Füzesséri József

Polgármester

Szikszó

szszb 28 ki Füzesséri József 300 .jpgTársaságában ülve az ember azon gondolkodik, mi az a belső erő, ami hajtja előre?  Szavaiból árad a derű, az optimizmus, a vendégszeretet, a tenni akarás, a szenvedély, a semmi sem lehetetlen elszántsága.  Olyan szuggesztíven beszél a települése jelenéről és jövőjéről, hogy már nemcsak a jelen nagyszerű eredményeit látjuk, hanem lelki szemeink előtt megelevenedik a még csak rajzokon lévő valóság is. Szikszó számára nem egyszerűen a szülőföld, hanem igazi szívszerelem.

Azt mondja: ha hazafelé jövet megérkezik az Újfalusi Partra, valami megmagyarázhatatlan érzés keríti mindig hatalmába.  Ahogy rálát a városára, szeretet és büszkeség önti el. Szikszó évszázadokon keresztül elismert mezőváros volt. Füzesséri József azzal a szándékkal vágott neki 2006-ban a városvezetésnek, hogy újra visszakerüljenek Magyarország térképére. Olyan település legyen, ahol érdemes élni, maradni, családot alapítani.

– Nem csak Magyarország, de Európa térképére is hamarosan visszakerül Szikszó – teszi hozzá mosolyogva, miközben egy látványtervet terít az asztalára.

Ha valaki Szikszón jár manapság, valóban mindenütt a gyarapodás jeleit látja. Abaúj kapujába érve a Turulról letekintve rögvest gyárak sora fogadja. A 341 hektáros ipari területen épült meg az elmúlt két esztendőben a Hell Energy Kft I. üteme és az Üvegszikla Kft modern logisztikai központja. A Hell Energy kft üzemét az idén ősszel Európa legmodernebb három gyára közé nevezték be, ilyen sikert eddig magyarországi cég nem ért el. A városba érve új épületeket lát a szemlélő, a lámpás kereszteződésnél a Szociális Szolgáltató Központ épülete tárul elénk, a Rákóczi után a volt művelődési házból Inkubátor Ház lett, a helyi óvoda új épületszárnnyal gazdagodott, zajlik az utak, a Fő tér, és a polgármesteri hivatal felújítása.  Füzesséri József úgy fogalmaz: a szüret és a magvetés egyszerre van jelen az életükben.

Sokan azt gondolják Szikszón és a megyében, hogy egy jó tündér szállt le a városra és egymás után teljesíti a kívánságokat, pedig a mostani eredményekhez sok munkával, hittel és kitartással kövezett út vezetett.  Füzesséri József legnagyobb erénye, hogy akkor is látja a megvalósult célt maga előtt, amikor mások rég feladták. 2006-ban többen voltak azok, akik az egyesek által fantasztának tartott városvezetőnek bizalmat szavaztak, mögé álltak és hittek és hisznek benne, támogatják a mai napig.

Szikszón születtem és itt is éltem, leszámítva néhány budapesti és mezőkövesdi évet, és a napi ingázást – mondja Füzesséri József . – Művelődésszervezőként mindig is nyitott és empatikus voltam az itt élők problémáira. 1994-től önkormányzati képviselőként is bizalmat kaptam, hogy képviseljem a város fejlődési irányát. Az elmúlt két évtizedben viszont voltak évek, amikor a regnáló hatalom arra kényszerített, hogy maradjak ki a város életéből. Visszagondolva pontosan ezek az évek voltak azok, amelyek megerősítettek abban a hitemben: Szikszó többre és szebb jövőre érdemesült, mint amit egyes érdekcsoportok szántak neki. Ezért 2006-ban ringbe szálltam a polgármesterségért. Sikerrel.  Bár a képviselő testületben nem tudtunk többséget szerezni, így az akkori testület minden gáncsoskodást megtett azért, hogy ellehetetlenítsen. De ez sem szegte a kedvemet, mert tudtam, ennek a városnak munkahelyekre, képzésre, jólétre van szüksége. Megszállottan kerestem a befektetőket és mint látszik, eredménnyel. 2010-től többségi frakcióval rendelkezünk a képviselő testületben, ezt az erőt a kiegyezésre fordítjuk.  Hiszünk abban, hogy széthúzás helyett az egység hozza meg az igazi eredményeket, ezért minden szervezettel együttműködünk, akik a város jövőjét tartják szem előtt.

És bizony, ha a jövőt látjuk a látványterveken megelevenedni, elakad a lélegzetünk. Már kézzel fogható tény, hogy 2014-ig megépül a Hell II.- III. üteme, ahol legalább 300 ember talál majd megélhetést. 2013 tavaszán beindul egy tojás üzem, ami 50 új munkahelyet jelent. Az Inkubátor Ház műhely épületében egy cég 70 varrónőt kíván foglalkoztatni.  De az igazi kuriózum még hátravan.  Szikszó határában Európa egyik legnagyobb nemzetközi versenyekre is alkalmas autó és motor pályája, a Hell Ring épül meg 2014 tavaszán, a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel. Hétvégenként várhatóan több ezer vendég szórakozik majd itt, munkahelyet, gyarapodást adva nemcsak Szikszó, hanem a környező településeken élők számára is.

És hogy ezek után vannak e még tervei Füzesséri Józsefnek? A válasz mi is lehetne más, mint az, hogy itt azért nem állunk meg. Szeretnék bővíteni az ipari területet Onga irányába, mert befektetői igény mutatkozik újabb területekre.  A munkahelyteremtés mellett a képzés és az átképzés a legfontosabb számukra, hiszen ahhoz, hogy szikszóiak foglalják el az újonnan született munkahelyeket,  a beruházók által megfogalmazott szakképzési igényéneknek  is meg kell felelni.

 (Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése