Dr. Bíró György

A Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettese,

Miskolc

baz_01_20_dr_biro_gyorgy.jpgA Miskolci Egyetemre 1982-ben került dr. Bíró György tanársegédként. Az eltelt időszakban minden lépcsőfokot megjárt, hiszen 1984-től adjunktusként, 1993-tól docensként, ’99-től pedig egyetemi tanárként oktatja hallgatókat. 1993-ban néhány hónapig tanszékvezető-helyettes volt, majd ’93 decemberétől ő vezeti a polgári jogi tanszéket. Ez év január 1-jével megbízták az egyetem tanulmányi rektorhelyettesi feladataival is.

– Gyermekkora?

– Miskolcon születtem ’55-ben, s kis túlzással a Mikes Kelemen utcában, pontosabban annak egy négyzetkilométeres vonzáskörzetében nőttem fel, illetve azóta is itt élek. Az akkori Felszabadítók útján található óvodába jártam, egy ma könyvtárként működő általánosan, a Vörösmarty-iskolában, illetve a Földes Ferenc Gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat. Még sportolni is a környéken sportoltam: a Népkertbe jártam pingpongozni.

– A jogi pálya mikor jutott eszébe?

– A Földesben sokat hezitáltam, hogy a jogászként, vagy közgazdászként tanuljak-e tovább. A kérdés végül is harmadikban dőlt el, a jog javára.

– Miért pont az lett a befutó?

– Apám is jogász volt, de azt hiszem, döntésemben a matematika tanulása, vagy nem tanulása is szerepet játszott.

– Szóval maradt a matek nélküli jog. Hol végezte az egyetemet?

– 1973-ban kitűnő eredménnyel érettségiztem, s költözhettem Szegedre, mert szeptembertől már a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kezdtem tanulni. Egy OTDK II. helyezéssel a hátam mögött aztán 1978 januárjában cum laude minősítéssel szereztem meg a diplomámat.

– Vissza Miskolcra?

– Igen, a Diósgyőri Gépgyár jogi előadója, majd a sikeres szakvizsga után jogtanácsosa lettem egészen 1982 februárjáig.

– Miért pont a polgári jogot választotta?

– Ezt találtam a legérdekesebbnek. Közigazgatással nem akartam foglalkozni, túl unalmasnak találtam, a büntetőjog pedig azért nem érdekelt, mert úgy éreztem: ott fennáll annak a veszélye, hogy az ember egész életében kénytelen lesz majd piti zsebtolvajok ügyeivel foglalkozni.

– Ezzel szemben maradhatott volna egész életében egyszerű jogtanácsos…

– De nem maradtam, mert 1982-ben Novotni Zoltán professzor, későbbi mesterem a Miskolci Egyetem polgári jogi tanszékére hívott tanársegédnek. Elfogadtam az invitálást, amit azóta sem bántam meg.

– Szakmai előmenetel?

– 1984-től adjunktusi, ’93-tól docensi, ’99-től egyetemi tanári beosztásban dolgozom. 1993-ban Novotni Zoltán váratlan halálával nyakamba szakadt a polgári jogi tanszék vezetése, amit azóta is csinálok, de 1995-től a kar oktatási feladatokat ellátó dékánhelyettesi posztot is én vittem egészen a tavalyi év végéig. Erről azért mondtam le, mert január 1-jével az egyetem tanulmányi rektorhelyettesi feladataival bízott meg dr. Besenyei Lajos.

– Az oktatás és kutatás teljesen kielégíti?

– Nem egészen, ezért még ma is végzek egyéb elméleti, illetve gyakorlati jogi képviseleti tevékenységet. 1989 óta vezetek egy egyetemi oktatók által létrehozott ügyvédi irodát, ’92-től pedig a megyei ügyvédi kamara elnökségi tagja, ’97-től elnökhelyettese vagyok. Részt veszek a Miskolci Akadémiai Bizottság Állam- és Jogtudományi Bizottságának munkájában, ’90-től pedig az Igazságügyi Minisztérium jogi szakvizsgabizottságában is dolgozom. A Novotni Alapítvány a Magánjog Fejlesztéséért Társaság szakmai kiadói tevékenységét is én irányítom. Nagy szerepünk van a magánjogi jegyzetek megjelentetésében.

– Ügyvédkedése során emlékezetes esetekkel is találkozik?

– Előfordul. Volt egy ügyem például, amelynek országos visszhangja lett. Egy október 20-ra datált Magyar Közlönyben hirdettek ki egy jogszabályt, amely a kihirdetést követő nyolcadik napon lépett volna hatályba. Ez normális emberi számítás szerint október 28-a lett volna, s ebben az esetben az általam képviselt ügyfél elvesztette volna a pert. Sikerült azonban kideríteni, hogy a 20-ai közlöny csak 24-én hagyta el a nyomdát, azaz ez a dátum számított a kihirdetés napjának. Ez már kedvezett ügyfelemnek, nyertünk is.

– Diákjait is elviszi tárgyalásaira?

– Szeretném, de babonából egy kicsit tartok tőle. A tárgyalásaim ugyanis 10 esetből 8-szor az ellenfél győzelmével értek véget akkor, ha a gyerekek is ott voltak, mint hallgatóság. Ennek persze az is az oka, hogy igyekeztem őket a szokásosnál „élesebb” tárgyalásokra vinni.

– További tervei?

– Hiába van orosz és angol nyelvtudásom, kevés időm marad gyakorolni a szakmai nyelvet. Jó lenne tehát, ha minimum egy fél évre ki tudnék menni külföldre, ahol az élő szakmai nyelvvel is foglalkozhatnék. Erre azonban jelenlegi feladataim mellett kevés a remény, hiszen például az akadémiai doktori cím megszerzéséért is harcba szállnék az elkövetkezendőkben.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése