Peleiné Vesza Judit

A Középiskolai Sportkollégium igazgatója,

Debrecen

hb_06-44_peleine_vesza_judit.jpgAz igazi pedagógust két alapvető dolog különbözteti meg az átlagostól: egyrészt a kiváló szakmai felkészültség és az ezzel együtt járó folyamatos önképzés, amellyel ismereteit, tudását bővíti, másrészt a gyermekszeretet, a velük való törődés, segítségnyújtás a mindennapos gondjaik megoldásában. Peleiné Vesza Judit, a debreceni Középiskolai Sportkollégium igazgatója esetében még egy harmadik tényező is fontos szerepet játszik: a sport szeretete, amely napjainkig életének meghatározó eleme.

Hajdú-Bihar egyik kistelepülésén, Pocsajban született 1952-ben a család második gyermekeként. Édesapja egész életét a mezőgazdaságban töltötte, termelőszövetkezeti elnökként vonult nyugdíjba. Édesanyja elsősorban a négy gyermek nevelésével foglalatoskodott: nővére ugyancsak középiskolai tanár, és Hatvanban él, húga vegyésztechnikus, öccse pedig édesapja nyomdokain haladva a mezőgazdasági szövetkezetet irányítja Pocsajban.

Az élénk és mozgékony, sportot szerető diáklány 1967-ben került a debreceni Vegyipari Technikumba, ahol technikusi minősítést szerzett, így laboránsként a Biogál Gyógyszergyárban dolgozott, miközben készült egyetemi felvételijére.

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán kémia–fizika szakos középiskolai tanári képesítést szerzett 1977-ben. Tanulmányi és közösségi tevékenységéért – a tanári diplomával együtt – átvehette a „Pro Universitate” emlékplakettet is, amelyre máig büszke.

Három évtizedes pedagóguspályáját ugyanebben az évben az Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Szakközépiskola Hatvani István Kollégiumában kezdte főhivatású nevelőtanárként, mellette óraadóként két évig a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában is tanított. Közben – ismereteit bővítendő – a KLTE TTK számítástechnikai szakán elméleti és gyakorlati számítástechnikai ismereteket szerzett.

1986-ban lett a Gulyás Pál Kollégium igazgatóhelyettese. A kollégiumi tevékenység intézményi szintű szervezése, tervezése, irányítása sok új, érdekes feladat megoldására adott lehetőséget.

1991-ben – választás útján – a debreceni középiskolai kollégiumok igazgatói munkaközösségének vezetője lett, az ezzel járó megtisztelő és sokrétű feladatot tíz éven keresztül végezte.

Több évtizedes aktív sportolói múlttal (a 70-es években NB II.-ben kosárlabdázott) és többéves sportszervezői tapasztalattal felvértezve 1992-től sporttal és középiskolás élsportolókkal foglalkozhatott: a Középiskolai Sportkollégium igazgatója lett.

1994-ben – kétéves képzés után – okleveles grafológus lett, majd 1997-ben – a tanulmányi követelmények kiváló teljesítése után – a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatási vezetővé nyilvánították.

1995-ben a Városi Diáksport Bizottság elnökségi tagjává választották, 1997-ben közoktatási szakértő lett a kollégiumi nevelés és a tanügyigazgatás területén. Számtalan szakmai program aktív részese volt: 2001-ben elkezdték a COMENIUS 2000 Közoktatási Minőségfejlesztési Program I. Intézményi modell kiépítését, 2003-ban programgazdaként négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kollégium tevékenységét segítette, 2004-ben a „Kollégium 2004” Országos Szakmai Konferencia szekcióvezetője lett. 2005-ben és 2006-ban több alkalommal regionális és megyei szintű kollégiumi szakmai napot szervezett Debrecenben.

Három évtizedes sokrétű és eredményes pályafutása során számos elismeréssel illették. 1990-ben „Diáksportért” emlékplakettet, 1999-ben Eszterházy Miksa-emlékérmet kapott.

2005-ben Debrecen Önkormányzata Debrecen Város Kiváló Pedagógusa címmel, 2007-ben főtanácsosi címmel jutalmazta. Ugyancsak 2007-ben vehette át eddigi legnagyobb kitüntetését: az Oktatási és Kulturális Miniszter Tessedik Sámuel-díjjal ismerte el a kollégiumi munkában nyújtott kiváló teljesítményét.

„A kitartás és az akarat a siker elsődleges záloga – vélekedik Peleiné Vesza Judit eddigi életútjáról. – A szeretet, az emberek és a munka szeretete a másik fontos tényező, én a mai napig örömmel teszem a dolgomat.”

1977-ben kötött házasságot, férje – Pelei Imre – villamosmérnök, és egy elektromos tervezőirodát irányít. Krisztina lányuk (1979-ben született) közgazdász, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Európai Integrációs és Nemzetközi Főosztályának elismert tisztviselője. A három évvel fiatalabb Edit a Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatója, építőmérnöknek készül. Mindketten kiválóan kosárlabdáznak.

Peleiné Vesza Judit lassan eddigi gazdag életútjának összegzésére készül: mindazt, amit harminc év kemény munkájával megtanult és elért, szeretné összegezni és az utódoknak továbbadni. Emellett azt is reméli, hogy végre majd arra is jut idő, hogy a családjával és önmagával is többet foglalkozzon, és a nem is túl távoli nyugdíjas években szabadabb életet éljen.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése