Dr. Ungváriné dr. Pozsár Mária

Gyógyszertárvezető szakgyógyszerész,

Debrecen

hb_4-98_dr_ungvarine_dr_pozsar_maria.jpgElsőgenerációs gyógyszerész, hisz szülei egyszerű emberek (édesapja gazdálkodó volt, édesanyja a háztartást vezette), akiktől mindig tisztességet, munkaszeretetet és őszinte véleménynyilvánítást tanult, a jelenleg gazdálkodó József öccsével együtt.

1951. január 5-én született Magyarbánhegyesen. A kis békési község általános iskolájában elsősorban a biológia, a kémia és a matematika állt érdeklődése középpontjában. Kiváló tanárai – többek között Bálint György, Kiss Katalin – önállóságra, szakmaszeretetre nevelték. Sportolt, versenyszerűen kézilabdázott és kosárlabdázott.

Középiskolai tanulmányait az országos hírű Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatta Orosházán, biológia–kémia tagozaton. A kemény négy év sok tanulást és sok sikert jelentett, hisz az OKTV-én bekerült az első tíz helyezett közé, így nem kellett felvételiznie biológiából az egyetemen.

1969-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a SZOTE Gyógyszerész-tudományi Karán. Életének szép korszaka következett, az egyetemi évek, ahol életre szóló barátságok köttettek. Szakmailag magas színvonalú képzést kaptak, 1974-ben kitüntetéses diplomát szerzett és elnyerte a Felsőfokú Tanulmányi Érdemérmet.

Az egyetem elvégzése után a SZOTE Gyógyszerhatástani Intézetében dolgozott két évig tudományos munkatársként, 1976-ban dr. Minker Emil professzor úrnál védte meg doktori disszertációját gyógyszertan és mikrobiológia tárgykörben.

1976-tól Tiszacsegén gyógyszerészkedett, 1979. január 1-jétől került Debrecenbe, ahol a megyei gyógyszertári központ szakfelügyelője lett. A szakmai felügyelet apropóján megismerhette a megye szinte összes gyógyszertárát és gyógyszerészét.

1994-ben jogelőd nélküli gyógyszertárat nyitott Balmazújvárosban. A Korona Patika szinte a semmiből létrehozott, a betegek által hamar megkedvelt gyógyszertár lett, az alapító munkatársak többsége ma is ott dolgozik.

Óriási dolog volt az önállóvá válás, hisz az ember magának köszönhette jó és rossz döntéseinek következményeit. Ugyanakkor nagy fizikai terhelést jelentett a család mellett Debrecenből a kijárás, a napi tízórai munka, az ügyeletek.

Ezért is ragadta meg a lehetőséget 1996-ban: a privatizáció során betéti társaság formájában megpályázták és megkapták a debreceni Szent Anna Gyógyszertárat, amelyet 1998-tól vezet. Az 1913-ban Sztankay Aba által alapított, nagyon rossz állapotú gyógyszertárat teljesen felújították, a kor követelményeinek megfelelően modernizálták, felszerelték.

A patinás hangulatú patikában jó kollektíva, jól felkészült, megértő, empátiával rendelkező szakemberek dolgoznak.

A Szent Anna Gyógyszertár jelenleg egyetemeken akkreditált intézmény, ahol gyógyszerészhallgatók, államvizsgás gyógyszerészjelöltek, és szakvizsga előtt álló rezidensek oktatása folyik.

Dr. Ungváriné dr. Pozsár Mária 1982-ben gyógyszerhatástanból szakvizsgázott, szakfelügyelő korától részt vesz a gyógyszerészhallgatók oktatásában, gyógyszerész továbbképzéseken előadásokat tartott, továbbképzéseket szervezett. A Magyar Gyógyszerész Kamara megyei szervezetének munkájában 1989 óta, a megalakulástól kezdve részt vesz, a megyei elnökség tagja, országos küldött, két választást követően megyei titkárként dolgozott.

A Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság megyei vezetőségének 1980 óta tagja, jelenleg megyei titkára. Munkáját szakfelügyelő korában Kiváló Dolgozó kitüntetéssel ismerték el.

Dr. Pozsár Mária szerint: – A gyógyszerész sikeres munkájának elsődleges feltétele a tudás, a megfelelő szakmai felkészültség. Másik fontos tényező az emberekkel, a munkatársakkal és a betegekkel való megfelelő bánásmód és jó kapcsolat. Ma már elengedhetetlen feltétel az üzleti ügyekben való eligazodás, a partnerekkel tartott korrekt kapcsolat, fontos a tájékozottság és a határozottság. Úgy vélem, hogy az érdekképviseleti munkában összefogásra van szükség, oda kell figyelni a többség véleményére.

Férjével, dr. Ungvári Józseffel, aki ma a debreceni Nap Patika vezetője, az egyetemen ismerkedett meg, 1973-ban kötöttek házasságot. Mindkettőjük életében a legfontosabb értékek a családi összetartozás és a hivatás lelkiismeretes gyakorlása.

Gábor fiuk 1977-ben született, négy éve végzett jogász, most szakvizsgáit teszi le, Debrecenben dolgozik. A szülők hívatását az 1981-ben született Ágnes gyakorolja tovább, aki jelenleg ötödéves gyógyszerészhallgató.

Dr. Pozsár Mária szabadidejében szívesen utazik, elsősorban a családdal, itthon és külföldön egyaránt. Ha ideje engedi, olvas, szabadidejének legnagyobb részét gyűjtőszenvedélye, a régiségek gyűjtése tölti ki. Elsősorban a régi könyvek, tárgyak, gyógyszertári eszközök, edények, festmények érdeklik. Sorsának alakulásával elégedett, hisz azt teheti, amit szeret, közben alkalmazni tudja mindazt, amit tanult.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló