Püski Lajos

Református lelkipásztor,

Debrecen

hb_4-74_puski_lajos.jpgAz Isten népének az a csodálatos kiváltsága, hogy gyülekezet, közösség lehetünk, vagyis önként, egy szívvel, egy lélekkel, minden erőszak, minden pillanatnyi anyagi kényszer nélkül. Közösség lehetünk, de ez a kiváltság feladat és küldetés a világban. Így leszünk hasznára az országnak, egyháznak, gyülekezetnek és családunknak is. – Ezek a mondatok Püski Lajos lelkipásztor 1990. június 3-i, a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség Bolyai úti templomában tartott első igehirdetésén hangzottak el. Ami ezelőtt történt, s ami utána, az egyéni sors és jórészt engedelmes szolgálata is az Úrnak.

Ezerkilencszázötvennégyben egy szerény jövedelmű, háromgyerekes kántorcsaládban látta meg a napvilágot Békésen. A szülők hitben és erkölcsiekben példaadó emberekként szeretetben nevelték. Folyton fúrt-faragott, kézügyességét Püski nagyapjától örökölte. Nyolcadiktól nyári szünidőkben kőművesek mellett segédmunkásként kereste meg a következő tanévre valót.

Dévaványai és köröstarcsai általános iskolás évek után a mezőberényi gimnáziumban tanult és ott diákkönyvtáros volt. Építésznek készült, de egy reggeli bibliaolvasás közben igei elhívás érintette meg. A lélek- és közösségépítés nincs messze az épületépítéstől. A Debreceni Református Teológiai Akadémián eltöltött évek a befogadás örömével, de a politika által korlátozott mozgástérben teltek el.

A lelkészhiány miatt IV. éves korától Vésztőn, Dombrádon, majd segédlelkészként Tiszasason szolgált. Lepusztult fizikai állapotokat, megfogyatkozott és szinte hitevesztett, hitoktatást is elhagyó gyülekezeteket talált. 1979-ben a papi vizsga után, már feleségével, Szécsi Judit lelkésszel Komádiba választották meg.

Itt minden tekintetben építkezni kezdtek. A 8500 lélekszámú település gyülekezete igen elhanyagolt volt, kevesen látogatták az istentiszteleteket, a fiatalok nem konfirmáltak. Napról napra kellett személyes kapcsolatokat építeniük, gyermek- és ifjúsági csoportot hoztak létre. Amikor 1990-ben elbúcsúztak a településtől, már a fiatalok fele konfirmált. A teljesen leromlott parókián saját kezével is végezte az utólagos szigetelést, a hidegburkolást, levezényelte a tetőcserét, s mire eljöttek, mindkét templom belső és külső felújítása is megtörtént. Három fiuk ebben az építkezésekkel teli időszakban született.

Debrecenben a rendszerváltás utáni, első szabadon választott lelkipásztorként összetételében más, jól gondozott, de a maihoz képest fele akkora létszámú gyülekezetet vett át a nagyerdei egyházközségben. A lelkészházaspárnak szembe kellett néznie azzal a ténnyel, hogy miközben egyre több gyökértelen ember keresett és talált a gyülekezetben lelki támaszt, magát a gyülekezetet is tanítani kellett a befogadásra. A közösségnek saját életét élni kevés a vasárnap délelőtti istentisztelet. Hétközi kiscsoportok rendszerét építették ki, az óvodásoktól a nyugdíjas korúakig. Most már minden réteg és érdeklődési kör megtalálja a maga kis közösségét a gyermekórák, az életkor szerinti ificsoportok, kismamakör, bibliaiskola, bibliakörök és énekkar alkalmain. Ehhez nem csak teológiai végzettségű munkatársak tucatjait vonta be, és engedi önállóan dolgozni. Vezető lelkészként, nem mindenért, hanem az egészért és a helyes arányokért akar munkálkodni.

Ma húsz gyülekezeti kiscsoport, és az iskolákban huszonöt hittancsoport van. Nyaranta többgenerációs táborban kovácsolódik jobban össze a gyülekezetből 300–350 lélek. Szivárvány néven saját újságot készítenek és adnak ki havonta, melybe a tizenkét éves fennállása alatt már közel 300 gyülekezeti tag írt.

„Értékvesztett, modern bálványokban bizakodó világban, egészséges, Krisztus-hit által új, örvendező, Istennek tetsző életre vezetni fiatalokat és felnőtteket.” – eszerint próbál meg cselekedni a gyülekezetben lelkész, gondnok, kántor, presbiter, hitoktató és körvezető egyaránt. Egy konfirmandusuk misszionáriusként tevékenykedett Pápua-Guineában, akit a gyülekezet anyagilag is támogatott.

A fele részben értelmiségiekből álló gyülekezet az országos átlagnál fiatalabb, 42 éves átlagéletkorú. Az 1975-ben épített, és azóta általuk már egy új karzattal 500 férőhelyesre bővített templomban a helyszűke miatt néhány éve vasárnap délelőttönként két istentiszteletet tartanak. Korábbi tulajdonukat, az Egyetemi templomot kormánydöntés nyomán 2–3 év múlva a gyülekezet újra használatba veheti.

Püski Lajos szakoktató a Hittudományi Egyetemen és az egyházmegye katechetikai előadója. Gyülekezetépítésről sok helyen tartott előadást.

Gyerekei közül Dániel geográfus és hatodéves a teológián, Balázs közlekedési mérnöknek, Gábor geográfusnak tanul, Zsuzsanna a Dóczyba, Eszter a Kisrefibe jár.

Ma is vallja, hogy a gyermekeket hittel vállaló családok és valódi önszerveződő, aktív civil és gyülekezeti közösségek által van jövője egyháznak és népünknek.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése