Dr. Bogdán Zsolt

A megyei közgyűlés főjegyzője,

Miskolc

baz_02_10_dr_bogdan_zsolt.jpgNagyapja jegyző volt 1945 előtt és után is Tiszadorogmán és Mezőcsáton, így van abban valami törvényszerű, hogy egyik unokája is hasonló pozícióba jutott.

Az unoka, dr. Bogdán Zsolt, a megyei közgyűlés főjegyzője 1963. szeptember 21-én született Miskolcon. Édesapja a Miskolci Vízművek diszpécsere, édesanyja adminisztrátor volt, ma már mindketten nyugdíjasok. Borsod „fővárosában” nőtt fel, ám felejthetetlen nyarakat töltött a nagyszülőknél Mezőcsáton. Olvasó típusú gyerek volt, afféle mindenevő, így különösen nagy örömmel töltötte el, hogy a nagyszülők hatalmas ládájában mindenféle könyveket böngészhetett. Nagy hatással voltak rá a metszetekkel, rajzokkal bőven illusztrált kiadványok, máig kedves emléke a rajzokkal teli Robin Hood. Gond nélkül teljesítette az eléállított általános iskolai követelményeket, leginkább a történelemben jeleskedett. Már ekkor is szerette az atlétikát, ezt jelzi a városi harmadik helyezés távolugrásban. Életének meghatározó korszakát jelentette a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban eltöltött négy év, életre szóló barátságok köttettek az intézmény falai között többek között Bányai Árpáddal, dr. Pecsenye Csabával. A köztudatban „leánygimnáziumként” elkönyvelt iskola általános tagozatán Kellei István osztályfőnök egyengette a felnőtté válás útját három éven át, ahol továbbra is a történelem és a magyar volt a kedvenc tárgy. Sokat tanult földrajztanárától, Ivádi Vilmostól is, aki egy kicsit „kilógott” a sorból, a tárgyi tudáson túl pozitív emberi tulajdonságokkal is igyekezett felruházni tanítványait.

A szükségesnél kevesebb vitt pontszám miatt nem vették fel elsőre érettségi után, így ezerkilencszáznyolcvankettőben a Helyközi Távbeszélő Igazgatóság hálózatfelmérő műszaki rajzolója lett: a kábelek felmérése, a kábelcserék előkészítése volt a feladata. Olyannyira megfelelt az elvárásoknak, hogy még postatiszti tanfolyamra is beiskolázták Budapestre.

Közben azért mégiscsak elkezdhette tanulmányait a jogi karon, előbb levelezőn, majd egy év elmúltával nappalin folytatta. Főleg a jogtörténeti tárgyak érdekelték, ezekkel a mai napig szívesen foglalkozik. Később a büntetőjog, meg a jogelmélet vált a kedvencévé. Tanulmányai során a sportról sem feledkezett meg, elsősorban a maga örömére sportolt.

Végzés után a Miskolci Városi Bíróságon lett fogalmazó, és 1991. május 1-jén Göncz Árpád köztársasági elnök nevezte ki bíróvá. Büntetőbíróként dolgozott, főleg fiatalkorúakkal kapcsolatos ügyeket bíztak rá. Sok érdekes ügyet tárgyalt, néhányat kuriózumként lehetne emlegetni.

Valószínűleg elégedettek voltak a munkájával, hisz felrendelték a megyei bíróság egyik másodfokú tanácsába (ez gyakorlatilag előléptetésnek minősül), így ezzel a munkakörrel is közelebbi ismeretséget köthetett. Később visszatért az eredeti helyére, ám ezerkilencszázkilencvenhatban egy markáns váltás következett, a B.-A.-Z. Megyei Közigazgatási Hivatalba került. Itt elsősorban szabálysértési ügyek felülvizsgálatával, vállalkozási, működési engedélyek felülbírálatával foglalkozott. Ezerkilencszázkilencvenkilencben pályázta meg a főjegyzői állást, és a közgyűlési meghallgatás után négy jelöltből lett a befutó. Összetett tevékenységi körében gyakorol munkáltatói jogkört, hiszen a főjegyző egyúttal a hivatal vezetője is. Emellett törvényességi kontrollt jelent a megyei közgyűlés elé kerülő anyagok vonatkozásában, és az elfogadott határozatok után a végrehajtásban is közre kell működnie.

Amióta leszakvizsgázott, különböző helyeken tanított óraadóként (Miskolci Bölcsész Egyesület, Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Politológiai, majd Szociológiai Tanszék). Közben persze önmaga képzéséről sem felejtkezik meg, európai uniós jogi szakjogász tanulmányokat folytat, az öt félévből négyet már sikeresen abszolvált. A sport további szeretetét jelképezi, hogy a B.-A.-Z. Megyei Karate Szövetség társelnöke.

– Eddigi életemet hullámhegyek, és hullámvölgyek váltakozása jellemezte – mondja a főjegyző úr. – Jelenlegi helyemen nagyon jól érzem magam, ám még érzek magamban erőt a továbblépéshez. Életutam során fontos szerep jutott a nagyon jó kapcsolatteremtő- és empátiaképességemnek. A bírósági munka megtanított arra, hogy bizonyos esetekben csak magára számíthat, és csak magára számítson az ember.

Évtizednyi házasság után több mint egy éve vált el, de nagyon jó kapcsolatot tart három lányával: az ezerkilencszázkilencvenegyben született Laurával, az ezerkilencszázkilencvennégyben született Szonjával és a nála egy évvel fiatalabb Lillával. A két idősebb, nagy örömére, igen jól tanul az iskolában.

Szabadidős elfoglaltságának kiemelkedő eseménye a minden hétfő esti asztalitenisz-csata, amelyet a stabil nyolc- tíz fős baráti társasággal bonyolítanak le némi harapnivaló és frissítő mellett, olykor éjszakába nyúló beszélgetésekkel kiegészítve. Nagyon szeret zenét hallgatni, a jó rockzene a kedvenc, amit a 70-es évek nagyjai: a Led Zeppelin, a Deep Purple és mindenekelőtt a Black Sabbath jelentenek.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése