Dr. Csaba Miklós

Háziorvos,

Komádi

hb_5-164_dr_csaba_miklos.jpgBetegpárti vagyok. A betegeimnek mindig megpróbálom a legjobbat nyújtani a gyógyításban és a legtöbbet kiharcolni a szociális juttatások területén. Én annak a híve vagyok, hogy vizsgálni kell a beteget. Az egyszerű fizikális vizsgálat olcsóbb és célravezetőbb is, mint a drága műszeres diagnosztika, hiszen előbukkanhatnak közben rejtett dolgok is, arról nem is beszélve, hogy az utóbbi elkényelmesíti az orvost. A betegségcentrikusság helyett jómagam a betegcentrikusságra szavazok – vallja dr. Csaba Miklós komádi háziorvos.

Egy háromgyerekes család legidősebb fiaként Nagyhalászon született 1949. december 9-én, de Nyíregyházán nevelkedett. Édesapja görög katolikus kántortanítóként kezdte pályáját, karpaszományos huszár őrmesterként esett amerikai fogságba, ahonnan 1948-ban engedték haza. Középiskolai matematika–fizika szakos tanárként fejezte be aktív pályafutását. Édesanyja tanítónő volt. Már gyermekkorában szeretett olvasni, és céltudatosan tanult. Nyolcéves korától eredményesen, később versenyszerűen sportolt, amit Kiváló Tanuló-Kiváló Sportoló címmel is elismertek. Asztaliteniszben Nyíregyháza bajnoka lett, teniszben országos harmadik, tornában második helyezést ért el, de röplabdában is nagy csaták részese volt. Egészségügyi okok miatt kellett a könnyebb testmozgásra váltania 17 éves korában.

A Zrínyi Ilona Gimnázium orosz tagozata után maximális pontszámmal nyert felvételt a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol év közben is rendszeresen és sokat tanult (vizsgaidőszakban nem ritkán 6-8 kg-ot is fogyott). Miközben végig évfolyama tanulmányi felelősi feladatait is ellátta, elsősorban Petrányi professzor inspirációjára belgyógyásznak készült. Logikus észjárása, a tünetek észlelése és értelmezése terén adott példái lényegében ma is visszaköszönnek orvosi praxisában. Mellette hálás szívvel emlékszik vissza a régi vágású, de igaz emberszemléletet sugárzó többi professzorára is: Endes, Krompecher, Hadházi, Földes, Kettesy, Albert, Dévényi professzorok és a többiek nemcsak a tudományt tanították, hanem orientáltak és neveltek is. A VI. évfolyam végzése közben évfolyamtársát, Rácz Évát vette feleségül, aki azóta is hű társa és gyermekgyógyászként munkatársa is.

Végzés után maradhattak volna a klinikán, de a hívó szóra és egy szolgálati lakás ígéretére a Berettyóújfalui Területi Kórházat választották, ahol belgyógyászra és gyermekorvosra is éppen szükség volt. Egyből a mély vízbe dobták: már első ügyeletén egyedül kellett helytállnia egy komplikált esetnél, de aztán jött a többi… Máig emlékezetes az 1976. évi nagy influenzajárvány, ahol a szinte emberfeletti erőfeszítések ellenére is nagy veszteségbe kellett végül belenyugodniuk. Ott született két gyermekük (Gergely ma ügyvezető marketingmenedzserként második diplomájáért tanul, Péter harmadéves közgazdaságtan-hallgató), s az ügyeleteket úgy kellett beosztaniuk, hogy az ő felügyeletük se szenvedjen csorbát. Arra készült, hogy a kórházban szakvizsgázik, de egy nyugdíjazás folytán megüresedett a körzeti orvosi státusz Komádiban, s azt foglalta el 1977. március elsején. A berettyóújfalui kórház viszonylag messze van – az öregek jó része nem volt hajlandó odamenni, ezért gyakran kényszerült arra, hogy kórházba való betegeket is helyben kezeljen.

A településen töltött évek alatt fokozatosan megismerte a lakosságot, miközben ő is megbecsült tagjává vált a nagyközségnek, majd a városnak. Mindenkinek ismeri a gyerekeit, a családi körülményeit, gondjait. Így nem véletlen, hogy a rendeléseken a vizsgálat után peres iratok, hatósági ügyek papírjai is előkerülnek, hogy ebben is segítsen a doktor úr. Tagja volt a tanácsi vb-nek, majd amíg lehetett, az önkormányzati testületnek is. Ez alatt a 28 év alatt sokat fejlődött a település: majdnem minden út aszfaltos, gázzal fűthetnek és főzhetnek, arzénmentes lett a víz, a csatornahálózat is kész lesz nemsoká, és sok minden épült. A népességmegtartó erő sajnos megcsappant, mert munkahelyek sora szűnt meg – a tanult fiatalok nem térnek vissza.

1989-ben általános orvostanból, rá 10 évre üzemi orvostanból szakvizsgázott. 1995-től vállalkozásban tevékenykedik, előbb bt.-ben majd kft.-ben  – amelynek ügyvezetője – látják el kollégáival gyógyító tevékenységüket. A kislabort a minisztérium, a fizikoterápiát pedig az ÁNTSZ szüntette meg, s ezek miatt lépéshátrányba kerültek helyi szinten. Most hetente 120-140 mintát küldenek a berettyóújfalui laborba, s el lehet azon gondolkodni, hogy az egészségügyben ésszerűen használják-e fel a pénzeket a döntéshozók.

1983 óta vadász. Nem a lövés izgalma, hanem a mozgás, a természet csendje miatt szereti ezt a sportot. Ilyenkor ráér átgondolni a történteket, kialakítani terveit a későbbiekre. Nyaranta szívesen kirándul a családdal a Bükkben, de a szörfdeszka is ritkán száraz, amikor a Nyéki-tavat keresik fel. Örömét leli a sakkban is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése