Nagylucskay László

Épületgépész mérnök,

Nyíregyháza

szszb_05-86_nagylucskay_laszlo.jpgIlyen napenergiás háza csak neki van széles e vidéken. Ilyen érdekes családi történetet  kevés ember mondhat el tenyérnyi hazánkban. Mérnöki munkát végez a javából, hasznosítja a napenergiát, a konyhaasztalától alig néhány méterre füge terem. Ismerik és tisztelik szerte e hazában, szakmai úton járt már Amerikában, no meg a szépséges, egzotikus Kanári-szigeteken is. Ő Nagylucskay László, a nyíregyházi Optimal + Tervező, Fővállalkozó Kft. ügyvezető igazgatója.

A Mártírok terén lévő irodáján adta át névjegyét, amelyen ez áll: energiagazdálkodási szakértő, épületgépész vezető tervező. A névjegykártyára nem is fér rá, de szerénytelenség nélkül sorolta a bemutatkozásnál, hogy: tagja az Építéstudományi Egyesület épületgépész szakosztályának, a Megyei Mérnök Kamarának, a Nemzetközi Napenergia Társaság is a tagjai közé fogadta.

Felmenőinek élete regénybe illő. Családját − gyermekkorában őt is − többször megcsapta a történelem vihara. Ősei között többen is gyakorolták a papi hivatást. A nagyapja is pap volt Kárpátalján. Ezen a vidéken, a népek keveredésének helyszínén éltek és dolgoztak ősei.

Az édesanyjának az ősei svábok voltak, Mária Terézia telepítette ide őket. Az apja egy kicsit ukrán volt, vagy talán egészen az. Az egyik nagymamája viszont színmagyarnak vallotta magát. Nincs ennek különösebb jelentősége. Talán csak azt jegyezhetjük fel az utókornak, hogy különböző nemzetiségű emberek békében, szeretetben, házasságban éltek, a politikusok uszították össze őket néha…

Az apja a szép, ősi magyar városban, Munkácson jegyző volt. (A jegyzőiskolát Nyíregyházán végezte.) A bátyja még Munkácson született, ő már Nyírbátorban. Történt pedig, hogy a magyarság egyik történelmi sorsfordulóján, ezerkilencszáznegyvenötben szüleinek és testvérének menekülni kellett… Nyírbátorban telepedtek le.

Az édesanyja az itteni általános iskolában és a gimnáziumban németet és oroszt tanított. Az apja a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején természetesen osztályidegen volt. A bátyját ezért csak később vették fel az egyetemre. A sors és a történelem fintora: ezerkilencszázötvenhatban az apját becsukták, az anyjának viszont tolmácsolnia kellett a szovjetek között…

Nagylucskay László a műszaki főiskola nappali tagozatán szerzett diplomát, majd levelezőn végezte az egyetemi kiegészítőt. Azóta is tanul − a mondás szerint a jó pap is holtig tanul. Nagy gondot fordít az önképzésére, a mérnöktovábbképzőn szervezett formában tanult a napenergia hasznosításáról. Néhány dologban megelőzte korát. Akkor tervezett padlófűtést, amikor másoknak még nem jutott eszébe.

Még javában élt a régi rendszer, amikor ő ezerkilencszáznyolcvankettőben megalakította az Optimal Tervező Kisszövetkezetet, amelynek elnöke volt. A kisszövetkezet fővállalkozásban épületgépészeti rendszerek és uszodai vízforgató berendezések létesítésével is foglalkozott, amelyek műszaki ellenőrzését és bonyolítását végezte a tervezés mellett. Munkájuk nyomán készült el a vásárosnaményi kórház épületgépészeti rekonstrukciója, napenergiás rendszerrel felépült a Pénzügyminisztérium pünküsdfürdői üdülőjében az uszoda, Diósjenőn szintén napenergiás rendszerrel épülhetett a községi fürdő.

A szakmai önéletrajzában többek közt ez áll: A Szabolcs-Szatmár Megyei Tanácsi Tervezőirodán 1970. szeptember 1-től dolgoztam. Tervező kinevezést 1973-ban kaptam, 1978-ban A kategóriába lettem átsorolva a megvalósult munkák alapján.

1990. január 15-én alakítottam meg az Optimal Plusz Tervező, Fővállalkozó Kft.-t, ahol jelenleg is dolgozom és épületgépész vezetőtervezői tevékenység mellett ügyvezető igazgatói teendőket is ellátok. Az Optimal + Kft. fővállalkozásainál és a partner cégek vállalkozásainál az épületgépészeti műszaki ellenőrzéseket végeztem. Én terveztem Hévízen a BM-üdülő fedett uszodáját, az ártándi határátkelőt, a nyíregyházi tanárképző főiskola fedett uszodájának vízgépészeti és légtechnikai berendezések kivitelezése és műszaki ellenőrzése az én munkám volt, valamint a híres nyíregyházi Korona Szálló rekonstrukciójánál a klímaberendezést én terveztem.

Látványos a Korányi Frigyes utcán lévő üvegfalú háza, a kényelmes otthona. Itt a melegvíz-ellátáshoz és a fűtéshez is felhasználja a napenergiát. Hangsúlyozza: amikor elkezdett foglalkozni a napenergia hasznosításával, azt remélte, hogy hazánkban − csak úgy mint Nyugat Európában − sok pénzt fordítanak majd e téma megvalósítására. Sajnálja, hogy nem így történt. (Mi fogyasztók is sajnálhatjuk.) Mintegy mellékesen megjegyezte: a meleggel éppen nem dicsekvő Dániában is hasznosítják a napenergiát.

A felesége a vállalkozást segíti, a kft.-ben dolgozik. A Nóra, Magdolna névre hallgató lányuk még csak tizenhárom éves. Nagylucskay László egy újabb szakmai útra készül, utazik majd az óceán túlsó partjára, Amerikába.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése