Hajnal Ferencné

Igazgató,

Nyírbátor

szszb_21-162_hajnal_ferencne.jpgTekintete távolba néző, mosolya megnyugtatató, ugyanakkor erőt sugárzó lelkű asszonyt mutat. Ő, Hajnal Ferencné a nyírbátori Városi Szociális Szolgálat igazgatója.

A megyeszékhelyhez közeli Napkoron anyakönyvezték 1949 januárjának utolsó napján Kéninger Mária és Páll Ferenc gyermekeként. Férjével, Hajnal Ferenccel 1977-ben kötött házasságot.  Hajnal Ferencné az országos hírű, nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban tette le érettségi vizsgáit 1968-ban. A szülők mindhárom leányukat pedagógiai pályára szánták, így került ő is a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára. Általános iskolai tanító szakon szerezte meg első diplomáját 1971-ben.

Mozgalmas életpályája Napkoron – szülőfalujában – kezdődött, ahol volt iskolájában és az őt tanító tanárok között kezdett el immár kartársukként dolgozni. Elmondása szerint gyönyörű tíz évet töltött el ott, annak ellenére, hogy „senki sem lehet próféta a maga hazájában”. Az évtizednyi munkálkodása alatt megyei szintű tantárgyi versenyeket szervezett, irodalmi szakköröket, tánc- és színjátszó csoportokat vezetett. Aktívan kivette a részét a közösségi életből is: két cikluson át tanácstag s a szociális-kulturális bizottság elnöke volt.

Életében fordulópontot jelentett az 1981-es év, amikor is Nyírbátorba költözött családjával. Új munkahelyén nagy kihívással találta szembe magát: olyan gyerekeket kellett tanítania, akik érzékszervi fogyatékossággal terhelten érkeztek az iskolába, s őket egy év alatt kellett a normál osztályokban tanulók tudásszintjére felhoznia. Ekkor alakultak ki benne azok a tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek egy olyan embernek, aki másokon segítő munkára adta a fejét. Megtanulta elviselni az időszakos sikertelenséget s élvezni az apró győzelmek újabb erőt adó örömét.

Négy évvel később elvállalta a kísérleti jelleggel létrehozott Városi Családsegítő Központ vezetését, amelyik egyike volt az országosan létrehozott ilyen jellegű tizenkét intézménynek. Az új feladatkör megkívánta tőle a más irányú tanulást.

1990-ben szerezte meg második diplomáját a Bárczi Gusztáv Tanárképző Főiskola mentálhigiénés, szociális szervező szakán. 2003-ban jogi szakokleveles családvédelmi tanácsadó szakképesítést szerzett a Pécsi Egyetem Jogtudományi Karán.

A rendszerváltást követően a szociális munka tere a tömegesen jelentkező problémák következtében jelentősen kiszélesedett. Új megoldási módokat, addig nem alkalmazott ellátási formákat vezettek be. Foglalkozni kellett a menekültekkel, a munkanélküliekkel, a hajléktalanokkal, a fogyatékosokkal és az idősekkel egyaránt.

Ezen körülmények és események hatására Hajnal Ferencné 1995-ben kidolgozta egy egységesen működő szociális intézmény programját, melynek alapján a város képviselő-testülete létrehozta a Városi Szociális Szolgálatot. Ennek az intézménynek lett a vezetője 1996-tól.

Az igazgató asszony elmondja: vezetőként mindenkor a demokratizmusra törekedett. Az intézmény dolgozóit együttműködő munkatársaknak és nem az utasításokat végrehajtó beosztottaknak tekintette. A jó munkahelyi légkör kialakítását személyes felelősségének és kötelességének érezte. Munkájára, saját bevallása szerint, a csoporttevékenység a legjellemzőbb.

Amikor szakmai hitvallásáról kérdezzük, csak annyit mond: hiszek „az ember nagyságában!” Vallja: minden embernek meg kell adni a lehetőséget tehetsége kibontakoztatásához, és azt, hogy mindenkor emberi módon élhessen. Ezen hitvallása szellemében szívesen vesz részt a városi rendezvények szervezésében, a képviselő-testület munkájában. Maradandó értékteremtési céllal tett meg mindent a Nyugdíjasok Otthona létrehozásáért. Negyvenegy embert juttatott szociális szakmai képesítés megszerzéséhez.

A Városi Szociális Szolgálat igazgatója 2004-ben készített beszámolójában részletesen írt a városban napjainkban megvalósuló szociális szolgáltatási és ellátási formákról. Ebben a dokumentumban szólt a szociális étkeztetésről, a házi segítségnyújtásról, a jelzőrendszeres házi gondozásról, az idősek nappali ellátásáról, ha szükségessé válik, akkor azok átmeneti elhelyezéséről. Részletesen írt a családsegítésről, a munkanélküliekkel végzett együttműködési programról, a gyermekjóléti szolgáltatásokról, a hivatásos gondnoki és a körzeti védőnői ellátásról. S kiemelten az iskolai egészségügyi ellátási feladatokról. Külön tárgyalta az anyatejgyűjtés témakörét, ami szerinte ma is fontos területe az anya- és csecsemővédelemnek, hiszen az igények egyre nőnek, a donorok száma viszont évről évre csökkenő tendenciát mutat.

A nyírbátori Városi Szociális Szolgálat 2005-ben ünnepelheti fennállásának húszéves évfordulóját. Reméljük, mindenkiben megvan az az akarat, amely lehetővé teszi ennek a méltó megünneplését. Hajnal Ferencné igazgató asszonyon ez nem fog múlni…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése