Tisza Sándor

Polgármester

Vaja

szszb_31_tk_tisza_sandor_40.jpgA nagyapja kisbíróként adta a helybeliek tudomására a híreket. Megbecsülték a vajaiak, csakúgy, mint a fiát, aki szintén a tanácson dolgozott  hivatali kézbesítőként. Ebbe a hagyománytisztelő családba nőtt bele Tisza Sándor, aki apja, nagyapja nyomdokaiba lépve, előbb műszaki ügyintéző, majd főállású alpolgármester, utána polgármesterré választotta a település – immár 6-dik ciklus óta. Legutóbb 84 százalékkal voksoltak rá.

Tisza Sándor élete tökéletesen cáfolja a mondást, miszerint nem lehet senki próféta a saját hazájában. Aki ilyen alázattal szolgálja a közösséget, annak lakosait és ügyeit, közmegbecsülésnek örvend. Bár a jogszabály miatt fogadóórát kell megjelölnie a találkozásokra, ő ezt soha nem tartja be. Az ajtaja nyitva áll, az utcán is megállítják, és amit pár szóval, információval elintézhet, azt megteszi.

Már több generáció tagjaival ápol kapcsolatot az 1964. január 30-án, Kun Angyalka és Tisza Ferenc fiaként született polgármester. Szót ért idősekkel és fiatalokkal egyaránt. Felesége lánykori nevén Tisza Ibolya, jelenleg az Idősek Klubját vezeti. Két gyermekük született: Dóra közigazgatási mesterszak végzettséggel a Mátészalkai Járási Hivatalban kormánytisztviselő. A családi minta ismét öröklődött. Fiuk, Sándor Rajmund a Debreceni Egyetem gazdaságtudományi karán, a turizmus-vendéglátás szakirányt választotta. Őt is hazahúzza a szíve Vajára.

Felsorolásra is kevés a hely, mi mindent valósítottak meg az elmúlt negyedszázadban. Azonnal azt emeli ki a településvezető, hogy 2009. augusztus elsejével ismét városi rangot kapott Vaja. 1836 és 1886 között mezővárosként említi a krónika, de igen hosszú út vezetett addig, hogy hazánk már az Európai Unió tagjaként újabb urbánus jogot adott a keleti végeken egy arra érdemes közösségnek. Félretéve a kronológiai sorrendet, jelzésszerű a fejlődési lépések említése. A takarékosság jegyében az új városházát a régiből varázsolták 21. századivá 80 millió forintból, amelynek felét támogatásból kapták. Szintén az Európai Unió szabványai szerinti játékokkal és berendezéssel büszkélkedhet a 150 kisgyermeket ellátó óvoda. A 6 csoportba minden kérelmezőt felvesznek. Ugyancsak városi kényelmet nyújt a bölcsőde. Bárki megirigyelhetné, hogy a 24 gyermeket ellátó két csoport teljes kihasználtságot biztosít a létesítménynek. A 120 millió forint értékű beruházás 95 százalékát támogatta az állam! Eljutottak odáig, hogy várólistára írják a jelentkezőket.

Régi gondot oldottak meg a Művelődési Ház felújításával. 80 millió forintot fordítottak rá, de ebből az összegből a saját erő 30 millió volt. A Vay kastély idegenforgalmi nevezetesség, történelmünk több fontos állomásának helyszíne. Megőrzése, védelme teljes körű modernizálást igényelt, ami 440 millió forintos kiadást jelentett. Sok éves múltra tekint vissza a téli és a nyári képzőművészeti alkotótábor. A múzeumot a szakmai berkekben magasan jegyzett Molnár Mátyás alapította. Halála után fia, Sándor vette át az irányítást, jelenleg a gyűjtemény megbízott vezetője. Igen sokan keresik fel a Vay kastélyt, nem egy évben 14 ezer látogatót regisztráltak.

A városi életszínvonalhoz igazították már a cím elnyerése előtt is, azóta pedig kifejezetten törekednek a közművek bővítésére, a közúthálózat fejlesztésére. Két évtizede gesztorként valósították meg a szennyvízcsatornázást és építették meg a tisztítót. Rohod és Kántorjánosi, valamint Őr is részt vett a programban. Mára 90 százalékos a rákötés, bárki megteheti, a házak előtt húzódik a csatorna. 13 település gesztoraként az ivóvízminőség javításáért a vízműtelep teljes rekonstrukcióját elvégezték, az ivóvízhálózat felújítása is megtörtént. Több belterületi utat kiszélesítettek, szilárd burkolat borít valamennyi utcát. Többször pályáztak kerékpárút létesítésére, de a terv mára öltött alakot: most Őr és Vaja, valamint Vaja és Rohod között épül a kerékpárút, átvezetve a vasúti kereszteződésen is, mintegy 300 millió forintból.

Gondoskodnak minden korosztályról. Különösen az idősekről, például az 1996 óta működő, önkormányzati fenntartású, bentlakásos otthonban. Korábban 36-an éltek itt, most héttel bővítik a helyeket. Várólistán rögzítik a kérelmezőket. Felújítják az idősek otthonát, 180 millió forintos költséggel.

Vaja és az alma elválaszthatatlan fogalmak. A Zöldség-Gyümölcs Kft. az almafeldolgozás mellett most meggyet és más gyümölcsöt is felvesz a palettára. Az Ardagh Metál Kft. konzervdobozai Közép-Európát is ellátják. A város 238 közfoglalkozottnak biztosít rendszeres munkát, mezőgazdasági termelést, útkarbantartást, köztisztasági feladatok ellátását. Fuvarozási cégek, kenyérgyár, kereskedelmi egységek, mezőgazdasági vállalkozások adnak munkát, megélhetést a vajaiaknak és a környékbelieknek.

A 4 ezer lelket számláló városka ékszerdoboz a 41-es út és az autópálya között.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tavaszi rét

Ősz Zoltán alkotása Megkerülhetetlenül   a  mi  vidékünkről  készült  a  kép,  már  elmaradtak a fenyvesek,  már    ez  az  őszinte  nyugodt  kis  tájkép,  ahol nincsenek  bércek, és  megmászhatatlan  csúcsok.  Ősz ... Tartalom megtekintése

Minimál!

Hargitai  Beáta akvarellje Vajon mit kell tenni   egy  papírlappal,  hogy  figurális  mókaság  jöjjön  létre?  Mi  az  a  sok,  vagy  kevés  produkció,   hogy  képpé  váljon,  hogy megnézzék,  hogy  elvessék, ... Tartalom megtekintése

Virágot látott utazó

Tüttő József alkotása A különleges és meghökkentő  képek  színvilága  egészen  eltérő, és egyedi, használata:   Tüttő József   tulajdona, és védjegye.  Lehet,  hogy  kihagytam még  pár jellemzőt,  de  az  évek ... Tartalom megtekintése

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése