Marcsik Ferenc

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_02-42_marcsik_ferenc.jpgVajon van-e fogalma az olvasónak arról: milyen szakértelemre, mennyi munkára van szükség ahhoz, hogy egy benzinkútnál kényelmesen és tiszta körülmények között tankolni tudjunk? Nos, igen sokrétű munkával jár az üzemanyagtöltő állomások megépítése, felújítása és karbantartása. E dolgok tudója Marcsik Ferenc, a nyíregyházi GÉMA Bt. műszaki igazgatója. A rutinos szakembernek sok-sok ismerőse, barátja van szerte az országban.

A bt. társtulajdonosa az a Géresi József ügyvezető igazgató, aki szaktekintélynek számít a műszaki és a vállalkozó szakemberek körében. Kettőjük szervezése és irányítása mellett eredményesen működik a betéti társaság, pedig nem kicsi a konkurencia. Erős versenyben kell helytállni.

Nehezíti a versenyt, hogy lassan már telített a piac, vagyis az utóbbi pár évben egymás után épültek a benzinkutak a keleti megyékben is. (Igaz, a karbantartásra is folyamatosan gondot kell fordítani.)

Marcsik Ferenc Pesten született, ott is nőtt fel. A nagyvárosi életet rég elfelejtette, főleg azért, mert Nyíregyházára nősült. Pár éve még innen is kisebb helyre, Kemecsére költözött családjával, itt építettek kertes házat. Ez a választott szűkebb hazája, immár szabolcsinak vallja magát. Pesten a világhírű Medicor Vállalatnál dolgozott, közmegelégedésre. Ezt az állítást igazolja az is, hogy közéleti munkával bízták meg, beválasztották a mamutcég igazgató tanácsába. Nem kis dolog volt munkásként részt venni a tanácsüléseken a világjártas közgazdászok, mérnökök között. Kétkezi munkáját is elismerték, kétszer kapta meg a Kiváló Dolgozó kitüntetést.

Nősülés után a Nyíregyházi Tempó Ipari Szövetkezethez jött dolgozni. Az üzemanyagkutak részlegénél bejárta a ranglétrát. Volt csoportvezető, művezető, majd részlegvezető. Később ehhez a vállalkozáshoz Géresi József hívta. Szívesen jött, azóta teljes megértésben dolgoznak együtt. (Azelőtt is sokáig együtt dolgoztak.)

A műhelyek, a kutak, s az adminisztrációhoz szükséges papírok világából hétvégeken szívesen menekül a fák, a növények világába. Egy kicsit kertészkedik Kemecsén. A felesége a megyei kórházban osztályvezető főnővér. A fia a nyíregyházi Kossuth gimnáziumban negyedikes, pályaválasztás előtt áll. Menedzser szeretne lenni.

Az üzemanyagtöltő állomások telepítése, karbantartása, felújítása „menő” vállalkozás manapság, sok munka, illetve megbízatás felől Pesten döntenek… Azért a betéti társaság is kapott nagy cégektől is igen komoly feladatokat. Nyíregyházán és Hajdúnánáson például átépítették, felújították a kuvaiti érdekeltségű kutat. De a hagyományos nagy partnerük a Mol Rt. Immár hetvenhat óta dolgoznak ennek a nagy cégnek. Szakmai büszkeség töltheti el őket e nagy cég elismerései miatt. A Mol ugyanis évente minősíti partnereit, állandó üzletfeleit.

A betéti társaság folyamatosan jó minősítést kap, számítanak a további munkájára. Nem kis dolog ez a sok versenytárs között. A jó minősítés mögött persze nem csak a jó emberi kapcsolat rejlik, ott van a precíz munka, a határidők pontos megtartása is.

S hogy miért állnak helyt a nagy versenyben, honnan a szaktudás? Nos, különböző tanfolyamokat, továbbképző tanfolyamokat végeztek el, és nem csak a vezetők, a bt. munkatársai is. A mechanikus kutak helyett európai szintű kutakat építenek és újítanak fel.

Lépést tartanak tehát a fejlődéssel. Az önképzésükre is gondot fordítanak. Rengeteg követelménynek kell megfelelni e tevékenység gyakorlásához. Kötelező a minősítés. A bt. minősítését az Állami Energetikai Felügyelet végezte el.

A minősítők szerteágazó tevékenységet vizsgáltak és azt állapították meg, hogy a cég megfelel a magas követelményeknek. Pedig bonyolult munka az, amit e cég végez. A tervezéstől a kivitelezésig sok mindent kell csinálniuk. Mindenre vállalkoznak. A tartálytisztítás, és a nyomáspróba is a profiljaik közé tartozik. Ismeretes, hogy a föld alatti nagy tartályok rozsdásodnak, kopnak. A bt. személyileg és műszakilag képes a tartályok ultrahangos falvastagságmérésére is.

Kevesen tudják − pedig manapság ez is fontos -, hogy környezetvédelmi feladatokat is ellátnak a nyíregyháziak. Több kútnál elvégezték már a szennyező anyagok elszállítását és megsemmisítését.

Új feladatokat is produkál az élet. Ezeknek szívesen tesznek eleget. Igaz, érdekük is, hogy eleget tegyenek minden teljesíthető feladatnak. 1994-től az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium kötelezően előírta a tartálytisztítást, a nyomáspróbát és az ultrahangos mérést. Ezeket a feladatokat maradéktalanul el tudják látni. 1995. január 1-től az üzemanyagot kimérő kútoszlopok csak elektronikus kijelzővel működhetnek. A kijelzők cseréjére is felkészültek. A kötelező hitelesítéseket is megbízhatóan elvégzik. A betéti társaságnak ugyanis igen jók a személyi és technikai feltételei. Az itteni szakmunkások büszkén viselhetik a cég piros színű overallját, a formaruhát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tavaszi rét

Ősz Zoltán alkotása Megkerülhetetlenül   a  mi  vidékünkről  készült  a  kép,  már  elmaradtak a fenyvesek,  már    ez  az  őszinte  nyugodt  kis  tájkép,  ahol nincsenek  bércek, és  megmászhatatlan  csúcsok.  Ősz ... Tartalom megtekintése

Minimál!

Hargitai  Beáta akvarellje Vajon mit kell tenni   egy  papírlappal,  hogy  figurális  mókaság  jöjjön  létre?  Mi  az  a  sok,  vagy  kevés  produkció,   hogy  képpé  váljon,  hogy megnézzék,  hogy  elvessék, ... Tartalom megtekintése

Virágot látott utazó

Tüttő József alkotása A különleges és meghökkentő  képek  színvilága  egészen  eltérő, és egyedi, használata:   Tüttő József   tulajdona, és védjegye.  Lehet,  hogy  kihagytam még  pár jellemzőt,  de  az  évek ... Tartalom megtekintése

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése