Dr. Kőrössy Jenő

Önkormányzati szakértő,

Budapest

szszb_06-128_dr_korossy_jeno.jpgA Tuzsérhoz tartozó Kálongatanyán, egy több ezer holdas hercegi birtokon látta meg a napvilágot 1934 áprilisában. Édesapja 40 esztendőn át az uradalom gépésze volt. Nagy családban nőtt fel, édesanyja öt saját és öt árván maradt rokon gyermeket nevelt fel. Édesapja elbocsátása után 1942-ben Mándokra költöztek, s megélhetésüket egy fűszer- és vegyeskereskedésű üzlet vásárlásával teremtették meg. Kitűnő tanuló, s mégsem vették fel a középiskolába szülei fűszerüzlete miatt. Magántanuló lett, és ezután folytathatta tanulmányait a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban. Sportol, tagja az iskola kézilabdacsapatának. Ma is büszke rá, hogy az NB II-ben játszott. 1953-ban érettségizett.

Első munkahelye a mándoki gépállomás, ahol anyagkönyvelő, majd a MEZŐKER körzeti ellenőre. A munka nem szokatlan számára, hiszen a nagy családban mindenkinek megvolt a feladata. Természetes volt, hogy dolgozni kell a megélhetéséért. Elemi iskolás korában napszámos az uradalomban, középiskolásként a cséplőgépnél volt ellenőr, és rendszeresen besegített szüleinek az üzletben a különböző áruféleségek beszerzésében, és a vásárokon az áruk eladásában is serénykedett. A földreform során szülei 2 hold földet kaptak, és ehhez még egy kevéske szőlőt és gyümölcsöst vettek. Így ismerte meg testközelből a mezőgazdasági munka szinte minden ágát. Nagyon szerette a gépeket. A gépállomáson szabadidejében megtanult Zetort és kombájnt vezetni.

Gyermekkori emlékek, a pályakezdés örömei és gyötrelmei ezer szállal kötik szülőföldjéhez. 1954-ben megválasztották Szabolcsveresmart község vb-titkárának. Húszéves volt. Most visszagondolva is érzi mennyire nagy megtiszteltetésnek vette. Minden lehetőséget megragadott, hogy ismereteit gyarapítsa.

1956-ban felvételt nyert a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem Jogi Karának levelező tagozatára. Munka mellett tanult, ami nem volt könnyű, de tudta, neki tanulni kell, diplomát kell szereznie, mert neki ez lesz a vagyona, ez biztosít lehetőséget egy tartalmasabb élethez. A faluban akkor még villany sem volt, petróleumlámpánál tanult, s egy-egy vizsgára eljutni az akkori közlekedési viszonyok között, nagyon fáradságos volt. A sokat szidott begyűjtési éra is erre az időszakra esett. Rendkívüli erőt és türelmet próbáló évek voltak ezek. A fiatal vb-titkárnak sikerült talpon maradnia.

Nagyon szeretett a tiszaparti községben dolgozni, hiába hívták a járáshoz, vagy más magasabb beosztásba, nem ment, hűsége Veresmarthoz kötötte. Itt nősült meg, a postamester lányát, Dávid Anikót vette feleségül, aki magyar-történelem szakos tanárként a helyi iskolában tanított. 1959-ben született lányuk Anikó, aki ma már háromgyermekes családanya, és férjével együtt szakközépiskolában tanítanak.

1960-ban kapta meg diplomáját. Szépen hangzott dr. Kőrössy Jenő, a család első diplomása − valamennyiük örömére. A falu is büszke volt rá. Túlzás nélkül mondhatja − szerették. Ezért is fogadták megértéssel, amikor Budapestre hívták 1966-ban, és igent mondott. Nagy kihívás volt számára, a II. Kerületi Tanácshoz került elnöki jogásznak, majd a szervezési csoport vezetője lett. 1968-ban a Fővárosi Tanács személyzeti osztályán dolgozik − a szakapparátus vezetőinek képzését végzi. 1970-ben meghívják a Közalkalmazottak Szakszervezete Központi Vezetőségéhez osztályvezetőnek. 1980-ban a központi vezetőség titkárának választják, és 1985-ben főtitkárhelyettes. Feladata a szakmapolitikai munka, mely magyarul az állami munkát segítő szakszervezeti tevékenység. Sokrétű volt ez a feladat, a minisztériumokkal, az országos hatáskörű szervekkel való együttműködés során sokat tanult. Itt vált országos szintű vezetővé, itt tett szert nemzetközi kapcsolatokra.

Bejárta Európát, volt Ázsiában és Afrikában is. Elvégezte a Politikai Főiskolát, tanári és államszervezési szakon szerzett még egy-egy diplomát. Tanított a Politikai Főiskola esti tagozatán. Rendszeresen vizsgáztat még ma is a Fővárosi Továbbképző- és a Magyar Közigazgatási Intézetben. Számos szakmai cikke és tanulmánya jelent meg a szaklapokban. Harmincöt évig volt (községi, főváros kerületi és fővárosi) tanácstag. 1989-ben Budapest IX. Kerületi Tanácsa elnökévé választották. 1990. október 30-ig, korengedményes nyugdíjaztatásáig látta el ezt a feladatot. Egy hónapot pihent. Jelenleg a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségében dolgozik szakértőként. Ellátja az „Önkormányzatok Forró-Drót” ingyenes tanácsadó szolgálatát. Részt vesz az Önkormányzati Szövetségek, a kormány és a szakszervezetek érdekegyeztető feladataiban. Munkáját több állami és szakszervezeti kitüntetéssel ismerték el. Különösen kedves számára a jelenlegi munkahelyétől − az önkormányzatok segítéséért − kapott arany pecsétgyűrű.

Szabadidejében szeret olvasni, barátaival szívesen ultizik, főzőcskézik. − Visszatekintve az életúton − mondja − elégedett és boldog ember vagyok, és szerencsés is. Szerencsés, mert mindig olyan területen dolgoztam, hogy munkámmal a közt szolgáltam.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése