Dr. Hunyadi János

A Bőrgyógyászati Klinika igazgatója,

Debrecen

hb_4-40_dr_hunyadi_janos.jpgÉdesapja sebészorvosként volt közismert és elismert szakember Szegeden, a ma már nyugdíjas édesanyja asszisztensként dolgozott és gondoskodott a két gyermek felneveléséről. Testvére, Ildikó, is orvos lett, ő ma a Szegedi Városi Tisztiorvosi Szolgálat vezetője.

Dr. Hunyadi János 1943. augusztus 22-én született Szegeden, itt töltötte gyermekkorát, itt járt általános és középiskolába. A Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium diákjaként elsősorban biológiából jeleskedett, szakkörösként még díjat is nyert tanulmányi versenyen. Középiskolai tanárai közül sokat köszönhet Dr. Visy József történelem és latin-tanárának, aki nemcsak tanította diákjait, hanem életszemléletet is adott nekik, valamint precizitásra és gondosságra is nevelte őket.

Szegeden az egyetemi évek alatt tudományos diákköri tagként kezdetben a radiológiai klinikán tevékenykedett. Akkoriban került a bőrgyógyászatra Simon Miklós professzor úr, aki a szakma elismert szaktekintélyeként igazi vonzerőt jelentett a diákok számára. Így volt ez Hunyadi János esetében is, aki hamarosan egy felfutóban lévő klinikán, a nagynevű professzor mellett tanulta meg a szakma legfontosabb fortélyait.

A Szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát 1967-ben. Klinikai tanulmányai befejezése után negyedszázadot töltött a SZOTE Bőrgyógyászati Klinikáján. Kutatómunkájának alapját az immunológiai és a dermatológiai kutatások jelentették. 1975-ben osztályos orvos, 1987-ben a fototerápiás részleg megbízott vezetője. Élete meghatározó eseményének számít az az 1992-ben hozott döntés, amelynek eredményeként a DOTE Bőrgyógyászati Klinikájának vezetője lett.

Vezetése alatt megvalósult a klinikán működő égési osztály műszeres felszerelése, megindult a nemi betegek ambuláns ellátására szakosodott rendelés, létrejött egy bőrgyógyászati szakterápiát biztosító betegellátó egység, valamint megépült Magyarország első fürdő-fotókemoterápiás ambulanciája. Éves fekvőbeteg-forgalmuk négyezer körüli, és növekvő számban látnak el betegeket a járóbeteg-rendelésen.

Dr. Hunyadi János mindeközben folyamatosan gondoskodott szakmai továbbképzéséről: 1983-ban megvédte kandidátusi disszertációját, 1993-ban pedig megszerezte az orvostudományok doktora tudományos fokozatot.

1974–75-ben egyéves tanulmányúton vett részt Amszterdamban (Bionnen-gasthuis Bőrgyógyászati Klinika), majd az USA-ban (1979–1980 Washington, Bethesda Naval Medical Research Institute), és 1985 óta többször volt tanulmányúton az Erlangeni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján.

2003-ban az egyetemen létrejött egy sejtterápiás központ, amely gyógyszer-minőségű, személyre szabott sejtterápia kivitelezésére alkalmas, és amelynek dr. Hunyadi János a klinikai vezetője. Ez az intézmény óriási lehetőségeket ad új eljárások kidolgozására nemcsak a bőrgyógyászatban, hanem az orvostudomány más területein is. Kutatómunkájának középpontjában számos bőrbetegség tanulmányozása, a bőr immunrendszerének működése, a hámsejtek immunológiai szerepének vizsgálata, a sebgyógyulás mechanizmusa és a sebgyógyulást befolyásoló tényezők kutatása áll.

Számos hazai és külföldi tudományos társaság munkájában veszt rész, többek között a Német Dermatológiai Társaság és az Osztrák Dermatológiai Társaság tiszteletbeli tagja, az Európai Kutató Dermatológus Társaság és az Európai Dermato Venerológiai Társaság tagja. A Magyar Dermatológiai Társulat és a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság vezetőségi tagja. Részt vesz a Bőr- és Nemi betegségek, valamint az Allergológiai és Immunológiai Szakmai Kollégium munkájában. Szakmai tevékenységét számos elismeréssel illették: az Orvosi Hetilap Markusovszky-díja (1995), Kaposi Mór-emlékérem (1996), „Az év oktatója” a DOTE-n (1998), Széchenyi professzori ösztöndíj (1997), az ÁOK év oktatója (2004).

A professzor úr úgy véli: – A sikerek, eredmények első számú feltétele az elhivatottság és a szorgalom, de nem árt egy kis szerencse sem. Napjainkban az intézmény igazgatása során egyre nagyobb szerepet kap a kompromisszumkészség, a kollégákkal, munkatársakkal való sokoldalú együttműködés.

Orvos felesége több éven át volt a Debreceni Bőrgyógyászati Gondozó Intézet vezetője, jelenleg Budapesten dolgozik. Első házasságából született Zsolt fia video- és hangtechnikával, a fiatalabbik Balázs pedig hajómérnökként hajótervezéssel foglalkozik.

A Debreceni Rotary Klub tagja, szabadidejében úszni szokott, és rendszeresen figyelemmel kíséri a szakirodalmat. Bár az ember mindig többet akar, elégedett az eddig megtett úttal, úgy érzi jól döntött 1992-ben, amikor a cívisvárosba jött, hisz egy sor dolgot sikerült megvalósítania, amelyek közül a legfontosabbnak a Bőrgyógyászati Klinikán elért fejlesztéseket, valamint az új sejtterápiás egységet tekinti.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése