Dr. Kovács János

Megyei főjegyző,

Miskolc

baz_07_06_dr_kovacs_janos.jpgKözel két évtizedes eredményes szabolcsi tevékenysége után tért vissza szülőföldjére, hogy a megyei közgyűlés főjegyzőjeként is bizonyítsa szakmai felkészültségét, rátermettségét.

1965. július 13-án született Abaújszántón, ám gyermekkora Erdőhorvátihoz köti, ahol családja élt. Édesapját korán elveszítette, így az öt gyermek felnevelése édesanyjára és a nagyszülőkre maradt.

Általános iskolai tanulmányait a hegyekkel övezett kistelepülésen folytatta, majd az ország „másik szeglete” következett: a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban eltöltött négy év élete meghatározó időszakának bizonyult. Humán érdeklődésű lévén elsősorban a történelmet, az irodalmat kedvelte, de érdekelte a földrajz is, és különösen mély nyomot hagyott benne a latin nyelv, amelynek révén kitárult előtte az ókori római világ, „szerelmese” lett a római történelemnek, a rómaiaktól fennmaradt örökségnek és Olaszországnak.

Érettségi után Miskolcon folytatott egyetemi tanulmányokat a Nehézipari Műszaki Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Frissen szerzett diplomájával a tiszavasvári Munka Tsz jogi előadója, titkárságvezetője lett 1989-ben, majd az 1991 őszén megszerzett jogi szakvizsga után jogtanácsosként képviselte a szövetkezetet. Erre az időszakra esett a szövetkezet átszervezése, és sikerként tartja számon, hogy kidolgozta a polgári jogi társasági forma továbbélési lehetőségét két szövetkezet esetében is. Hamarosan „belekóstolt” az ügyvédi tevékenységbe is, hiszen 1993 áprilisáig egyéni ügyvédként tevékenykedett. Ekkor kapott felkérést arra, hogy vezesse Tiszavasváriban a városháza hivatalát, hamarosan kinevezték az önkormányzat jegyzőjévé.

Első jelentős tevékenysége az 1993-ban megtartott társadalombiztosítási választások lebonyolítása volt, majd egy évvel később az országgyűlési és helyi választások, népszavazás és időközi választás „vezénylése” jelentette az igazi kihívást. Irányítása alatt – a meghatározott feladatok ellátása érdekében – több ízben is átszervezték a polgármesteri hivatalt. Sikerült harmonikus kapcsolatot kiépítenie a képviselő-testülettel, amelynek eredménye a kölcsönös megbecsülés és a törvényes munka lett. Jegyzőként számos nyugat-európai országban járt szakmai úton, és több társadalmi tisztséget is betöltött a kisvárosban.

Eredményes pályázata után 2000. január 1-jétől bízták meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal vezetésével. Az itt eltöltött közel három évre visszatekintve sikeresnek érzi tevékenységét, kiemelkedően (a 2000. évi tiszai árvíz után) az újjáépítés szerződéskötéseinek, az igazgatási és jogi adminisztrációnak a lebonyolítását: közel 1100 újjáépítési szerződést kötöttek, és ellenjegyeztek 1900 helyreállítási megállapodást. Valószínűleg ez a sikeres tevékenység is közrejátszott abban, hogy 2002-ben a Kormányzati Főtisztviselői Kar tagjává nevezték ki.

Hivatalvezetőként több alkalommal részesült belügyminiszteri dicséretben.

Miután a 2002-es kormányváltás után vezetői megbízatását indoklás nélkül visszavonták, 2003-ban megalapította a Dr. Kovács Ügyvédi Irodát. Ügyvédként kiemelkedő lehetőségnek tekintette a Zempléni Településszövetség és Komlóska jogi képviseletét a kis posták érdekében megkísérelt népi kezdeményezés és per során.

Sikeres pályázata eredményeként 2007 tavaszán nevezték ki a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés főjegyzőjévé.

„Főjegyzői tevékenységem legfőbb vezérelve az, hogy a megye polgárai a lehető legmagasabb szintű közszolgáltatásban részesüljenek – mondja dr. Kovács János.

– Ennek eredményes eléréséhez mindig azt kell szem előtt tartani, hogy munkánk tárgya és célja maga az ember, akinek a lehető legjobb jólétben, biztonságban és megelégedettségben kell élnie. Ehhez én nyilvánvalóan csak bizonyos területeken tudok hozzájárulni, ott azonban szeretnék maximálisan teljesíteni.”

A megye új főjegyzője négy gyermek édesapja. Legidősebb gyermeke (Nikoletta) a Miskolci Egyetem másodéves joghallgatója, nagyobbik fia (Máté) jövőre érettségizik a tiszavasvári Váci Mihály Gimnáziumban. Kisebbik lánya (Gréta Dóra) ötéves, míg a legkisebb gyermeke (Bence János) hét hónapos. A két kisebbik gyermek édesanyjával  – aki szintén köztisztviselőként dolgozik – él Nyíregyházán.

Kevés szabad idejét elsősorban családja körében igyekszik eltölteni. Szeret olvasni, főként a magyar történelem érdekli, de szívesen utazik is: főleg várak, kastélyok, épített és természeti szépségek megtekintése a célja.

Rendszeresen részt vesz köztisztviselők alap- és szakvizsga-felkészítésben oktatóként, és távolabbi tervei között szerepel, hogy a közigazgatásban eddig szerzett tapasztalatairól, így többek között a 2001. évi szatmár-beregi árvízi újjáépítés közigazgatási aspektusairól, publikációkat, illetve könyvet írjon.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése