Taskó László

Polgármester

Monaj

baz_07_134_tasko_laszlo.jpgA Cserehát déli részén, a Mánta-patak alsó szakaszán fekvő kistelepülés első említése 1256-ból származik. A hagyomány szerint a földet még Kálmán herceg adományozta a jászói prépostságnak, és 1312-ben találkozhatunk először Monaji György nevével, aki a község földesura. A XV. századi iratokban Kewzepmonay és Monay elnevezés is szerepel, így különböztették meg a prépostsági és a földesúri birtokokat. A település már ekkor híres volt szőlőtermesztéséről, borairól. A virágzó helyet a török a XVII. század közepén elpusztította, csak a XVIII. század végén települt újra Ugocsa vármegyéből jött ukránokkal, a közel 300 lakos egy része ma is görögkeleti vallású.

A település önkormányzatát a rendszerváltás óta irányítja Taskó László, aki 1962. október 18-án született Szikszón. Szülei egyszerű emberek: édesapja dolgozott a bányában, ám leginkább fölműveléssel foglalkozott, édesanyja Miskolcon a húsiparnál dolgozva segítette a család megélhetését. Öccse, aki az ács szakmát tanulta ki, ma vállalkozó.

Gyermekkorának két meghatározó eleme a munka: már igen fiatalon kaszált, kapált és forgatni járt, és a játék: fiútársaival természetesen ő is a futballt imádta. Az iskolában elsősorban a történelmet kedvelte, és az általános iskola befejezése után Miskolcon a 100. Számú Szakmunkásképző és Szakközépiskola gépszerelő-géplakatos szakmunkástanulója lett. A hamar elszaladt három év után friss bizonyítványával a Húsipari Vállalatnál helyezkedett el géplakatosként.

1985-ben váltott: előbb pecsenyesütő vállalkozó lett, de egy év múltával már fuvarozóként kereste kenyerét. 1990-ben választották meg a világéletükben dolgos embereknek számító Monaj község lakói polgármesterükké.

Friss polgármesterként elsőként a falugondnoki rendszert indította be. A földprogram keretében vásároltak egy traktort, amivel elsősorban az akkor még 120–130 tehenet tartó gazdák munkáját igyekeztek segíteni. Ezután következett a vízhálózat és a kábeltévé-hálózat kiépítése, majd sor került a gáz bevezetésére. Rendbe tették az utakat, felújították a Polgármesteri Hivatal épületét. 1994-ben az öregek ellátását szolgáló konyhát építettek, igaz ezt már bezárták, mert a HACCP-követelményeknek ez a kis falu képtelen volt megfelelni. Egy évvel később hulladéklerakót építettek – ma már kukás hulladékgyűjtés folyik a településen. Az önkormányzatnál a „segély szót nem ismerik”, anyagi lehetőségeihez mérten a község valamennyi lakóját egyformán támogatják kedvezményes víz-, szemét- és kábeltévé-díj formájában.

A falugondnoki busszal oldják meg a gyerekek iskolába járását, és tíz éven keresztül üzemeltettek egy másfél tonnás kisteherautót is, ezzel elsősorban a településen lakók szállítási igényeit igyekeztek kielégíteni.

További terveik között szerepel a szennyvízhálózat kiépítése, ami nagy valószínűséggel csak kistérségi összefogással valósítható meg. A polgármester úr szeretné virágosabbá tenni a települést, és munkahelyteremtésen is töri a fejét. 1997-től ő maga is újra vállalkozik, egy magasépítéssel foglakozó betéti társaságot alapított, ez később átalakult kft.-vé, és a mai napig működik. Tevékenységének döntő részét a környező településeken végzett munkák jelentik: állami beruházások megvalósítói, iskolákat bővítettek, művelődési házakat újítottak fel; egy nagyjából harminc kilométeres körzetben dolgoznak. E vállalkozás tevékeny részesei idősebb gyermekei is: a 21 éves László, aki eredetileg asztalosnak tanult, és a 20 éves Ákos, aki a kereskedelemből  „pártolt át” a családi vállalkozáshoz. A legkisebb fiú, Ádám 13 éves, és a homrogdi általános iskolában tanul, még nem döntötte el, hogy mi legyen.

Taskó László úgy véli: – Az eredményes munka elsődleges feltétele a becsületesség. A másik fontos feltétel a szorgalom, ami előbb vagy utóbb, de mindenképpen meghozza a gyümölcsét. Polgármesteri tevékenységem alapja az elhivatottság. Egy ilyen kis településen nincs nyolcórás munkaidő, fogadóóra, itt az ember „éjjel-nappal kéznél van”. Mindkét tevékenységem fontos része a kapcsolatépítés, hiszen e nélkül lehetetlen előrejutni.

Eddigi munkáját kitüntetéssel, elismeréssel nem övezték, bár igazából soha nem is vágyott ilyesmire, ezeknél többet ér a falu lakóinak köszönete. Kétféle tevékenysége szinte minden idejét kitölti, sokat közlekedik, ezért is szereti a jó autókat, most éppen egy Mazda 6-ost vezet.

Úgy véli, hogy az ember soha nem lehet magával elégedett, hiszen mindig adódhatnak olyan dolgok, amiket másképp és jobban is tehetett volna. Mivel  „két végén égeti a gyertyát”, egyre többször érzi úgy, hogy vissza kellene venni a tempóból. Miután eddig nemigen volt rá módja, szeretne körülnézni egy kicsit a világban, mindenekelőtt Magyarországon. Szülei példáját követve úgy érzi, ő is köteles mindent megtenni gyermekei boldogulásáért. Reméli, hogy ehhez lesz elegendő ereje.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése