Kavalecz Valéria

Polgármester,

Abaújlak

baz_07_52_kavalecz_valeria.jpgA Vadász-patak forráságai közötti területen, a Cserehát fő vízválasztója közelében elhelyezkedő „egyutcás” falunak alig több mint száz lakója van. A község első említése 1317-ből való. A középkorban az Aba nemzetségből származó Gagyi család birtoka, virágzó bortermelő vidék volt. A török hódoltság idején a lakosság nagy része elmenekült, a falut 1720 után ruszinokkal telepítették be. A XIX. században a közeli Szanticskával egyesítik, amely közigazgatásilag ma is a községhez tartozó önálló településrész. A község határában található Magas-hegy 328 méteres csúcsáról a Cserehát leggazdagabb körpanorámája tárul elénk, ahonnan szerencsés esetben nemcsak a Bükk és a Mátra, de még a Magas-Tátra csúcsai is láthatók.

Kavalecz Valéria 1998-ban lett a település polgármestere, így már két ciklust tudhat maga mögött. Egyszerű földműves szülők (akik előbb magángazdálkodók voltak, majd a termelőszövetkezetben dolgoztak) egyetlen gyermekeként 1950. augusztus 4-én született Abaújlakon. Szerető családban nőtt fel, ahol a szülők mindenben igyekeztek gondoskodni gyermekükről. Édesapjától azt tanulta, hogy „a munkához úgy kell hozzáállni, hogy más ne férjen hozzá”.

Az iskolában, ahol jó tanulónak számított – olykor még kitűnő is volt a bizonyítvány –, főleg matematikából jeleskedett. Az osztatlan iskolában tanító házaspárra, Köpöczi Miklósra és feleségére máig tisztelettel gondol vissza.

Középiskolai tanulmányait Miskolcon, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban folytatta, ahol egy másik kiváló tanáregyéniség, a matematika–fizika szakos dr. Koska Árpádné gyakorolt rá nagy hatást, szinte „pótszülőnek” számított.

A kollégiumban és az iskolában az ifjúsági mozgalom aktív szervezője volt.

Bár érettségi után előfelvételis volt az Egri Tanárképző Főiskolán, és képesítés nélküli nevelőként tanított a felsővadászi iskolában, az akkori tsz-elnök  „hazacsalta” a tsz-be könyvelőnek. Miután – többek között Kálmán Karcsi bácsi jóvoltából – elvégezte az ehhez szükséges tanfolyamokat, sőt hamarosan a mérlegképes könyvelői szakképesítést is megszerezte, a Pénzügyi és Számviteli Főiskola következett Salgótarjánban.

Időközben a „szamárlétrát” is végigjárta a „négy falu téeszben”: a műhelyirodán kezdett, majd könyvelő lett a felsővadászi központi irodán, 1976-ban már pénzügyi csoportvezető, négy évvel később főkönyvelő-helyettes, majd főkönyvelő lett.

1992-ben, amikor a tsz felszámolására sor került – ő bonyolította le a felszámolási ügyeket –, a homrogdi tsz-elnök hívó szavára hallgatva 2003 júliusáig az ottani szövetkezet főkönyvelője volt.

Időközben 1998-ban a kistelepülés  – Abaújlak – tiszteletdíjas polgármestere lett. A 109 lelkes csöppnyi faluban nemigen lehetett nagy dolgokat alkotni. Mindenesetre lecserélték a falugondnoki rendszer autóját, vettek egy kisteherautót, amivel az itt élők mindennapjait, ház körüli teendőit segítik. Ha kell orvoshoz, vagy bevásárolni viszik a lakókat – ebben a falugondnok nyújt segítséget. Bevezették a vizet, felújították a ravatalozót, megoldották a helyi szemétszállítást. Bővítették a polgármesteri hivatal épületét (vizesblokk, teakonyha), kicserélték a nyílászárókat, és pályázat útján nyert pénzből 2007-ben a külső felújítás is megtörténik.

További terveik között szerepel a gázvezeték kiépítése és a védő-jelző rendszer megvalósítása, hiszen a lakók nyolcvan százaléka idős ember.

„Itt mindenekelőtt helyismeretre és emberismeretre van szükség az eredményes tevékenységhez – vallja Kavalecz Valéria. – Munkám során elsősorban az itt élő munkaképes lakosok és az idősek érdekeit igyekszem szem előtt tartani, hiszen ők itt élték le életük jelentős részét. A mi településünk „speciális helyzetben van”, hiszen a községben gyakorlatilag nincs ifjú nemzedék.”

Eddigi tevékenységét több alkalommal Kiváló Dolgozó és Miniszteri Dicséret kitüntetésekkel ismerték el. A Számviteli Szakemberek Egyesületének tagja, az Adóklub rendszeres látogatója. Ma már Miskolcon él, vállalkozóként könyveléssel foglalkozik, és hetente két alkalommal intézi a település ügyeit.

Szabad idejében szívesen olvas, amolyan mindent szívesen olvasó típus. Kedveli a könnyedebb, szórakoztató írásokat, de a nívósabb irodalmi alkotások is megtalálhatók könyvei között. Kellemes időtöltést jelent számára a kirándulás, szívesen járja a környező hegyeket, de bebarangolta már Magyarország jelentős részét, és a környező országokba is eljutott.

Eddigi életútjával elégedett, hiszen elérhetetlen álmokat sohasem szőtt, amit akart, sikerült elérnie. A jövőt illetően elsősorban az itt élők igényeit tartja szem előtt, és úgy látja, hogy a kitörés a falusi turizmusban lehetséges, ez nyújthat lehetőséget a település előrelépéséhez. Ehhez „kiváló terepet” nyújt a régi iskolaépület, ahol idegenforgalmi centrum kialakítását tervezik.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése