Dr. Farkas Ottó

Professor emeritus,

Miskolc

baz_08_14_dr_farkas_otto.jpgKözelgő 80. születésnapjára fittyet hányva, korát meghazudtoló fizikai és szellemi frissességgel tevékenykedik a mai napig: mindennap bejár az egyetemre, előadásokat tart, oktat, egyetemi jegyzeteket ír, kutat, tevékenyen részt vesz a Miskolci Egyetem mindennapi életében. Igazi kohászdinasztia „mozgatója és motorja”, hiszen felesége és öccse mellett fia is kohómérnök.

1930. január 31-én Ungváron született. Édesapját, aki egy ungvári szeszgyárban dolgozott, négyéves korában, üzemi balesetben elveszítette, özvegyen maradt édesanyja megtanult varrni, hogy a családról gondoskodhasson.

Tízéves korában kerültek Magyarországra, így gimnáziumi tanulmányait 1940–1948 között a Lévay József Református Gimnáziumban folytatta. A József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Sopronban működő Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karán szerzett vaskohómérnöki oklevelet 1952-ben.

Diplomájának megszerzését követően Miskolcra, a Vaskohászattani Tanszékre kapott meghívást, ahol napjainkig megszakítás nélkül dolgozva mind az egyetemi oktatói, mind pedig a tudományos és vezetői pálya valamennyi lépcsőfokát bejárta.

Demonstrátor, egyetemi tanársegéd, egyetemi adjunktus, egyetemi docens, majd 1975-től egyetemi tanári beosztásban dolgozott 2000. június 30-ig. Azóta professor emeritusként tevékenykedik, oktat és kutat. Tanszékvezető-helyettes három és fél évtizeden keresztül, majd tanszékvezető a Vaskohászattani Tanszéken, egyidejűleg a Metallurgiai Intézet alapítója és igazgatója volt. A Kohómérnöki Kar dékánja két évig, majd az egyetem oktatási-, később általános rektorhelyettese nyolc éven keresztül, és az egyetem rektoraként tevékenykedett 1994–1997 között.

Rektori működése idején normalizálódott az egyetem anyagi helyzete, létrejött a Bölcsészettudományi Kar, megvalósult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Miskolci Zenetanári Intézetének integrációja, megállapodás született az MTA Bányászati Kémiai Kutatóintézetének az egyetemhez csatolásáról, megalakult a ME Továbbképző Központja, egy új intézet és tíz új tanszék alakult, új szakok oktatása indult meg, másfélszeresére nőtt a hallgatók száma.

Egyetemi oktatói pályafutása során elsősorban a nyersvas-metallurgia és kapcsolódó tudományterületeinek oktatásával, tananyagának folyamatos fejlesztésével foglalkozott. Nevéhez fűződik a kor követelményeit kielégítő hazai tananyag kidolgozása, egyetemi jegyzetek, tankönyvek megírása.

Kutatói munkássága alap­vetően a nyersvas-metallurgia technológiai kultúrájának fejlesztését szolgálja, iskolát teremtett a vasmetallurgiai tudomány és a vaskohászati gyakorlat összhangjának megteremtésében. Eddigi eredményeit nyolcvanöt szakcikk és nyolcvan konferencia-előadás tartalmazza, amelyek részben külföldön jelentek meg, illetve hangzottak el.

Jelentős szerepet töltött be a szakmai-tudományos közéletben is: többek között elnöke volt az MTA Metallurgiai Bizottságának és a MAB Metallurgiai Munkabizottságának, tagja a Tudományos Minősítő Bizottság plénumának, a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság Kohászati Albizottságának.

Eddigi munkásságának eredményeit számtalan kitüntetéssel ismerték el: Akadémiai Díj, a Nemzetközi Természet- és Társadalomtudományi Akadémia Szent György-kereszt Érdemrendje, Munka Érdemrend Bronz Fokozata, Pro Univesitatae, Gábor Dénes-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, az Orosz Természettudományos Akadémia külföldi tagja, a Miskolci Egyetem díszdoktora.

„Rektorként olyan egyetem vezetője lehettem, – emlékezik vissza dr. Farkas Ottó – amely a műszaki kultúrának, a tudománynak, az állam-, a jog,- a gazdaságtudománynak és a bölcsészet számos ágának ad otthont. Itt különösképpen arra kellett törekednem, hogy mindegyik kultúra érezze, a többivel azonos rangot képvisel.”

Dr. Farkas Ottó 1954-ben kötött házasságot Mayr Klárával, aki egyetemi oktató volt, egyetemi docensként vonult nyugdíjba, 12 évig tanszékvezetőként tevékenykedett, a műszaki tudományok kandidátusa. Tankönyveket írt, publikációkat jelentetett meg, szakmai feladatokat látott el az egyetemen, miközben jó anya és feleség volt, aki otthont teremtett. Ő jelentette az elmúlt évtizedekben a rendkívüli biztonságot, a támaszt, amelynek tudatában Farkas professzor úr mindig nyugodtan végezhette dolgát. Fiuk, Kornél ugyancsak kohómérnök, pillanatnyilag Kanadában él. Két kislányunokájuk 12 és 9 éves.

Világéletében kedvelte az esőt, máig emlékszik az eső utáni nagyszerű kirándulásokra a Bükkben. Szeret fából építkezni, a Nagyszentbenedeken lévő zártkertjükben is ő építette a faházat. Boldog ember, mert módjában állt mindig azzal foglalkozni, amit örömmel, lelkesedéssel, odaadással végezhetett. Ez az örömmel végzett munka hozta meg gyümölcsét szakterületén és betöltött tisztségeiben egyaránt.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése