Dr. Bárd Tibor

Szakgyógyszerész, a Nagyerdei Patika tulajdonosa,

Debrecen

hb_3-16_dr_bard_tibor.jpgElsőgenerációs gyógyszerészként nyugodtan érezheti magát egy formálódó gyógyszerész-dinasztia alapítójának, hisz öccse és sógora is gyógyszerész (öccsének Budapesten van magánpatikája), de reményei szerint fia is követi majd ezen a pályán.

1948. február 19-én született Nyírcsaholyban, ahol édesapja iparos volt, édesanyja a gyermekek nevelése mellett összefogta a családot is. Máig hálás nekik, hogy mindkettőjük számára biztosították a tanulás lehetőségét.

Bár az Esze Tamás Gimnáziumban, Mátészalkán, inkább a latint, a történelmet, a művészettörténetet kedvelte (latin tanár akart lenni), apja jó barátja, Fülep Sándor közismert szalkai gyógyszerész hatására mégis ezt a pályát választotta.

Ezerkilencszázhatvanhatban a sikeres érettségi után került Szegedre az orvostudományi egyetem gyógyszerésztudományi karára. Máig szívesen gondol vissza a gondtalan, szabad egyetemei évekre. Nagyon jól tanult (ösztöndíjából még szülei támogatására is futotta!), már első évben évfolyamtitkárrá választották, részt vett a kari DB-munkájában és a Jancsó-kollégiumban is a diákbizottság tagja volt.

Végzés után Mátészalkára, a már említett Fülep Sándor gyógyszertárába került, aki így indította útjára: – Jól jegyezd meg, hogy ide nem szórakozni jön a beteg, hanem tanácsot és gyógyírt kérni!

Két évvel később Hodászra került gyógyszertárvezetőnek, ahol több mint két évtizedet töltött. Közben 1972-ben toxikológus gyógyszerésztanfolyamot végzett Budapesten, majd 1981-ben gyógyszerellátás, gyógyszerügyi szervezésből szakgyógyszerészi képesítést szerzett. A munka mellett tartotta a kapcsolatot az egyetemmel is, dr. Zalányi Sámuel professzor úr intézetében doktorált 1982-ben.

Tevékeny szerepet játszott a közéletben is: a helyi Vöröskereszt szervezet vezetőjeként szervezte a véradásokat, a község lakosságának egészségnevelését dr. Sáfár János körzeti orvossal együtt, akivel nagyon jó orvos-gyógyszerész kapcsolatot alakított ki. A rendszerváltás után politikai közszereplést is vállalt, a polgármesterré választott Sáfár János mellett alpolgármesteri tisztet töltött be 1990–1994 között.

Tevékenységét többek között Vöröskeresztes Munkáért, Kiváló Dolgozó kitüntetésekkel ismerték el.

A kilencvenes évek elejétől tudatosan készült a magángyógyszerészi tevékenységre. Mivel feleségével együtt már korábban Debrecenbe készültek, 1996-ban találták meg a Nagyerdőben azt a konszolidált helyet, ahol több évtizedes munkájuk gyümölcsét a családi vállalkozásba fektetve létrehozták a Nagyerdei Patikát, amelynek címere is jelzi a hosszú távú gondolkodást. Nagyon sokat köszönhet feleségének, aki kezdettől fogva mindenben segítségére volt a szervezést, az építkezést illetően, és aki az első nehézségek során mindig átlendítette a holtponton.

Felesége, Réti Mária a tanári pályát feladva szakirányú szakképesítést szerzett és szorgalmas munkájukkal jelenleg is együtt alakítják a Nagyerdei Patika imázsát. Ezerkilencszázhetvenkettőben kötöttek házasságot, Dávid fiuk az idén érettségizik és reméli, hogy a későn érkezett és kincsként kezelt gyermekük is gyógyszerész lesz.

Dr. Bárd Tibor hálásan gondol vissza dr. Mezey Géza professzor úrra, a Debreceni Gyógyszerész-tudományi Intézet egykori igazgatójára, aki felkérte a harmadéves hallgatók oktatására. Örömmel végzi ezt a munkát is, és igyekszik hallgatóinak átadni mindazt, amit egykor kitűnő tanáraitól tanult. A közélettől visszavonultan a szakmának él, rendszeresen fogad nyári gyakorlaton gyógyszerészhallgatókat és államvizsgára is felkészít.

Nagyon szereti hivatását, imád a betegekkel, az emberekkel foglalkozni, az adminisztrációs tevékenység mellett naponta több órát tölt a tára mögött.

– Ahogy van családi orvos, úgy van családi gyógyszerész is – mondja a gyógyszerész úr. – Úgy érzem, hogy itt a Nagy-erdőn ez a patika úgy működik, mint egy családi patika, hisz ismerjük az ide betérők szinte minden gondját-baját. Talán ezért is vagyunk népszerűek a város negyvenkét gyógyszertára között. Hálás vagyok a sorsnak, hogy erre a pályára kerülhettem, hisz azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Mindezért a legnagyobb elismerést a betegek hálája jelenti számomra. A betegek szeretete, megbecsülése éltet, ez a tudat elfeledtet minden fáradtságot.

Szabadidejében imád utazni, megfordult már Afrikában és Ázsiában is, kedvenc városa Párizs. Máig nosztalgiával gondol vissza Indiára, ahol harmincévesen járt. Feleségével együtt gyűjti a régi patikai edényeket, műszereket, relikviákat. Sokat járnak festményaukciókra, kiállításokra – főleg a „Nagybányai iskola” alkotásait kedvelik –, és szívesen áldoznak is a festményekre.

Eddigi életútját sikeresnek érzi. Reméli, hogy az általa megkezdett úton fia, Dávid halad majd tovább, és továbbviszi a családi gyógyszerészetet. Addig is, úgy, mint eddig, mindenki megelégedésére szeretné végezni munkáját.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése