Dr. Páll István PhD

Múzeumigazgató,

Nyíregyháza

szszb 25 lgy dr. Pál István.jpgMiként az ország kistelepülései, úgy megyénk aprófalvai is a végórájukhoz közelítenek. Az élet egyre halványuló pislákolásával szemben gyarapodás csupán a novemberi temetőfényekben tapasztalható. Az élő falvak pusztulását, s a „halott portákból” életre keltett skanzen mind teljesebb virágzásának paradoxonát – a látogatókkal együtt – naponta érzékelheti dr. Páll István, az idén harmincéves közintézmény igazgatója.

– A Sóstói Múzeumfalu hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumának számít, 7,5 hektár területen mutatja be az Észak-Tiszántúl sokszínű építkezését és lakáskultúráját – kezdte dr. Páll István.

– Hagyományos településszerkezetben elhelyezve egy komplett felső-tisza-vidéki falu épületei sorakoznak egymás mellett templommal, harangtoronnyal, kocsmával, szatócsbolttal és számos más lakó- és közösségi épülettel egyetemben.

A megvalósítása 1971-ben kezdődött, előzménye pedig egy 1964-es MSZMP KB határozat volt, amely szükségét látta, hogy a tsz-szervezések nyomán a parasztság eltűnő népi építészeti emlékei egy helyre kerülhessenek. Az elképzelések minden megyére kiterjedtek, ám e lehetőséggel csupán négy megye, köztük a miénk élt. Első vezetője Erdész Sándor volt.

A Múzeumfalu az idetelepített épületeket állandó és szakszerű gondozással az utókor számára őrzi. Egy helyre történő összegyűjtésük azért is előnyös, mert egyetlen sétával képet kaphatunk a megye eltérő tájegységeinek sajátos lakáskultúrájáról, életkörülményeiről. A látogatóink nem csupán az egykori épületekkel és használati tárgyakkal találkozhatnak, de a programjaink által betekinthetnek a korabeli közösségi életbe, népszokásokba, sőt azokba be is kapcsolódhatnak. Családok, közösségek színterei a múzeumfaluk, melyek eleve szabadabb mozgást és viselkedést nyújtanak, mint a papucsos múzeumok. A miénk nem „holt” múzeum, ami lehet, működik: a szatócsbolt ajándékboltként, a kocsma meg büféként, rendeltetésszerűen. A templomban istentiszteleteket, esküvőket, keresztelőket tartanak.

Már a hivatalos, áprilisi nyitás előtt nagy az érdeklődés a téltemetésre, balázsolásra. A kalendáris szokásokat felelevenítő népszerű programsorozatunk (majális, pünkösdölés, aratónap stb.) a Márton-napi vigasságokkal zárul. Csak ez utóbbi mennyi ötletet, színt hordoz magában, például a buta liba, bájgúnár versenyszámaival. Számos program lebonyolításában jó szolgálatot tesz a szabadtéri színpadunk, melynek ötletét dániai utamon merítettem. Itt – és a múzeum szinte teljes területét belakva – olyan ismert művészek és együttesek mutatkozhattak be, mint Gregor József, Gulyás Dénes, Palya Bea, St. Martin, Benkő Dániel, a NOX vagy a Benkó Dixieland Band, és számos népszínmű is bemutatásra került. Az egyéb programok sorában egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó a „Kóstolja meg Magyarországot!” elnevezésű gasztronómiai rendezvényünk. Az idén nagy sikere volt az augusztus 20-ai ünnep hetében megtartott népi játékok kiállításának, illetve a régi keleti autók felvonulásának. A programok újításából kifogyhatatlanok munkatársaim – mondta az igazgató.

Dr. Páll István 1952. február 21-én a Hajdú-Bihar megyei Furtán született, ahol az édesapja, az idősebb Páll István tanított. Hároméves volt, amikor Újlétára költözött a család, ahol az apai nagyszülők is éltek. A nagyapát szintén Páll Istvánnak hívták. Édesanyja Halmi Piroska, könyvelőként dolgozott. A múzeumigazgató húga családjával ma is Újlétán él. A legifjabb Páll István az általánost helyben, a középiskolát a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium francia nyelvi tagozatán végezte, majd 1971-től az egyetemi évek következtek Budapesten, az ELTE Bölcsészettudományi Karán, történelem-francia, majd néprajz szakon. Középiskolai történelemtanári diplomáját 1976-ban, az etnográfusit 1978-ban szerezte meg.

Doktorrá 1987-ben avatták, „summa cum laude” minősítéssel. A PhD-fo­kozatot 1996-ban kapta meg. A Sóstói Múzeumfaluban 1976-tól dolgozik, 1984-től igazgatóhelyettesi, s az idén húsz éve, hogy igazgatói munkakörben. Mintegy félszáz kiállítás van mögötte bel- és külföldön. Öt önálló kötet szerzője, kétszáz fölötti a publikációinak, húszhoz közeli valamely külföldi konferencián előadásainak száma. Több szakmai szervezet, így az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetségének tagja.

A tarpai székhelyű Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is soraiban tudja. Számos kitüntetése között „Az Év Múzeuma 1996” és a 2006-ban kapott „Családbarát Múzeum” kitüntetésre a legbüszkébb. Azért is, mert e cím közös nagyrabecsült kollégáival.

A felesége, Lakatos Ilona főiskolai tanár, intézetigazgató dékánhelyettes, gyermekeik: Balázs végzett közgazda, Zsófia az iparművészeti egyetemre jár. Újlétáról az egykori magtár hamarosan Nyíregyházára kerül. A múzeumigazgató gyermekkorának egy darabjaként.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése