Dr. Rémiás Tibor PhD.

szszb_33_tk_dr_remias_tibor_1.jpgA Jósa András Múzeum igazgatója

Nyíregyháza

Az egy utcás Derenk közepén húzták meg a trianoni határt. Fellázadt az Aggtelek közeli kicsiny falu, népszavazáson kényszerítették ki: 600 méterrel tolják feljebb a családokat széttépő hivatalos köteléket. A 18. század óta lengyelek lakta község nem az akkori Csehszlovákiához, hanem Magyarországhoz akart tartozni. A leghűségesebb nemzetiségi falu címre pályázhatna Derenk, ahol 12 generáció óta ringatták ősei bölcsőjét. Megindítóan beszél lengyel származásáról, identitásáról dr. Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum 2017. április 1-jén kinevezett igazgatója. Vezetékneve Jeremias prófétára utal, derül ki a családfa-kutatásaiból. Külön könyveket írt az 1700-as születési, házassági, halotti anyakönyvekből. Felmenői Derenken látták meg a napvilágot, és 1993 óta július utolsó előtti vasárnapján rendezik meg a búcsút, ahová százával érkeznek az egykori lengyelek leszármazottai. A Rémiások, Gogolyák, Bubenkók egymás nyakába borulnak és a két nemzet közti ezeréves barátságról is tanúságot tesznek.

A történelem-orosz-filozófia szakos, PhD doktori címet szerzett történész, a Magyarországi Lengyelség Múzeumának külső múzeológusa sorsában, küldetésében tökéletesen ötvözi a lengyel és a magyar nép történelmének, a családok sorsának összefonódását. Ő Miskolcon született 1962. április 29-én G. Rémiás Rozália és V. Rémiás András egyetlen fiaként. Feleségével, Szigeti Edinával négy gyermeket nevelnek: házasságukba a férj Szabolcsot (30), az asszony Juditot (28) és Nikolettet (25) hozta, közös gyermekük, Dániel 13 éves.

A Kossuth Lajos Tudományegyetem diplomájával negyedszázadot dolgozott, különböző beosztásokban a miskolci Hermann Ottó Múzeumban – történeti osztályvezető, később igazgatóhelyettes -, majd igazgatta a megyei múzeumokat Egerben. Belekóstolt a szellemi szabadfoglalkozásúak világába, és az a három és félév jelentősen befolyásolta világlátását, menedzser szemléletű gondolkodásmódját. Rájött, hogy a marketing a legjobb szándékhoz is szükséges. Szervezett kiállításokat, bemutatókat, írt könyveket, cikkeket. Idén tavasszal Nyíregyháza egyik patinás intézményének lett első számú vezetője. A polihisztor Jósa András saját kezűleg készített intarziás íróasztalának különleges kiképzését mutatja. Dolgozószobáját eredeti festmények, régmúlt időkre emlékeztető bútorok díszítik. Úgy otthonos, hogy egyszerre vezet vissza a történelembe, és szolgálja az elmélyült tudományos munkát, illetve a vezetői feladatokkal járó kötelezettségeket.

Történelmi időutazásunkat nemcsak a múlt feltárásával, hanem a jövőre kialakított konkrét tervekkel folytatjuk. Rémiás Tibor ugyanis nem akármilyen hitvallással indította igazgatói küldetését. Látogatóközpontú múzeumot akar létrehozni, amely vonzza a gyerekeket és a felnőtteket. Interaktív múzeumpedagógia és egy átütő erejű vendégnövelés a cél. A hűvös kutatóműhelyek világából ki kell lépnie a több mint 100 munkatársnak – idetartozik a Sóstói Múzeumfalu és a Kállay Gyűjtemény is – ám ehhez egységes csapatként szükséges megjelenni a történészeket, régészeket, néprajzosokat foglalkoztató munkatársi körnek. Az eddig individuális tevékenységnek gondolt intézmény egységes arculatát mutatja az eddigi legjobbnak mondott múzeumok éjszakája program, a kerékpáros kirándulás a tokaji múzeumba. Újdonság, hogy a sóstói fürdővel és az állatparkkal kötött megállapodás értelmében 10 százalékos kedvezményt kap a látogató, ha felkeresi a másik népszerű túristaközpontot is. Hasonló együttműködésre készülnek a Móricz Zsigmond Színházzal. Rémiás Tibor tervbe vette, hogy az egyházakkal, a nemzetiségi önkormányzatokkal és a karitatív szervezetekkel (Rotary és a Lion’s Klub) szintén szorosra fűzik kötelékeiket. Mindebből egy tudományos megalapozottsággal rendelkező, de látogatóbarát múzeum képe körvonalazódik. Nem elszigetelt kis kultúrcentrumok kereshetők fel Nyíregyházán, hanem egymás munkáját ismerő, megbecsülő és együttműködő intézmények nyújtanak kulturális élményeket a vendégeknek. Végülis az a cél, hogy kultúránk, tudományunk, történelmünk, művészetünk, néprajzunk, irodalmunk és más szakterületek kincseit, és értékeinket ismerő, tisztelő lokálpatrióták éljenek a megyeszékhelyen. Az idelátogató hazai és külföldi túristák pedig tálcán kapják a megjegyzésre méltó eseményeket, személyiségeket, látnivalókat.

Dr. Rémiás Tiborról kevesen tudják, hogy gomba szakellenőrként is adhat hivatalos véleményt. Túrázni, kirándulni, világot látni szerető lelke akkor nyugodt, ha szakszerűen látja el a magáénak érzett feladatokat. Rozsnyó alatt van egy kis házuk, ahol erre a tudásra szüksége lehet.

A derenki ősöktől az interaktív múzeumpedagógiáig hosszú út vezetett. Generációk merítenek erőt a hitéből, kitartásából, kezdeményezőkészségéből.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése