Lukácskó András

Lelkész, díszpolgár,

Nyíregyháza

szszb_06-60_lukacsko_andras.jpgA megyeszékhely és a környékbeli tanyabokrok múltjának és jelenének jó ismerője, Lukácskó András református lelkész 89 éves korában, 1997. március 15-én vette át a díszpolgári címet Csabai Lászlóné polgármestertől. A hajlott korú, de mozgékony és szellemileg friss lelkész a boldog békeidőben, a század elején született.

Könyvekbe illő emlékei közül csak egyet idézünk elöljáróban: Ismeretes, hogy ezerkilencszáznegyvennégyben bombázták a nyíregyházi állomást, a dohánygyárat és környékét. Száz halottját siratta a város. Közülük negyven református volt. Negyven koporsó mellett álltam egyszerre. Ám több megrendítő temetésen vettem részt. Viszont örömmel mondhatom, hogy többet kereszteltem, mint temettem.

Érthető, hiszen az is köztudott, hogy ezen a vidéken az elmúlt 5-6 évtizedben szapora volt a gyermekáldás. A lelkész úr azonban nem a szertartások miatt kapta a díszpolgári címet. Első sorban azért, mert Nyíregyháza jellegzetes helyén, a Friedmann-telepen templomot épített a semmiből, itt és az egész környéken évtizedeken át részt vett az emberek lelki és szellemi építésében.

Áldásos tevékenységét máig sem fejezte be, hiszen a városban napjainkban is tart bibliaórákat. A Búza téri piacon is fel-feltűnik.

Apja a tízes években Tiszateleken volt vasutas, állomásvezető. A parányi szolgálati lakásba született, de virgonc fiúként körbe szaladgálta az egész Kállay-birtokot. Már gyerekkorában is tudta, hogy az a sínpár a szétszórtan elterülő falucskát összeköti az egész világgal. Mint a legtöbb kisfiú, ő is leste, hogy az apja hogyan gyakorolja a mesterségét. Megszerette a vasutat, letette az alapvető vasúti vizsgákat és egy arasznyi ideig szolgálatot is teljesített a tiszateleki állomáson. Lukácskó András végül is nem az utasok, hanem a hívek szolgálatát választotta. Debrecenben elvégezte a teológiát, avatása után Ibrányban kezdte a szolgálatot. A világválság idején, ezerkilencszázharmincnégyben jött Nyíregyházára papnak és végig itt szolgált nyolcvanhárom éves koráig.

Pontosan emlékszik rá, hogy a második világégés előtt ezernyolcszáz református élt a körzetében és hozzá tartozott huszonnégy iskola. Gyalog, meg szekéren járta az akácosokkal övezett tanyabokrokat. Támasza volt a Friedmann-telepen élő, nem éppen gazdag embereknek. Mindig hűen teljesítette hivatását. Már csak kevesen emlékeznek rá, hogy rissz-rossz utakon nyűtte a motorbiciklijét, hogy eljusson oda, ahová hívták. Arra még sokan emlékeznek, hogy később vett egy olcsó, de a terepet jól bíró Moszkvics gépkocsit, s ezzel járt ki még Kálmánházára is.

Őrzi még a Szabolcsi Kis Újságnak azt a számát, amely kereken ötven éve, ezerkilencszáznegyvenhét áprilisában jelent meg. A még mindig nem sárguló újság ezzel a címmel írt róla: Egy pap, aki sziklából vizet fakaszt. A cikk arról szól, hogy a nagytiszteletű úr szervezése és irányítása mellett építkezés kezdődött el a telepen. Az új épület templom lesz, de egyben iskola is. Idézet a fél évszázada született cikkből: A tanyai egyházat vasakarattal megalapozó vezető lelkészen, a hívek által annyira becsült és szeretett Lukácskó Andráson volt a sor, hogy az építkezés ügyében cselekedjék, ő sürgősen cselekedett. Erre így emlékezik: Jött a mérnök, hogy kevés a tégla. Eszembe jutott, hogy a vasútállomáson lévő víztornyot is lebombázták. Mentünk a volt víztoronyhoz és a még ép téglákról az asszonyok levakarták a maltert, a koszt és mi férfiak furikkal toltuk a használt téglát az építkezés színhelyére.

Hogy miként telt el számára az a sokat emlegetett negyven év? Azt hinné az ember, hogy erre a kérdésre elkezd politizálni, szitkozódni. Ehelyett ezt mondja: Örültem a rendszerváltásnak, meg annak, hogy az emberek szabadon gyakorolhatják a vallásukat. Ám el kell mondanom, én is úgy éltem meg a negyven évet, mint a legtöbb ember. Itt, a kertvárosban nem nagyon üldözött bennünket senki. Az igaz, hogy a hitoktatást korlátozták, de keresztelni, esketni és temetni szabad volt.

A negyven év történetéhez tartozik még, hogy a Friedmann-telep sokáig, mai szóhasználattal élve nem volt ellátva infrastruktúrával. A templom melletti kútról vitték a vizet a sokadik utcába is és a tiszteletes úrhoz szaladtak, ha sürgősen telefonálni kellett. Írói hasonlattal élve lámpás volt ő a környezetében.

Fájdalommal emlékszik a feleségére, aki a lelkészi hivatalt és a háztartást vezette. Ő intézte az ügyeket, ha neki például Tamásbokorba kellett menni. Büszkeséggel szól arról, hogy a fia, dr. Lukácskó Zsolt a Nyíregyházi Egészségügyi Főiskola főigazgatói tisztét tölti be, a felesége rajztanár. A fiuk, vagyis az ő unokája orvos, mégpedig a debreceni klinikán.

Lukácskó András soha nem dohányzott, nem ivott. Puritán ember. A hit és az emberi közösség élteti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése