Pataki István

Főmérnök,

Nyíregyháza

szszb 24 km Pataki István.jpgMűszaki érdeklődésű, édesapja építészmérnökként dolgozott a Szabolcs-Szatmár megyei Építőipari Vállalatnál, általa ismerte meg a mérnöki munka szépségeit és buktatóit. Sokat barkácsoltak együtt, rendkívül kreatívak voltak. Házat építettek, beépített szekrényt készítettek, mindent megcsináltak a ház körül, amire csak szükség volt.

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, nagyon jól boldogult a matematikával és a fizikával, többek között emiatt döntött úgy, hogy édesapja nyomdokaiba lép, és a családi hagyományokat folytatva a budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karára jelentkezett, ahová első nekifutásra felvették. Tanulmányai megkezdése előtt egy esztendeig katonáskodott, a 80-as években még ez volt a gyakorlat, az előfelvételis rendszer. Enyhe iróniával gondol vissza az angyalbőrös időszakra, harckocsizó volt, a 186 cm-es magasságával és a 120 kg-jával, de voltak a században alig 160 cm-es magasságra nőtt katonák, mókás látványt nyújtottak, amikor sorakozóra hívták őket.

A Műszaki Egyetemen csak az első félév befejezése után került kollégiumba, akkoriban még ezen a területen is hátrányt jelentett, hogy értelmiségi csemete. Édesanyja magyar–történelem–világnézet szakos tanárként, később igazgatóhelyettesként dolgozott a Vasvári Pál Gimnáziumban, nővére követte ezt a humán vonalat, ő a jogi pályát választotta.

Az egyetemen a vizsgákra, a kollokviumokra, szigorlatokra való felkészülés nem jelentett gondot, mindig könnyen vette az akadályokat, sőt, amikor két vizsga között volt egy kis szabad ideje, különösen a nyári szünetekben, építkezett. Vettek ugyanis egy telket Rozsréten, ő megálmodta, édesapja megtervezte az álomházat, és kettesben hozzákezdtek az épület kivitelezési munkáihoz. Ekkor még csak negyedik évfolyamos volt. Elég lassan haladtak, közel öt esztendeig tartott az építkezés, nagyon alapos, precíz munkát végeztek, volt hol lakniuk, így nem volt sürgős, hogy beköltözzenek.

A SZAÉV-vel kötött tanulmányi szerződést, amikor befejezte egyetemi tanulmányait, felszámolták ezt az építőipari vállalatot, így a munkalehetőség kútba esett, de jött a mentőangyal az akkori SZABOLCSHŐ főmérnöke személyében, aki fiatal, tehetséges munkatársakat keresett, így került 1991-ben a SZABOLCSHŐ Vállalathoz, majd 1992-ben az átalakulást követően a NYÍRTÁVHŐ Kft.-hez.

Kezdőként, hibaelhárító egységvezetőként dolgozott. Bedobták a mély vízbe húsz „öregróka” fűtésszerelő közé, akik ismerték a gyakorlati munka minden csínját-bínját. Kezdetben nem volt felhőtlen a munkakapcsolatuk, sokszor megpróbáltak túljárni az eszén, de végül is jó iskola volt, mert a gyakorlatot itt sajátította el a hibaelhárításokon.

A NYÍRTÁVHŐ-nél abban az időben mérnök-irányító szolgálat működött, ez volt a mai diszpécserszolgálat elődje, itt mérnök irányítóként kezdett, majd épületgépész végzettségének megfelelő munkakört kapott, tervezéssel foglalkozott, egy kis idő múlva kinevezték műszaki csoportvezetőnek, ezután üzemeltetési főmérnöknek. Ez egy igen nagy felelősséggel járó munkakör, röviden, tömören megfogalmazva: ő felel a nyíregyházi távhőszolgáltatásért. Folyamatosan tartja a kapcsolatot az erőművel, ő adja a menetrendet, hogy milyen hőmérsékletű és mennyiségű vizet biztosítsanak. Hozzátartozik mindenféle üzemeltetési probléma, így a hibaelhárítás, hozzátartoznak az üzemvezetőségek, a hőközponti felügyelet, a távfelügyelet. Közvetlen főnökétől – mint mondja – szabad kezet kapott, ami azt jelenti, hogyha bármilyen probléma van a távhőszolgáltatásnál, és nincs más segítsége, belátása és legjobb tudása szerint kell az adott problémát megoldania. Nehéz helyzetek, különösen a fűtés beindításakor mindig vannak, de még mindig sikerült zökkenőmentesen, a fogyasztók megelégedésre megoldani a problémákat, hiszen ez a jó szolgáltató és szolgáltatás legfontosabb ismérve.

Szabad idejét zömmel a szabadban tölti, mezőgazdasággal foglalkozik.

Tíz évvel ezelőtt almásokat, szántóföldeket vásárolt Rozsrét környékén. A műszaki egyetem után elvégezte a közgazdaságit is Miskolcon – hogy ki ne essék a gyakorlatból –, itt sok egyéb mellett azt is megtanulta, hogy ami nem amortizálódik, az a Föld.

A második műszakban gazdálkodik, műveli a földet, vett két traktort, télen fát vág, és természetesen segít építkezni a szomszédoknak, vagy a saját házát alakítja át, hiszen egy kreatív embernek mindig vannak új ötletei.

Mindeközben neveli gyermekeit, van egy tízéves lánya és egy tizenkét éves fia, mindketten a 2. Számú Gyakorlóiskolába járnak.

A gyerekek is örökölték apukájuk kreativitását, barkácsoló szenvedélyét, kedvelik az összeszereléssel foglalkozó játékokat. Néha jobban kezelik a műszaki eszközöket, berendezéseket, mint a szüleik, de hát ez így van rendjén, nagyon büszke rájuk.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése