Pataki János

Irodavezető,

Debrecen

hb_5-64_pataki_janos.jpgA Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hivatala Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Irodájának vezetője tősgyökeres debreceni: Pataki János 1961-ben született a cívisvárosban. Iskoláit is szülőváro­sában végzi: első diplomáját 1986-ban kapja meg a Kossuth Lajos Tudományegyetemen.

Történelem szakos tanár, illetve közművelődési és népművelési előadó diplomájával a helyi orvostudományi egyetemen helyezkedik el: Az orvostudomány története című tárgyat oktatja. Öt év múlva már a Debreceni Egyetemen tanársegéd, munkakörébe a Bevezetés a szociálpolitikába, a Jóléti államok, Nonprofit humán szolgáltató menedzsment tantárgyak oktatása tartozik. Közben maga is tanul, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológiai Intézet és Továbbképző Központjában szociálpolitikus diplomát szerez, és PhD-képzésben vesz részt. Elméleti felkészültségét az angolul beszélő Pataki János több külföldi tréningen egészíti ki Németországban, Hollandiában, Angliában, Észak-Írországban és Romániában. 2003-ban aztán jelentős döntést hoz: addigi elméleti-oktatói munkáját felcseréli a gyakorlattal, s a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hivatalának irodavezetője lesz. Természetesen a hivatalban is korábbi szakmáját gyakorolja: feladatai közé tartozik a megye által fenntartott egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi intézmények szakmai felügyelete, az önkormányzat által kezdeményezett szakmai innovációk koordinálása, szakmai vezetése. Tanári hivatásától azért nem szakad el, továbbra is tanársegéd a Debreceni Egyetem szociológiai tanszékén.

Pataki János számos szakmai szervezetnek, testületnek is tagja. Ezek közül a Magyar Szociológiai Társaságot, a Szociális Szakembereket Képző Intézmények Szövetségét, a Humán Fejlesztők Kollégiumát említi. Tagja továbbá a Nonprofit Humán Szolgáltatók Kamarája országos elnökségének, a Hirschler Rezső Szociálpolitikai Társaságnak és a Magyar Szociálpolitikai Társaságnak, miközben elnöke a Nonprofit Szolgáltatók Hajdú-Bihar Megyei Tagozatának, a Debrecen Menhely Alapítvány kuratóriumának és a Szociális Biztonságért Alapítvány kuratóriumának. A megyei önkormányzat által alapított és fenntartott szociális intézményekben az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósítottak meg, ami hozzájárult a szolgáltatások színvonalának javításához – mondja az irodavezető.

Pataki János külön-külön sorolja az intézményeket. Elsőként a hajdúszoboszlói Idősek Otthona és Módszertani Intézményt említi, ahol az elmúlt öt évben több mint 60 millió forint értékű karbantartás, felújítás és új beruházás valósult meg. Megemlíti, hogy Hajdú-Bihar megyében két város – Hajdúszoboszló és Derecske – volt sikeres az akkori Szociális és Családügyi Minisztérium jelzőrendszeres házigondozás kialakítására kiírt meghívásos modellkísérleti programjában.

A szolgáltatás 2000 decemberében indult el két szakmai körzetben: Hajdúszoboszlón, Ebesen, Nagyhegyesen és Hajdúszováton 49 személyi segélyhívó készüléket, a derecskei szakmai körzetben – Derecske, Mikepércs, Sáránd, Hajdúbagos, Konyár és Tépe településeken – 51 készüléket helyeztek ki az ellátottakhoz. Pályázat útján 2002-ben lépett be a programba Püspökladány hat társult településsel, 2003-ban Balmazújváros négy társult településsel, 2005-ben pedig Hosszúpályi három és Biharkeresztes nyolc településsel – sorolja a sikeres szolgáltatásbővítést Pataki János. Komoly eredménynek tekinti, hogy például a hajdúszoboszlói diszpécserközpont jelenleg öt szakmai körzetben, 26 településen 320 idős ember felügyeletét biztosítja. Ugyancsak jelentős korszerűsítés és bővítés történt a Dermák Derecskei Mentálhigiénés és Ápolási Központ Közhasznú Társaságnál.

– 2005. július 26-án adták át a Dermák Kht. 50 személyes, fogyatékosok rehabilitációs intézményét, amelynek révén 50 lakójuk elhelyezési körülményei javultak jelentős mértékben. A beruházás 439 millió forintba került  – tárja fel a részleteket az irodavezető.

Elmondja azt is, hogy ezzel a beruházással javultak azoknak az ellátottaknak az életkörülményei is, akik a régi intézményben maradtak, ahol megszűntek a nyolcágyas szobák.

Javultak az ellátottak körülményei a mikepércsi Idősek Otthonában is, ahol 24 millió forintos beruházással 25 ellátottnak demens osztályt alakítottak ki. A fejlesztéshez 10 millió forinttal járult hozzá a szaktárca, 14 millió forintot pedig a megyei önkormányzat saját forrásából biztosított.

Pataki János jóleső érzéssel nyugtázza, hogy az elmúlt években az irodájához tartozó más megyei intézmények is komoly fejlesztéseket valósíthattak meg.

Végezetül megjegyzi: a megyei önkormányzat ötmillió forint értékben ingatlant vásárolt Komádiban, ahol központi forrásból megkezdődhet a fogyatékosok új otthonának építése.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése