Dr. Tiba Sándor

Igazgató főorvos,

Szikszó

baz_04_198_dr_tiba_sandor.jpgDr. Tiba Sándor életútja azt példázza, hogy az ember megfelelő szakmai felkészültséggel még egy olyan felelősségteljes, egész embert kívánó munkát is elvállalhat, mint egy kórház irányítása.

Kétgyermekes család idősebbik gyermekeként 1953. június 5-én született Miskolcon. Édesapja tanító volt, édesanyja a MÁV-nál dolgozott. Kilenc évvel fiatalabb öccse ugyancsak orvosi pályára lépett, ma Balmazújvárosban az egészségügyi intézmény igazgató főorvosa.

A Ságvári utcai általános iskolában tanult és édesapja hatására már felsőtagozatos korában futballozott, az úttörőolimpián a Borsod megyei válogatottal érte el első sikerét. Később a MEAFC csapatában megyei I. osztályban és NB III-ban szerepelt, egyszerre játszott az ificsapatban és a felnőtteknél, egy évet a DVTK-ban is eltöltött.

Közben a tanulásról sem feledkezett meg, történelem országos versenyen döntőbe jutott. A Földes Ferenc Gimnáziumban Bándi Géza történelemtanár volt a kedvence, aki rendkívül következetes, jellemes ember volt, elveit mindenkire egyformán alkalmazta. A középiskolában latint is tanult, már ekkor eldöntötte, hogy orvos lesz. A sikeres érettségi után a felvételi elsőre nem sikerült, így egy évet mai tevékenységének színhelyén, Szikszón töltött mentőápolóként.

Egyetemei tanulmányait 1972-ben kezdte az Orvostudományi Egyetemen Debrecenben. Az első két évben a DEAC-ban futballozott, ám onnantól kezdve a tanulás került első helyre. A Műtéttani Intézetben tagja volt a tudományos diákkörnek, pályázatokat írt, előadásokat tartott.

Mindig is sebész szeretett volna lenni, ám 1978-ban a diploma kézhezvétele után mégis más területen kezdett. Miskolc város ösztöndíjasa volt, így első munkahelye a Semmelweis Kórház Urológiai Osztálya lett. Hat évet töltött itt, közben természetesen szakvizsgázott. 1984-ben – mivel Miskolcon nem volt sebészállás –, Adorján főorvost követve Szikszóra került. Itt valósulhatott meg régi álma: sebészetből szakvizsgázott, főorvosi kinevezést kapott, 1997-ig dolgozott ebbéli minőségében.

Ezerkilencszázhetvennyolc óta másodállásban üzemorvosként is ténykedett, az üzemorvosi szakvizsgát 1997-ben tette le.

Ebben az évben került el Szikszóról, a megyeszékhelyen főállású üzemorvos lett, de emellett visszajárt régi kórházába operálni, ügyelni, miután sebészeti magánrendelőt nyitott Miskolcon. Időközben más területen is képezte magát, a Szegedi Közgazdasági Egyetem egészségügyi közgazdász szakán közgazdasági végzettséget szerzett 1997-ben.

2000-ben a megyei önkormányzat egészségügyi és szociális főosztályán osztályvezető, majd hamarosan főosztályvezető lett, öt kórház, valamint szociális intézmények felügyeletét látta el.

2001 novemberében pályázat útján került a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház igazgatói székébe. A 276 ágyas intézményben hét osztály működik, 44 orvos gondoskodik a betegek ellátásáról, a kórház működését összesen 420 dolgozó tevékenysége biztosítja. Az encsi és a szikszói kistérségben 70 ezer ember egészségügyi ellátását oldják meg. Tevékenységüket 17 szakrendelő és 4 gondozó is segíti. Nyolcévi pályázás után 2000-ben kaptak másfélmilliárd forint címzett támogatást a kórház rekonstrukciójára. Ez a pénz 2500 négyzetméter alapterületű új épület építését és háromszor ennyi felújítását jelenti. A rekonstrukció eredményeként növelik a komfortfokozatot, vizesblokkal ellátott háromágyas szobákat alakítanak ki.

A munkálatok összehangolásában, irányításában jelentős szerepet játszik dr. Tiba Sándor. „Azért vállaltam az igazgatói posztot, mert 14 évet töltöttem itt sebészként, és a megfelelő egyéb szakképesítések megszerzése után úgy éreztem, hogy valamit tenni kell a kórházért, nehogy az itt élők ezt is elveszítsék. Százmilliós mínuszról indultunk, és a reorganizációs és konszolidációs pályázat eredményeként ma már nincs 30 napon túli adósságunk. Át kell alakítanunk a kórházat, célunk egy olyan mátrix kórház kialakítása, amelyben a mostani osztályszerkezet módosulása a gyógyító tevékenység eredményesebbé tételét jelenti. Szikszó város most pályázik egy termálvizes fürdőre, ez a mozgásszervi betegségek gyógyításában hozhat előrelépést.”

Dr. Tiba Sándor 1977-ben kötött házasságot dr. Kertész Évával, aki három szakvizsgával rendelkező szakorvos, jelenleg háziorvosként dolgozik.

1978-ban „karácsonyi ajándékként” érkezett Gábor nevű fiuk, ő a Károli Gáspár Egyetem holland szakán tanul, mellette légi utaskísérőként dolgozik a MALÉV-nál, angolul, németül, hollandul beszél.

Nóra 1981-ben született. Másfél évi külkereskedelmi tanulmányok után váltott, jelenleg elsőéves orvostanhallgató a Debreceni Egyetemen.

Az igazgató úr hobbija a mini könyvek gyűjtése, jelenleg 550 darabos kollekciója van. Szeret utazni és télen az olasz, osztrák, szlovák sípályákon csiszolja síelőtudományát.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése