Sztojka László

Termelési és kereskedelmi igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-138_sztojka_laszlo.jpgLámpással se lehetne találni ma már olyan dolgozót, mint Sztojka László. A munkaidő lejárt, így ősz elején korán sötétedik. Szürkületbe burkolózik a Szabolcstej Rt. igazgatói irodája.

− Nem tettem én semmi különöset  − szögezi le az elején Sztojka László.  − Végeztem a munkám lelkiismeretem szerint.

Arra azért hamarosan fény derül, hogy alig érte el a nagykorúságot, máris bekerült a tejescsapatba az Ugocsa megyei Halmi településére való fiatalember. Családi indíttatása nem tette lehetővé számára a generációkon át megszokott pedagógusi pálya folytatását. Sztojka János és Szirmai Margit házasságából öt gyermek született, és a legfiatalabb, László, már viszonylag idős szülők körében cseperedett fel. Teljesen egyértelműnek tűnt számára, hogy mihamarabb kereső tevékenység után kell néznie. A legidősebb nővére, Mária Kanadában él, már nyugdíjas, Klára szintén visszavonult a pedagógus pályától, Éva orvosasszisztensként ment nyugdíjba, Károly bátyja építésztechnikus.

A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett 1961-ben. Műszaki tanulónak vették fel a kisvárdai tejüzembe. Kiváló üzemvezető, Szántai József keze alatt ismerkedett meg ezzel a szakmával és igen hamar szép sikereket mondhatott magáénak. Annyira megszerette ezt a szakterületet, hogy igyekezett a gyakorlati mesterfogásokat elméleti ismeretekkel megtámogatni. 1970-ben végzett a felsőfokú élelmiszer-ipari szaktechnikumban mint technológus. Előbb szakmunkás, később művezető, majd főművezető lett a kisvárdai üzemben. A nyíregyházi üzemben is igényt tartottak a hozzáértő munkára, így még 1970-ben idehelyezték főművezetőnek, s ezt a beosztást egészen 1978-ig látta el. A termelés irányítása tartozott hozzá.

Akik valaha is megfordultak a tejipari vállalat egykori telephelyén, a Moszkva utcában, emlékezhetnek rá, hogy zsebkendőnyi területen, a minimális higiéniai feltételeknek is alig tudtak eleget tenni. Alig várták a korszerű üzem felépítését.

A cég akkori vezetői felfedezték Sztojka Lászlóban a szakmai hozzáértésen kívül az emberi bánásmódot, az irányítói képességeket, s elküldték egy egyéves bentlakásos vezető-utánpótlási iskolára a fővárosba. Ez azért érdekes, mert soha nem lépett be a pártba és komoly karriert az elmúlt politikai rendszerben csak egészen kivételes emberek érhettek el párttagsági igazolvány nélkül, mindössze önmagukra számítva. Sztojka László a kevesek egyike.

Amint végzett, kinevezték kereskedelmi osztályvezetőnek. Akkoriban még külön részleg foglalkozott a termeléssel és a kereskedelemmel. A folyamatosan bővülő termelési értéket felmutató, és a megye életében egyre jelentősebb szerepet játszó tejipari vállalat irányításának, szakmai programjának minden részletében jártas akart lenni, ezért szaküzemmérnöki diplomát szerzett, majd 1994-ben még élelmiszer-ipari marketingmenedzser képesítéssel egészítette ki tudását. Tréfásan megjegyezték a kollégái: halmozza a diplomákat…

Közben 1988-ban kinevezték termelési osztályvezetőnek, majd később termelési és kereskedelmi igazgatóhelyettes. A részvénytársaság megalakulása után igazgató lett a munkaköre.

Furcsa, régen hallott fogalmak lopakodnak közénk a szürkületben. Hűség a céghez, a régi munkatársakhoz. Akikhez a szabad szombat délelőttjén rendszeresen belátogat, mert csak olyankor lehet leülni nyugodtan és megbeszélni személyes dolgokat is. Sztojka László számára természetes, hogy kitartott jóban-rosszban, pedig őt is hívták nagyobb fizetésért a szakma más megyében lévő nagyvállalatához. Ő azonban Nyíregyházán telepedett le, idekötötték a családi szálak. Felesége Cziotka Katalin laboráns, minőségellenőr.

Felnőtt fiai főiskolások, az idősebbik, Szabolcs most a második diplomáját szerzi a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán. László, a kisebbik pedig a mezőgazdasági főiskola gépész karára jár.

S hogy miért lehet lámpással is csak elvétve találni hasonló gondolkodású embereket? Talán azért, mert a mai pénzhajszás világban nem érték évtizedeket eltölteni egy cég szolgálatában. Ha egyáltalán megéri ezt az életkort egy-egy vállalkozás. Sztojka László viszont még azt a brigádszellemet hozta magával, amelyben igen sokat jelent a kollektíva ereje, a munkatársak véleménye, a másik segítése.

Családcentrikus, régi hobbija a sport. Ezt a fiai is fontosnak tartják, mindketten sporttagozatos iskolába jártak. Az igazgató régen még maga is aktívan sportolt, ma már csak a szemlélő szerepét vállalja. Kikapcsolódásként szívesen szurkol egy mérkőzésen vagy nézi azt a televízió képernyőjén. Imád olvasni, ez röpíti egy másik, izgalmas világba.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tavaszi rét

Ősz Zoltán alkotása Megkerülhetetlenül   a  mi  vidékünkről  készült  a  kép,  már  elmaradtak a fenyvesek,  már    ez  az  őszinte  nyugodt  kis  tájkép,  ahol nincsenek  bércek, és  megmászhatatlan  csúcsok.  Ősz ... Tartalom megtekintése

Minimál!

Hargitai  Beáta akvarellje Vajon mit kell tenni   egy  papírlappal,  hogy  figurális  mókaság  jöjjön  létre?  Mi  az  a  sok,  vagy  kevés  produkció,   hogy  képpé  váljon,  hogy megnézzék,  hogy  elvessék, ... Tartalom megtekintése

Virágot látott utazó

Tüttő József alkotása A különleges és meghökkentő  képek  színvilága  egészen  eltérő, és egyedi, használata:   Tüttő József   tulajdona, és védjegye.  Lehet,  hogy  kihagytam még  pár jellemzőt,  de  az  évek ... Tartalom megtekintése

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése