a G. Kiss családban. A megtett életúttal elégedett, eddigi tevékenységét szeretné folytatni még szervezettebben, aminek eredménye a szakmailag magas szintű betegellátás, a jó egészségügyi szolgáltatás lehet.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló