Makay Lehel György

Református lelkipásztor,

Komádi

hb_4-184_makay_lehel_gyorgy.jpgKínai bölcselettel összegzi 37 éves lelkipásztori pályájának esszenciáját a Komádiban szolgáló Makay Lehel György: „Szép, ha nevünk megistenül, | Szép, ha dicsértetünk. | De még szebb, ha sejtetlenül, | Hasznos magot vetünk.”, s hozzáteszi: ha ez sikerült, nem éltem hiába.

1945. április 22-én Belényesújlakon, a Nyugati-Kárpátok lábainál, IV. Béla királyunk várának tőszomszédságában, egy négygyermekes lelkészcsalád utolsó jövevényeként látta meg a napvilágot. Osztozva a falusi értelmiségi szülők gyerekeinek szegényes életében – olykor három gyermek bentlakásos intézményben történő taníttatása terhelte a családfő szerény jövedelmét –, tartalmasan, mozgalmasan és hitben gazdagon teltek a gyermekévek. Édesapja későbbi szolgálati helyéről, a Szatmár melletti Egriről is vissza-visszajártak Belényes környékére kirándulni. Egy emlék a sok közül: édesapja által konstruált detektoros rádión izgulta végig az 1954-es labdarúgó-világbajnoki döntőt.

Isten után Szabó Gyula igazgatónak köszönheti, hogy egy megüresedett helyre a már megkezdett tanévben becsempészte a szatmári Kölcsey Ferenc Líceumba (értelmiségi, ráadásul lelkész gyereke akkoriban nem nyerhetett felvételt). 10. évfolyamon a reáltagozatot választotta – mint mondja: azóta is reálisan, de hittel és humánusan szemléli a világot. Fizikából és matematikából készítették fel továbbtanulásra, de ő mégis a Kolozsvári Teológiára ment.

1968-ban végezve Károli Gáspár szülővárosába, Nagykárolyba helyezték segédlelkésznek. Ott Orosz Árpád esperes úr sokat átadott tudásából, erősítette összetartozásukat, s a bajban is kiállt lelkészei mellett. 1970-ben még két év segédlelkészséget vállalt Szatmáron, ahol örömmel fedezte fel egykori líceumi tanárainak jó részét a padsorokban. Ez alatt a négy év alatt bővült a világ eseményeire való rálátása, amihez igénybe vette rádióján a Szabad Európa rádió adásait.

1972-ben a román–magyar–szovjet határ szegletében fekvő Kisbábonyba választották meg lelkésznek, ahol Isten kegyelméből 8 és fél évet szolgált. Szatmárban mindig is gazdagabb volt a hitélet (mind Erdélyben, mind Magyarországon), ezt a hithű gyülekezeti élet bizonyította. Az újszülötteket például hamar megkeresztelték, s a kismama már hathetes korától a karján vitte gyermekét a templomba – az szinte az anyatejjel szívta magába a hitet, a református lelkületet. A szegény, de önzetlen 300 fős gyülekezet élén mozgalmas hitéletet és tehetségükhöz mérten felújított egyházi épületeket hagyott ott, amikor 1980-ban az érmelléki Hegyközszentmiklósra került lelkésznek. Az összetartást és az önzetlenséget jól mutatja, hogy 1982–85 között külső segítség nélkül háromszintes parókiát építettek.

1990. november 15-én fiuk egészségi állapota, illetve gyógykezeltetése miatt Magyarországra települt családjával, és Komádiban települt le, ahova előzetesen már megválasztották lelkésznek. Feleségével, Makay (született Kelemen) Gizellával, aki kántorként és hitoktatóként vállal szerepet a gyülekezet életében (már Debrecenben végezte el a hitoktatói szakot), ugyanolyan szeretettel láttak hozzá teendőikhez, ahogy fogadták őket. A konfirmálók száma egy évben sem lett kevesebb 30-nál, pedig itt (sajnos) nincs egyházi iskola. A két általános iskolában stabil a hitoktatásban részt vevők száma. A Nagytemplomot két ízben is renoválták részlegesen, a Kistemplom fűtését megoldották. 2004-ben négy pályázatot nyújtottak be, de az ígéretek ellenére egyik sem nyert. Pedig Makay Lehel György szerint a 2005. év a település életében egy sarkalatos esztendő: 400 éve nyilvánította várossá Komádit Bocskai István fejedelem. Az évforduló méltó megünneplésére készül már évek óta, szisztematikusan, lelkesen és mozgósító módon, mintha maga is e város szülötte lenne. Ennek jegyében működnek gyümölcsözően együtt a polgármesteri hivatallal, a művelődési házzal, s mindenki mással; ennek tiszteletére önerőből és kölcsönből kezdtek hozzá a Nagytemplom teljes külső felújításához, az önkormányzat segítségével az orgonafelújításhoz, a külső temető rendbetételéhez. A pályázati kudarc ellenére sem tett le a Kistemplommal kapcsolatos terveiről (hogy a belső korszerűség mellett küllemében is Isten házához hasonlítson), egyházi iskola létrehozásáról sem. Hatvanévesen is fiatalos és tervező.

A számoknak is lelkük van – mondja. Adótanácsadói végzettséget is szerzett a Számviteli Főiskolán új hazájában, s szabadidejét is szívesen tölti a számok világában. Elnöke egyházmegyéje számvevőszékének. Nyaranta Tusnádfürdőn tölti szabadságát (ha teheti) – fürdik, sétál: a fenyőillat frissíti az agyat. Gyermekeikre büszkék: Makay Zsolt egyetemi oktató, doktorandus politológia szakon és a Magyar Demokrata Fórum megyei elnöke, Emőke már második diplomájáért tanul az Államigazgatási Főiskolán. Mindent összegezve hálás Teremtő Urának ezért az eredményes életért, mert Pál apostollal vallja, hogy: „Elég néked az én kegyelmem!” (I. Kor. 12: 9/b.)

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése