Fazekas Gyula

Polgármester,

Viss

baz_01_208_fazekas_gyula.jpgViss, Kenézlő, Zalkod. Ez a 3 település alkotja azt a csücskét a Bodrogköznek, amit Bodrogzug néven tart számon a köztudat. A zug, maga, leginkább zsákutcát jelent a felületes szemlélő számára, hiszen a Bodrog és a Tisza közé zárt terület – különösen a gyakori árvizek idején – vagy be sem ereszti, vagy fogva tartja az ide látogató vendéget. Normális körülmények között is csak a kenézlői komp jelent továbbhaladási lehetőséget Szabolcs felé, vagy fordulhat vissza az utazó azon az úton, ahonnan érkezett, Sárospatakra, Szerencsre, vagy tovább. A Bodrog túlpartján lévő tokaji Nagykopasz hegyet például közel nyolcvan kilométeres út megtételével érheti el a vissi ember. Vissről nézve azonban egészen más a helyzet. Itt a víz által határolt „zug” nem a végét, hanem éppenséggel a kezdetét jelenti a világnak. Bizonyosak lehetnek benne az itteniek, hogy honfoglaló őseinket ugyanez a látvány, ugyanez a békességes természeti környezet fogadta, és bírta őket letelepedésre.

A későbbi generációk sem gondolták másként, ennek bizonyítéka, hogy 1380-ban már találkozhatunk a település nevével, 1452-ben pedig, a Csicseri család jóvoltából már folyamatban volt Viss benépesítése is.

 Fazekas Gyula polgármester is itt született 1950-ben. Mint mondja, már ősei is itt éltek, és sem elődei, sem ő soha nem gondolt arra, hogy más, komfortosabb lakóhelyet keressen magának. Igaz, hogy a megélhetés nem könnyű ezen a földön, de a környezet szépsége, a különleges vízi világ révén tudományos kutatók számára is értékes zarándokhely lehet ez a táj. Fazekas Gyula örömmel mondja, hogy a Bükki Nemzeti Park kutatói komoly tanulmánytervet készítettek annak érdekében, hogy a falusi turizmus mellett a kutatók számára is megfelelő bázishelyet alakíthassanak ki a térség ritkaságai, a növény és állatvilág tanulmányozására, megőrzésére. Öröme elsősorban azért indokolt, mert a tudományos érdeklődés mellé jelentős anyagi támogatást is remélhetnek.

Fazekas Gyula 1994 óta polgármester szülőfalujában. Az első alkalommal rábeszélésre, ’98-ban már önként, ellenjelölt nélkül került Viss polgármesteri székébe. Sem az elégedettségnek, sem az önteltségnek, de még a fáradtságnak sem fedezhetjük fel a nyomait személyiségében. Már diákévei után, Sárospatakon szerzett érettségije birtokában is az vezérelte, hogy életet leheljen a Csipkerózsika-álmát alvó faluba. Katonaviselt emberként lett az iskola gazdasági- és élelmezésvezetője. Mellette elvállalta a helyi mozi üzemeltetését is, sőt a helyi MHSZ is neki köszönhette megalakulását. Erről a munkáról megjegyzi, hogy a legnépszerűbb a lövész-klub volt, már – kispuska híján – légpuskával és íjjal hódolnak szenvedélyüknek. A sport mellett a tanulást sem hagyta abba, aminek révén mint építésztechnikus a Gamesz vezetője lett.

Elsősorban az itt szerzett gyakorlati tapasztalatai jelentik ma is a biztos alapot a hivatali életben való eligazodáshoz. Megválasztása után az első két évet még csak mellékállásban töltötte, de rövidesen tapasztalnia kellett, hogy még a Gamesz vezetését sem könnyű félállásban végezni, a községi munka irányítása pedig legalább egy egész embert kíván. Természetes, hiszen a testület és a hivatali munkatársak igyekezete nélkül az elképzelések többsége csupán álom maradna. Álmai azért Fazekas Gyulának is vannak, azonban nem tartozik az álmodozók közé.

– A szegénységet itt, a földek rendkívül alacsony aranykorona értéke alapozza meg. Utak híján a vállalkozások is elkerülik ezt a térséget. Igaz, hogy éppen ennek köszönhetjük azt az egyedülálló adottságunkat, hogy itt található az – Európában is egyedül álló – egyetlen tájvédelmi körzet, amelyet sem légvezeték, sem út nem keresztez. Ezt az adottságot kell kihasználnunk, a turizmus fellendítése jelenthet csak biztos megélhetést számunkra. A vissi holtág egy öt kilométer hosszú, halakban gazdag gyönyörű tó. Ha 2001-től sikerül a kezelési jogát megszerezni, akkor a horgászati- halászati bevételekből tovább építhetjük a falut és a jövőnket is. Reméljük, a vendégek között lesznek olyanok is, akik újra benépesítik az üres házakat, legalább tavasztól őszig.

A polgármester a más érdeklődésű vendégeknek is ajánlani tud látnivalót: a Törökér melletti szivattyútelep több mint százéves. Gőzgéppel hajtott szivattyúja nemcsak ipartörténeti ritkaság, de a csillogó rész szerelvényei még a laikus számára is különösen szép látványt nyújtanak. Különleges méltóságot kölcsönöz a temetőnek Boócz Ferenc egykori földbirtokos fekete gránitból épült családi sírboltja. Az első világháború előtt létesült kripta lakóiról különleges történetet mesél egykori segítőjük, a 101 éves Kocsis néni. Mesélnek a templomok is, hiszen a katolikus templom 1827-ben, a református pedig 1895–98 között épült. Ez utóbbi, 22 méter magas tornyával, nemcsak az utat mutatja az ide érkezőnek, de mint óriási felkiáltójel a megmaradás kötelességére is figyelmeztet. Ahogy a polgármester mondja:

– Őrizzük a múltat, azon állunk, arra építkezünk.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése