Tóth József

Polgármester,

Halmaj

baz_08_110_toth_jozsef.jpgA Hernád völgyében fekvő 1800 lakosú település első írásos említése 1243-ból származik, neve a „halom” szóból eredeztethető. Ebben az időben az Aba nemzetségből, majd a halmaji Bor családból került ki birtokosa. Mivel a Hernád völgyében mindig fontos kereskedelmi és hadiút vezetett, a falu a török időkben sokat szenvedett. Az 1630-as évektől erősen lecsökkent lakóinak száma, a népesség csak a XVIII. század elejétől kezdett újra növekedni. Ekkor már állt itt a reformátusok temploma, míg a római katolikus templom 1801-ben épült fel a község akkori földesura, Andrássy István jóvoltából.

Az intézményei révén – mikrokörzeti központként – a környék lakói számára sokrétű szolgáltatást biztosító település élén 1994 óta áll Tóth József. A magát teljes mértékben halmajinak valló polgármester – a család legkisebb gyermekeként – a szomszédos Szentistvánbaksán látta meg a napvilágot 1956. március 26-án.

Édesapja kerékgyártó mester volt, később a DIGÉP-ben dolgozott, édesanyja varrónőként vonult nyugdíjba. Idősebb bátyja, Béla 2001-ben elhunyt, másik testvére, Barnabás rokkantnyugdíjas. Nagyon szép gyermekkorra emlékezhet vissza, már ötéves korában folyékonyan olvasott. Jeles tanulóként főleg a humán tárgyak – magyar irodalom, történelem – érdekelték. Tanárai közül – embersége révén – Hédervári Ferenc igazgató és – a szigorú testnevelő tanár – Simon Katalin maradt meg emlékeiben. Már kiskorától rajongott a futballért, aktív futballistaként 1994-ig Halmaj megyei I. osztályú labdarúgócsapatában csapatkapitányként játszott.

Középiskolai tanulmányait – pataki diákként – a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium orosz tagozatán folytatta, ahol szigorú szabályok szerint élte kollégiumi életét. Érettségi után a közigazgatásban helyezkedett el, az encsi Járási Földhivatalnál kezdett földügyi előadóként. Letette a munkájához szükséges összes közigazgatási alapvizsgát, és földmérő szakképesítést is szerzett.

Három és fél év után az akkori tanácselnök – Zsiga István – által felajánlott munkát elfogadva 1978. január 1-jén Halmajon adóügyi előadóként kezdett, majd igazgatási feladatokat látott el. A településen folyó közösségszervező munka aktív részeseként ifjúsági klubot vezetett, és a sportegyesület munkájába is bekapcsolódott. Közösségi munkájának elismeréseként 1994-ben időközi választáson a település polgármeste­révé választották. Azóta négyszer – legutóbb 2006-ban – választották újra úgy, hogy soha nem kapott kisebb támogatást 75 százaléknál. A több mint másfél évtizedes vezetői tevékenység egyik legnagyobb sikere a Halmaj gesztorságával megvalósított 2,5 milliárdos kistérségi szennyvízberuházás. Emellett a kistérségi gázberuházás, az ivóvízhálózat üzemeltetésének visszavétele, a helyi kábeltelevízió-hálózat kiépítése, jelentős intézményfejlesztések (iskola-óvoda), a közúthálózat fejlesztése, kerékpárút-hálózat kiépítése jelzik az elmúlt időszak eredményeit. A jelentős fejlesztések mellett jutott figyelem a múlt emlékeinek ápolására is: millenniumi székelykapu, Szent István-szobor, Millecentenáriumi Emlékmű, I. világháborús emlékpark, Petőfi-dombormű és ’56-os emlékmű készült.

Szívén viseli a határon túli magyarok sorsát. Sokat tett azért, hogy gyümölcsöző testvér-települési kapcsolat alakuljon ki a felvidéki Nagyidával (1998) és az erdélyi Nyárádköszvényessel (1999).

„Úgy gondolom, hogy tevékenységem meghatározó eleme a hivatástudat  – vélekedik polgármester úr. – Sokat segít az eligazodásban a már fiatalon megszerzett közigazgatási gyakorlat is. A diplomáciai érzék elsősorban a helyi érdekek összehangolásában segít, hogy minél kevesebb konfliktussal szembesüljünk. Talán ez utóbbi a legnehezebb. Munkámat sajnos – afféle magyar betegségként – nemtelen és igaztalan támadások is érték, és alaptalanul megnehezítették.”

Eredményes tevékenységét nem csak Halmajon ismerik el, kitüntetései: a Haza Szolgálatáért Érdemérem Bronz Fokozata (1981), az Év Internetes Polgármestere II. hely (2002), a Köz Szolgálatáért Érdemjel Ezüst Fokozata (2003).

1982-ben kötött házasságot, felesége Pekár Ágnes Gyöngyi, a Közösségi Ház és Könyvtár vezetője. Lányuk, Nikolett jogász, fiuk, Gergő a Miskolci Egyetem Jogi Karának másodéves hallgatója.

Szabad idejében „öregfiúként” még ma is futballozik, és szívesen járja a természetet. Gyakran megfordul antikváriumokban, hogy szenvedélyének hódolva régi könyvekkel, lexikonokkal egészítse ki gyűjteményét.

Úgy érzi, hogy amit az élettől várhatott, teljesült, boldog embernek vallja magát.

A vallás életében fontos szerepet tölt be, presbiterként is segíti a helyi egyházközösség munkáját. A település első embereként szeretne még néhány nagyobb léptékű beruházást megvalósítani, ezért reméli, hogy a következő választáson is számíthat a választópolgárok bizalmára.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése