Dr. Mészáros Zoltán

Ex-polgármester

Aszaló

szszb_32_ki_dr_meszaros_zoltan.jpgKét diplomával a zsebében, német és angol nyelvtudás birtokában sem indult el világot látni, jobb megélhetési lehetőséget keresni, mint ami Abaújban várta. Szülőföldjén akarta megmutatni képességeit, ami a sors akaratából csak részben sikerült. Aszaló lakóinak körében az évek során tiszteletet vívott ki, akik 2014-ben polgármesterükké választották. Nagy ívű fejlesztési terveit, elképzeléseit bátyja, István valósíthatja meg.

Édesanyja révén tősgyökeres aszalói családba született a Mészáros házaspár kisebbik fia, Zoltán, 1982 január 18-án. A családot régóta köztisztelet övezi, hiszen dédnagyapja egykor a falu bírája volt, ami helyben magas polgári rangnak számított. Ehhez társult a pedagógus édesanya munkájának az elismerése, ő diplomája átvétele óta Aszaló általános iskolájában tanít és a nyugdíj előtt áll. Édesapját őstermelőként és állattartó gazdaként ismerik, akinek a gazdaságában tevékenyen dolgozott Zoltán és bátyja, István is.

Az alsó tagozatot helyben végezte, majd Szikszón járta ki az 5-8 osztályt. Encs Váci Mihály Gimnáziumában kezdte a középiskolát, de már Miskolcon, a Kossuth Gimnáziumban érettségizett. A jó tanuló fiú a Szegedi Tudományegyetem társadalombiztosítási szervező karán szerzett diplomát, ami után pályázatírással foglalkozott. Közben hódolt kedvelt sportágának, több éven át játszott a helyi futballcsapatban. Munkájában aztán jöttek az első komoly sikerek, hiszen hamar híre ment, hogy sok nyertes pályázat fűződik a nevéhez, így egyre-másra kapta a megrendeléseket. A feszített munkatempó mellett tovább képezte magát, Szegeden a jogtudományi karon folytatta tanulmányait, ahol 2010-ben jogi doktorrá avatták. Emellett testőr és vagyonőr végzettséggel valamint fegyvertartási engedéllyel is rendelkezett, de soha nem viselt fegyvert. Nem vonzotta sem az ügyvédi, sem az ügyészi, de még a bírói pálya sem, inkább saját településének fellendítését szerette volna segíteni. Ezért 2006-2010 között képviselő-testületi tagként dolgozott. Nevéhez fűződik a Hernádvölgye Rádió Aszaló létrehozása, ahonnan főként helyi aktuális híreket sugároztak. Ettől azonban többre vágyott, szeretett volna látni egy jól prosperáló Aszalót, ahol jobban élnek az emberek és ahol mutatkoznak a fejlődés jelei. Mivel azt 2014-ig nem élte meg, úgy döntött, álmait polgármesterként váltja valóra. Hatalmas fölénnyel választották meg Aszaló első polgárának, ő pedig igyekezett meghálálni a bizalmat.

Belevetette magát az önkormányzati pályázatok írásába és sorra nyerte el a támogatásokat. Fontos szempont volt számára a rászorulók megsegítése, ezért örült a közfoglalkoztatási projekteknek. Pár hónap alatt azt a csodát vitte végbe, hogy Aszalón megszűnt a munkanélküliség. A Start közmunkaprogramban és a hagyományos közfoglalkoztatásban 200 munkahelyre tudtak felvenni dolgozókat.

Zoltán felelős vezetőként nagyméretű fóliasátrakat telepített az önkormányzati területekre és elindította a mezőgazdasági tevékenységet. Mivel a korábbi grémium értékesítette a saját földjeit, területeket kellett vásárolni a tervek eléréséhez. Hamarosan közel 20 hektáron folyt termelés, főként konyhakerti növényeket termesztettek. Ezek a helyi konyhára kerültek, majd túltermelés mutatkozott. Mivel a gazdálkodás csak szervezett formában történhet, létrehozta a Gyöngy Nonprofit Szociális Szövetkezetet, amelyen keresztül a fölösleget értékesítették. A településen kialakítottak két standot, így az aszalóiak folyamatosan friss, helyben termelt zöldségeket vásárolhatnak. Létrehozta a sertéstelepet, ahol öt anyakocával indultak, míg a libatelep százas nagyságrendű állománnyal kezdte meg a működését. A pecsenyelibákat ugyancsak a falubeliek vásárolják meg, a befolyt összeget pedig visszaforgatják a működtetésre. A megvásárolt területeken szőlő művelésébe is belekezdett Zoltán és 2015-ben megtörtént az első szüret. A bor hordókban érik a borházban és ünnepnapokon jut belőle a helyiek asztalára.

Régi gond volt a Honvéd úti csapadékvíz elvezetés, amit új átereszek építésével oldottak meg. Térkő gyártó üzemet hoztak létre, ahonnan a parkolók és járdák járólapjai kerültek ki. A környékbeli állami földekből is béreltek 11 hektárt, így megnyílt a lehetőség a termékskála bővítésére. A földműveléshez szükséges gépek egy részét saját kezűleg írt pályázatain nyerte el, így 2015-ben három gépbeszerzés történt, a már meglévőket pedig felújíttatta.

Újjászervezte a polgárőrséget, ami után javult a közbiztonság.  Ebben szerepe volt a közmunkával biztosított keresetnek is, mert a családok így nincsenek rákényszerülve a kisebb lopásokra.

A tragédia 2015. október 22-én következett be, amikor Dr. Mészáros Zoltán minden előzmény nélkül, szívprobléma miatt váratlanul elhunyt. Emlékét családja és Aszaló lakossága soha el nem múló fájdalommal őrzi.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése