Dr. Sztaricskai Ferencné

Középiskolai tanár, igazgató,

Debrecen

hb_02-102_dr_sztaricskai_ferencne.jpgA város központjában, a Varga utcában, egy patinás épület ad otthont a Péchy Mihály Műszaki Középiskolának. A több mint ötvenéves múlttal rendelkező intézmény oktatási szerkezete az évek során sokat változott, de mindvégig elsősorban középfokú szakmai végzettséggel rendelkező építőipari, kisebb részben gépész szakembereket képeztek.

A több mint 550 tanuló szakmai fejlődését jól képzett, tervezésben és kivitelezésben jártas tanárok és szakoktatók segítik közel félszázan. A technikus végzettséggel távozó diákok ismerik a különböző építési módokat és ezek technológiai folyamataira vonatkozó fontosabb műszaki, gazdasági és jogi szabályozásokat, a munkajogi, munkavédelmi, környezetvédelmi, tűzvédelmi és biztonságtechnikai előírások rendelkezéseit, a munkaszervezés, irányítás, ellenőrzés legalapvetőbb elemeit, az épületek kivitelezésével kapcsolatos kalkulációs, költségvetési és elszámolási munkák műszaki és pénzügyi szabályait. A választott szakmának megfelelő gyakorlati ismeretek mellett a mindennapi élet során is jól hasznosítható képességekre tesznek szert. Az iskola az 1998/99-es tanévtől csatlakozott a világbanki „B” komponenshez, amelynek keretében mód nyílt az oktatás technikai feltételeinek javítására is. Létrejött egy multimédiás oktató tanterem, a két jól felszerelt informatika szaktanterem mellé egy korszerű számítógépes nyelvi laboratóriumot is kialakítottak.

Kiemelten kezelik az informatika oktatását, a 11. évfolyamtól a szakmai képzés során a modern tervezésben használatos programokkal (Archicad, Aurocad, Terc) ismerkednek meg a tanulók. A középiskola diákjai angol és német nyelvet tanulhatnak heti 4–4 órában négy éven keresztül. A Péchy Mihály Műszaki Középiskolában végzett diákok jó eséllyel pályáznak a Budapesti Műszaki Egyetemre vagy a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karára. Építész irányban a Budapesti Műszaki Egyetemmel, gépész vonalon a DEMFK-val folyamatban van az akkreditáció, ennek eredményeként mérnök-asszisztens oklevelet nyújtanak.

Az eddigi sikerekben múlhatatlan érdemeket szerzett dr. Sztaricskai Ferencné, aki másfél évtizeden keresztül az intézmény általános igazgatóhelyetteseként dolgozott, 1997 óta irányítja igazgatóként a középiskola oktató-nevelő és szakmai munkáját.

1943. augusztus 29-én Ungváron született, de Miskolcon nőtt fel. Édesapja, aki okleveles gépészmérnök volt a vasútnál dolgozott, főmérnökként ment nyugdíjba. Édesanyja háztartásbeliként nevelte őt és bátyját, aki apja nyomdokaiba lépve ugyancsak gépészmérnök lett, ma vállalkozó Gyomaendrődön. Gyermekévei a Népkert környékén, a Vörösmarty utcában teltek, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, az akkor még tiszta leánygimnáziumban érettségizett. Középiskolás korának legszebb emlékei a kirándulásokhoz, a Bükkhöz, Lillafüredhez kötődnek. Kedvenc tárgyai a kémia, a biológia, a történelem és a magyar voltak. Kémiatanárnője hatására Debrecenbe, a KLTE kémia–fizika szakára jelentkezett. Csodálatos egyetemi éveket töltött a cívis városban, ahol a kis létszámú tanulócsoport jól együttműködő társasággá vált.

1966-ban kapott diplomát, azóta tanít jelenlegi iskolájában. Oktatómunkájában mindvégig törekedett a magas színvonalra, ehhez folyamatosan képezte magát: kémia tanítási módszertani tanfolyam 1977-ben, egyéves kutató-fizikatanári továbbképzés 1982-ben, oktatáspolitikai továbbképző tanfolyam, majd felnőttoktatási metodikai továbbképzés a nyolcvanas évek végén és iskolai menedzsment továbbképzés 1998/99-ben Hollandiában és Angliában. Aktív közéleti ember, a Péchy Junior Alapítvány kuratóriumának elnöke (az alapítványt az iskola volt diákjai hozták létre), második éve a K-M Népfőiskola Egyesület elnöke, szorosan együttműködik az ifjúság nevelésében érdekelt szervezetekkel.

Eddigi munkáját a Haza Szolgálatáért Érdemérem Ezüst Fokozatával és a Kiváló Pedagógus címmel ismerték el. Sikereiről így vall:

– Tanári és nevelői munkámat mindig kellő ambícióval végeztem. Nem feledkeztem meg a folyamatos önképzésről sem, ez akkor jó, ha szinte belső igényként jelentkezik. Mindig minden új érdekelt, de azt sem hallgathatom el, hogy a nyugodt családi légkör alapvető feltétele a sikeres vezetői tevékenységnek.

A nyugodt családi hátteret Sztaricskai Ferenccel 1966-ban kötött házassága jelenti. Férje a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, kutatócsoport-vezetője. Két gyermeket neveltek fel, Tamás kommunikáció-marketing menedzser, Judit angol szakos nyelvtanár. Nagyon szeret kirándulni, országon belül és kívül egyaránt. Élete nagy szerencséjének tartja, hogy férjét számtalan külföldi útjára elkísérhette. Világbanki pályázat nyerteseként a „saját jogon” Hollandiában és Angliában tett tanulmányútra emlékezik vissza legszívesebben.

Szívesen olvas, és rendszeresen jár színházba, a prózai és zenés darabokat egyaránt kedveli.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése