Alföldi László

A Megyei Közgyűlés aljegyzője,

Miskolc

baz_06_04_alfoldi_laszlo_1.jpgA sok jogász között egy elméleti közgazdász. Ennek megfelelően közigazgatási pályafutása során sok gazdasági tevékenységgel foglalkozott Alföldi László az elmúlt évtizedekben. Munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjét, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzatáért emlékérmet.

Nemcsak a neve Alföldi, hanem a származása is, ugyanis édesapja az Alföldről, Hajdúnánásról került Miskolcra, cipőkereskedést nyitott a Kazinczy majd Széchenyi utcán. Az anyai ág mozgalmasabb volt, vasutas családként végigjárták a monarchiát, mire ideértek. Háborús gyerek volt, ’44 tavaszán született, legidősebbként a négy testvér közül. Az üzletet államosították, a család is költözött. A nehéz éveket jelzi, hogy az általánost három iskolában sikerült elvégeznie. Érdekelték a humán dolgok, de a barátokkal fúrtak faragtak, detektoros rádiókat szereltek, a szülők is úgy gondolták, hogy jobb, ha a gyerek szakmát tanul.

„A villamosipari technikumba jelentkeztem, de az első kérdés miatt nem vettek fel, ami a következő volt: melyik nagyobb: a 2/3 vagy a 3/4 ?” – emlékezett vissza, persze most már mosolyogva a történtekre Alföldi László.

„Ebből leszűrhettem azt, hogy nem mindig a gyorsaság vezet a legjobb megoldáshoz.”

Végül is nem járt rosszul azzal, hogy nem vették fel, mert a Földes Ferenc Gimnáziumba került Prókay László osztályába. A gimnázium után adódott a kérdés: jogászként vagy közgazdászként tanuljon tovább, miközben az újságírás is érdekelte. Győzött a racionalitás.

„A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre jelentkeztem, külkereskedelmi szakra. Az írásbeli felvételi jól sikerült. A szóbeli után kijött a felvételi bizottság elnöke, s mondta, válasszak: az idén felvesznek elméleti szakra, vagy  – az angol nyelv elmélyítése után – ismét megpróbálom jövőre a külkert? – Igent mondtam az elsőre, s úgy mentem haza a felvételiről, hogy egyetemista vagyok”  – elevenítette fel pályafutása sorskérdését Alföldi László.

Az elméleti, általános közgazdász szakon elsősorban a makrogazdasággal foglalkoztak. A kötelező nyári gyakorlatot 1965-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanácsnál töltötte, s nagyon tetszett neki a tervezőmunka meg a kollegiális légkör. A következő évben végzett. A megyeházán nem sok közgazdász dolgozott akkor, de valamilyen okból nem hívták. Miskolc hamarabb lépett, így az utóbbit választotta, s 1966-tól 1985-ig itt dolgozott a tervosztályon. Előbb mint közgazdász, majd 1971-től osztályvezető-helyettes. Sokak megítélése szerint a XX. században ez volt a város növekedésének, fejlődésének legdinamikusabb szakasza.

„Oldalakon keresztül lehetne sorolni az új létesítményeket, de minőségileg a meghatározott műszaki, gazdasági normatívák minden tervező vagy építész kezét megkötötték” – utalt a tervgazdálkodás buktatóira Alföldi László.

Ma is büszke azonban azokra az anyagokra, amelyeket kollégáival készített, mint pl.: a város első hosszú távú koncepciójára, vagy a peremterületek helyzetével foglalkozó tanulmányra. A városi pártbizottság gazdaságpolitikai osztályvezetője lett 1985-ben, ahol 1989-ig dolgozott. Az itt végzett munkát a következőképpen jellemezte: A városfejlesztés után a gazdaság újabb területeit nyitotta meg számára a vállalkozásokkal való foglalkozás. Ebben az időszakban már a piacgazdaság feltételeinek a kidolgozása volt a feladat, az új vállalatirányítási formák, a többszintű bankrendszer, az szja bevezetése, az általános forgalmi adó… Közben egyre nehezebb gazdasági helyzetbe került a térség. A megye szellemi erejének összefogásával elkészült programot ’89 augusztusában a kormány elé terjesztették, amely összességében nem valósult meg, de néhány eleme később igen.

Az új idők újabb váltást hoztak Alföldi László életében, 1990. január 1-jétől a megyei tanácshoz került mint területfejlesztési és munkaügyi osztályvezető, 1995. július 1-jétől, vagyis már tíz éve a megye aljegyzőjévé választotta a közgyűlés.

„A régió, a megye, a kistérségek társadalmi, gazdasági helyzetének figyelemmel kísérése, elemzése, valamint a javaslattétel a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó intézkedésekre a feladatom. Számos, a megyéről készült fejlesztési terv kidolgozásában is közreműködtem, részt vettem az Észak-magyarországi Regionális Képzőközpont, a megyei munkaügyi tanács létrehozásában, ma is kapcsolatban állok velük. A megyéből indult el a falugondnoki rendszer is. Mi készítettük elő a Phare kísérleti programot. Ez lett az alapja a területfejlesztési tanácsok létrehozásának és a területfejlesztési törvénynek” – ismertette aljegyzői tevékenységének főbb állomásait Alföldi László. A területfejlesztés igazi szakmai kihívás, akárcsak néhány évig a jövő közgazdászainak az oktatása – dr. Tóth László professzor irányításával, akit ma is igen nagyra tart – a Miskolci Egyetemen.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése