Leitner Béla

Irodavezető,

Debrecen

hb_5-48_leitner_bela.jpgLeitner Béla, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat hivatala területrendezés és térségi kapcsolati irodájának 35 éves vezetője a pénzügyi világot cserélte fel a közszolgálattal.

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem gyakorlógimnáziumában 1989-ben érettségiző fiatalember az agrártudományi egyetemen folytatja tanulmányait. Általános agrármérnöki szakon kap diplomát, pénzügy-számviteli szakirányon, közben mérlegképes könyvelői képesítést is szerez, valamint értékpapírjogi szakvizsgát tesz.

A pénzügyi szféra ezt követően meghatározóvá válik életében: pénzügyi tanácsadó a CB Bróker Rt.-nél, miközben Budapesten folytatja szakmai tanulmányait a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. A számviteli szakon a vállalkozás szakirányt választja, ami a rendszerváltás utáni gazdasági folyamatokat tekintve később is bölcs döntésnek bizonyul.

A főiskola elvégzése után, 1998-ban már a Procent Értékpapír Rt. fiókvezetője: a megyei fiók működtetéséért és a vagyonkezelésért felel. Két év múlva ismét vált, s a Concorde Értékpapír Rt. Hajdú-Bihar megyei fiókvezetőjeként kamatoztatja szakmai tudását. A nagy fordulat 2002-ben következik be az életében, amikor a pénzügyi-vállalkozói világot felcseréli a közszolgálattal, és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Hivatalához kerül.

Időközben beiratkozik a Debreceni Egyetem Európa-tanulmányok szakára, s egy év múlva már a hivatal Területrendezési és Térségi Kapcsolati Irodájának a vezetője.

Az angol és orosz nyelven jól beszélő irodavezető feladatai közé tartozik a megyei közgyűlés területrendezési, agrár-, vidék- és területfejlesztési, a környezetvédelmi és az idegenforgalmi bizottságai tevékenyégének a koordinálása, a közgyűlési előterjesztések készítése. Közreműködik a Hajdú-Bihar megyei fejlesztési programok, koncepciók kialakításában, és részt vesz az Észak-alföldi Régiónak a második Nemzeti Fejlesztési Terv élhető környezetre vonatkozó munkaanyagának kimunkálásban is.

– Irodánk a megyei önkormányzat területére kiterjedő területfejlesztési és területrendezési tevékenységgel kapcsolatos feladatokat lát el – avat be a részletekbe, s kiemeli a fejlesztési tervek kidolgozását, a megyei idegenforgalmi célkitűzések meghatározását, a környezetvédelmi feladatokat, a megyei Területi Információs Rendszer kialakítását és fenntartását. Részt vesz az iroda az Észak-alföldi régió ivóvízminőség-javító programja II. ütemének előkészítő munkáiban, 2006 januárjától pedig a Tisza Vízgyűjtő Programrégió Önkormányzati Társulás soros elnöki teendőinek koordinálásában.

A környezetvédelmi tennivalók közül a Hajdú-Bihar megyei szennyvíz-elhelyezési koncepció elkészítésének koordinálását emeli ki, valamint a települési környezetvédelmi programok, hulladékgazdálkodási tervek, rendelettervezetek véleményezését, a helyi jelentőségű természetvédelmi területek adatainak összegyűjtését, feldolgozását, nyilvántartásba vételét, a megyei parlagfűirtási akció előkészítését, lebonyolítását és a Natura 2000 projekt koordinálását említi.

Külön kiemeli az MTESZ Műemléki és Környezetvédelmi Albizottság munkájában való részvételt: a helyi természeti értékek adatgyűjtését és rendezését, az épített értékek számbavételét, s a mindezt befolyásoló fejlesztések koordinálását, támogatását.

Leitner Béla szerint ugyancsak jelentős helyen szerepel munkájukban az idegenforgalom. Azon túlmenően, hogy megjelenítik Hajdú-Bihar megyét az országos és a megyei utazási vásárokon, idegenforgalmi kiállításokon, elkészítik az idei év turisztikai atlaszát, működtetik a megyei Tourinform irodát, és koordinálják a települési Tourinform irodák tevékenységét.

– Közreműködünk a lengyel–német–cseh–magyar–román idegenforgalmi fejlesztést lehetővé tevő közös Interreg projektben, valamint a magyar–román interregionális turisztikai kiadványsorozat készítésében – teszi hozzá.

A külföldi szakmai tapasztalatszerzés közül a LEADER-program keretében, a franciaországi Eure et Loir megyei önkormányzatnál tett látogatását említi. Irodavezetői munkájának tapasztalatait felhasználva szakmai publikációt is megjelentet a Jegyző és Közigazgatás című szaklapban, „Hajdú-Bihar megye kistérségi társulásai” címmel.

Amikor pedig munkája mellett van némi szabad ideje, akkor kedvenc hobbijának hódol. De ehhez – mint mondja – tényleg kell szabad idő, merthogy utazni kell hozzá.

Nyáron, jó időben ugyanis vízitúrázni szeret, amire Debrecenben nincs lehetőség, de a Tisza nincs messze, és igen jó „túrafolyó”…

Ha pedig tél, akkor Leitner Béla, ha teheti, a hegyekbe indul, sílécet köt, és lányaival, Dorkával és Lucával, akikre egyébként nagyon büszke, alföldi ember létére a hegyvidékieket is megszégyenítő tempóban és bátorsággal szeli a havat, „húz a hegyoldalon”…

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése