Fónyad László

Polgármester,

Hencida

hb_3-156_fonyad_laszlo.jpgMondhatni, csak a véletlennek köszönhető, hogy Fónyad László, aki a település polgármesteri tisztét a rendszerváltás óta betölti, Hencidára került. A történet 1973-ban kezdődött, amikor a friss diplomás üzemgazdasági üzemmérnök a tsz-szövetség javaslatát megfogadva a Hencidai Új Élet Termelőszövetkezet irodájába bekopogott.

Földműves szülők gyermekeként Váncsodon vette ki a részét a családi munkamegosztásból: libát, tehenet őrzött, segített a részesművelésben – apja megbetegedésétől kezdve egyre többet. Megszerette a földdel történő bíbelődést, jól is tanult, ezért természetes volt a középiskola választása: a törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági Technikumban tanul.

Közben a szandaszöllősi repülőtéren a vitorlázás ejti rabul, s azóta repülőtisztként csak felülről látná Hencidát, ha akkor egy motorosrepülő-táborba el tud menni – de az otthoni munka ezt meghiúsítja. A család jövedelmi viszonyai kétségessé teszik felsőfokú tanulmányait is, illetve annak folytatását. Nyaranta a helyi tsz-ben dolgozik, két alkalommal egy-egy hónapot Budapesten az építőiparban segédmunkásként, hogy átsegítse magát a következő tanéven. Végül sikeresen túljut minden akadályon, s a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Kar üzemgazdasági üzemmérnöki szakán végez Zsámbékon.

A hencidai tsz-ben több fiatal agrármérnök között keresi a helyét – többen csak jönnek-mennek –, s egy év gyakornoki idő és katonai szolgálata letelte után a kalászos gabonafélék, a vetőmag-gazdálkodás ágazatvezetője, majd üzemgazdászi, belső ellenőri, üzemgazdasági és ellenőrzési csoportvezetői munkaköröket látott el.

Az ott eltöltött tizenhét év jó emlékeket hagyott az életében. A feladatok sokfélesége, a szabadság érzése, a jó levegő, a szinte családias hangulat – a jó, szinte baráti viszony a vezetők és a vezetettek között, egymás önzetlen segítése házépítéseknél és más alkalmakkor – mára már elillant ugyan, helyette inkább az irigység dominál, de az akkor szép korszakot jelentett személyes életében. Közben családot alapított: felesége Doktor Valéria, Orsolya lányuk 1979-ben, László fiuk 1981-ben született.

A rendszerváltozás utáni első önkormányzati választás előtt a tsz akkori vezetői, ismerősei kapacitálták, hogy szálljon ringbe a polgármesteri tisztség elnyeréséért, az Agrárszövetség is őt tartotta alkalmasnak. Azóta negyedik ciklusát tölti a képviselő-testület élén. – Akkoriban úgy gondoltuk, hogy a falu kezébe adott önkormányzatiság egyenlő az önállóság, a szabadság érvényesülésével, ma már látjuk, hogy kiszolgálói lettünk a mindenkori kormányoknak, s minden csak a pénzen múlik, amiből nálunk igen kevés van – sommázza Fónyad László. A kezdő képlet is egyszerű volt: a lakosság elöregedése, a fiatalok elvándorlása, a növekvő részarányú cigány kisebbség ügyeinek mind nehezebb kezelhetősége, az addig munkát adó szövetkezet kilátástalan helyzetbe kerülése.

Volt tehát megoldandó feladat bőven, s már e terjedelmi keret kevésnek is bizonyul az eddig megvalósítottak felsorolásához. A hencidaiaknak ma már történelem, hogy előbb önerősnek indult a később Matáv által átvett telefonfejlesztés, hogy fokozatosan korszerűsítették (és energiatakarékossá alakították) a közvilágítást, mára már az utaknak több mint fele aszfaltos, vezetékes gázzal főzhetnek, fűthetnek a helybeliek. Felújították intézményeiket, rendbe tették a klubkönyvtárat, teleházat alapítottak, amely három éve már önállóan működik a Szülőföldünk Közhasznú Alapítvány irányításával.

Ismét bevezették az őszi és a tavaszi vásárt, s egyébként központi piac és körülötte park kialakításába kezdtek. Általános iskolájukat emeletráépítéssel akarták bővíteni – az ahhoz megnyert pályázati pénzek eddig kevésnek bizonyultak –, de most már azzal a dilemmával kell szembesülnie a képviselő-testületnek, hogy a gyermeklétszám is csökkenőben van. Az elöregedő lakosság miatt szociális otthon építését tervezik. Szennyvízhálózatuk kialakításához Szentpéterszeggel és Gáborjánnal együtt elnyerték a tervezéshez szükséges fedezetet, a csapadékvíz-elvezető rendszer ugyancsak a tervezés stádiumában van, s a fedezet megvan rá. Ugyancsak velük és Váncsoddal megalapították a Kiskörös Menti Önkormányzatok Térségfejlesztési Alapítványát, s menedzserük sokat segít ügyeik előmozdításában. A faluban ifjúsági egyesület, önkéntes tűzoltó- és horgászegyesület, polgárőrség mutatja, hogy van még igény a közösségi életre – ennek jegyében rendezik a Bihari Idősek Találkozóját és a falunapokat is.

Fónyad László a gondokkal-bajokkal együtt nem bánta meg, hogy elvállalta ezt a megbízatást, bár érzi, hogy megviselte egészségét.

– Nem mindig úgy sikerül, ahogy az ember tervezi, de olyankor mindig arra gondolok, hogy lesz jobb időszak is – mondja. Az otthoni munkák, a kert gondozása, a csend és a természet szépsége mindig új erőt adnak.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése