Dr. Kérészy Adrienne

Gyógyszerész,

Debrecen

hb_3-48_dr_kereszy_adrienne.jpgKérészy Adrienne a szakmában jól ismert, legendás hírű gyógyszerész családban született. Édesapja, Kérészy Zoltán a „Kiváló Gyógyszerész” cím birtokosa. Sárospataki diákként a futball jobban érdekelte, mint a papi tanulmányok, így a gyógyszerészi pálya választásával két és fél évszázados, hat generáción keresztüli református lelkészi hivatás hagyományát szakította meg. Édesanyja, Markó Adrienne „Érdemes Gyógyszerész”, aki szorgalmáról, fegyelmezettségéről és kiváló oktatói képességéről volt híres, a szakmában igen magas pozíciót betöltő és hivatásukat magas szinten művelő tanítványokat nevelt negyven éven keresztül. Szülei bérlőként kezdték pályafutásukat a büdszentmihályi (ma Tiszavasvári) patikában, amelyet éppen az ő születése napján, 1950. augusztus 2-án államosítottak.

Általános és középiskolai tanulmányait Tiszavasváriban folytatta. Szerencsésnek érzi magát, hiszen szüleitől jó géneket örökölt: anyai ágon a fegyelmet és az oktatási hajlamot, apai ágon az üzleti érzéket. Bár szülei erre soha nem presszionálták, mégis a gyógyszerészi hivatást választotta és Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán szerzett diplomát.

1974-ben dr. Stenszky Ernő igazgatónak köszönhetően rögtön gyógyszertár vezetőként kezdhette pályáját Hajdúszováton. Szerette a vidéki életet és a gyerekek nevelése szempontjából nagy könnyebbséget jelentett számára a szolgálati lakással egybeépített patika.

Ezerkilencszázhetvenötben növényvédőszer–toxikológia, majd 1982-ben az Országos Gyógyszerészeti Intézetben szakfelügyelői képesítést szerzett. Ugyanebben az évben „Gyógyszerellátási és gyógyszerügyi szervezés” szakágból szakgyógyszerészi vizsgát tett. 1982-ben doktorált a Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyógyszertani Intézetében dr. Gergely Judith professzor asszony témavezetésével.

1982-től egy évtizeden keresztül a Hajdú-Bihar Megyei Gyógyszertári Központ szakfelügyelője, majd két évig az ÁNTSZ Hajdú-Bihar Megyei Intézetének megyei tisztigyógyszerésze. 1994-től ismét gyógyszertárvezető, majd a privatizációt követően a debreceni Arany Egyszarvú Gyógyszertár vezető magángyógyszerésze. Büszke arra, hogy Debrecen első – 1772-ben alapított – patikáját irányíthatja, melynek patinás, védett, műemlék bútora több mint százéves. Bár ezt a szép piszkei márvány alapzatú, diófából készült berendezést nem a mai betegforgalomhoz tervezték – lassítja az expedíciót – a hagyomány iránti tiszteletből mégis megtartották. A patika korabeli bútorát egyébként cégérével együtt a Déri Múzeumban őrzik.

 1991-ben újabb szakvizsgát tett a Szegedi Egyetemen gyógyszertechnológiából. Édesanyja nyomdokain haladva nagy örömmel vesz részt 1982-től a gyógyszertári szakdolgozók, gyógyszerészhallgatók gyakorlati oktatásában. Szigorú szakfelügyelő hírében állt, ami valószínűleg abból adódott, hogy önmagával szemben is igen magasra állította a mércét. Úgy véli, ez természetes, hiszen ezen a pályán különösen nagy fegyelemre van szükség. Diákvezetőként iskolás korától részt vett a közösségi, közéleti munkában. Hajdúszováton nyolc éven keresztül vöröskeresztes titkár volt, 1994-től hat éven át a Magyar Gyógyszerész Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének alelnöke, négy éven keresztül pedig a Magyar Gyógyszerészeti Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke.

Eddigi életútját sokféle elismeréssel illették, úgy szakmai, mint közösségi munkájáért. 2000-ben a Magyar Gyógyszerészeti Társaságtól „Societas Pharmaciae” címet kapott a megyében végzett szakmai, tudományos tevékenységéért. Férjét, Márkus István agrármérnököt, nagyon korán – 17 évvel ezelőtt – elveszítette, mely nem kis próbatételt jelentett számára, de mindig akadtak az úton segítői gondolatai formálásában. Két évet töltött a család a férj jóvoltából Algériában, mely anyagi szempontból nagymértékben hozzájárult a későbbi magángyógyszertári tevékenység elindításához.

Büszke két lányukra, közülük Bettina 1976-ban született, ő a Schola Europa Nemzetközi Menedzserképző Iskoláját végezte, ma Budapesten él és dolgozik.

Rita egy évvel később született és édesanyja nagy örömére a nagyszombati elődök nyomdokain haladva egyszerre végezte Budapesten az orvostudományi és a gyógyszerész-tudományi kart. (Az orvosi és gyógyszerészi hivatás a XVIII. században vált önállóvá Magyarországon, a gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenység a gyógyító orvos tevékenységéből fejlődött önálló tudománnyá.) Végzett orvos, gyermekgyógyász rezidens, a gyógyszerész-tudományi karon pedig ebben az évben fejezi be tanulmányait.

Kérészy Adrienne szabadidejében szívesen hallgat zenét, nagy operarajongó. Éltető eleme a napfény és a víz, a Keleti-főcsatorna melletti hétvégi háza lehetőséget biztosít a kedvelt növények ápolására, a vízisportok űzésére, a pihenésre, kikapcsolódásra.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése