Mosonyi Katalin

Gyógyszertárvezető,

Debrecen

hb_4-70_mosonyi_katalin.jpgA fényképről ránk mosolygó, látszatra törékeny asszony a mindennapi életben a helyét keményen megálló vezetők egyike.

1958 őszelőjén, szeptember közepén született Debrecenben. Édesanyja, Farkas Katalin, gazdasági vezető, míg édesapja, Mosonyi Emil, tanulmányai befejezése után művészeti aukcióinak egyik irányítója volt. Minden bizonnyal büszkén néznek le gyermekükre az égi magasságokból. A gyógyszertárvezető asszony férje, Szabó Tibor, agrármérnök, adófőtanácsos. Gyermekük a csodaszépen szóló Titanilla nevet kapta.

Mosonyi Katalin a sikeresen tett érettségi vizsgáit követően már a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának hallgatójaként tette próbára tudását, lelki erejét, emberségét. Már Titanillával a hasában, 1985-ben került államvizsgásként előbb az akkori gyógyszertári központba, aztán az Új Élet Parki Gyógyszertárba, majd a Nap Patikába.

Munkásságának következő állomása a szocialista Magyarország egyik híres nagyüzeme, a Biogal Gyógyszergyár lett. Az ott eltöltött évek alatt szerezte meg szakvizsgáját a gyógyszer-technológia területén. Ám az igazi alkotó fantázia kiteljesedése az utóbbi években köszöntött rá, amikor a Debreceni Gyógyfürdőben nyitotta meg 1991-ben a rendszerváltás utáni első magánpatikát Debrecenben. A jogszabály épphogy megszületett, azt a gyógyszerésznek kellett megtöltenie tartalommal. Fél évvel járt előtte kedves barátnője, Topáné Irénke, így gyakran beszélgettek arról: miként feleljenek meg a szakhatósági előírásoknak, a sokféle engedélyeztetési eljárásnak. Sokat segített Mosonyi Katalinnak a tiszti főgyógyszerész is. Helyettesének oktató gyógyszerészét kérte fel, Erdősné Tóth Juliannát. Tudta, hogy mindent a legnagyobb rendben talál, ha egykori patrónusát a közelében érezheti. Még a távoktatási programba is bekapcsolódott, hogy gyógyszerészként többet tudjon az uniós csatlakozásról.

A fürdő igazi kihívást jelentett neki. A magas szintű hazai gyógyfürdő-kultúra eleve komoly mércét állított a gyógyszerész elé: itt például a reumásoknak speciális gyógyszerekről és gyógyhatású krémekről kell gondoskodnia. Rendszeresen konzultál a mozgásszervi betegségeket kezelő orvosokkal, masszőrökkel, gyógytornászokkal. Nem egyszer éppen a gyógyszerész szakmai javaslatára rendelnek valamilyen készítményt a pácienseknek. Az egészséges életmód kívánalmait nemcsak a gyógyászati ellátást igénybe vevő betegekkel kell megismertetnie, hanem a gyógyfürdő vendégei és adott esetben az étteremlátogatók is személyre szóló tanácsot kérhetnek és kapnak is Mosonyi Katalintól.

Ma már számos ponton összefüggést látnak a patikába betérők a gyógyítás, a rekreáció, a szépítkezés, a külső, belső jó közérzet megteremtése terén. Az új divat, a wellness, az „érezd jól magad” lassan mozgalommá válik, és mint egykor a tömegsport, a kocogás, a kirándulás egyre szélesebb embercsoportokat hódít meg. A gyógyszerésznő nem a divat jelleget hangsúlyozza, hanem a mindenki által követendő célnak tartott testi, lelki, szellemi harmónia megteremtését kell népszerűsíteni. Éppen ezért a kollégái rendkívül felkészültek, a három gyógyszerész munkáját egy szakasszisztens és egy asszisztens egészíti ki. A nyújtott műszakú nyitva tartás lehetővé teszi bármely elfoglaltság mellett az itteni patika elérését. A gyógyszertár a DOTE oktató gyógyszertárai között hivatalosan akkreditált.

Az egyik legnagyobb elismerésnek épp azt tartja a gyógyszerésznő, hogy visszajárnak azok a páciensek, akiknek egykor az itt rendelt magisztrális készítmények enyhülést, gyógyulást hoztak. Nagy hangsúlyt fektetnek a beteggondozás személyes oldalára. A gyógyfürdőben számos olyan kérdés merül fel a kezelésekkel és a későbbi életvezetéssel kapcsolatban, amelynek során nagy segítséget jelent az egyénre szabott jó tanács. Az orvos által felírt gyógyszereket jól kiegészítik az Országos Gyógyszerészeti Intézet által is – szakmailag – támogatott natúra termékek. Náluk tökéletes az összhang az orvos és a természetgyógyászat együttműködése során.

Mosonyi Katalin sokoldalú egyéniség. Imádja a régi, szép tárgyakat és nem a divatnak hódol, amikor az antikvitások szerepéről szól. Üknagyapja, Kucsera János 1900-ban Pozsony rendőrfőkapitányaként ajándékba kapott Ferenc József császártól egy kristálykészletet és egy pompás faliórát, amely ma is hirdeti az idő múlását. Szabad idejében főzni, kertészkedni szeret. Mindkettő alkotó munka a javából. S ha a természet szépségeire kíváncsi, családjával kirándulnak, utaznak, hogy testük, lelkük megteljen energiával. Éppen ezt a gondolkodásmódot szeretné elmélyíteni a betegek körében, hisz nem elég a tabletta, és az orvostól várni a csodát, hanem az egészségért minden nap, személyesen meg kell küzdeni. Az ő példája is igazolja: megéri.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése