Baltavári Balázs

Igazgató,

Komádi

hb_01-164_baltavari_balazs.jpgVidám gyerekek fogadják a látogatót a Komádi Gyermekotthonban. Ahogy megérkezem, máris körülvesznek a kíváncsi tekintetek. Megkérdik honnan érkeztem, mekkora utat tettem meg. Egy pillanat, s máris Balázs bácsi szobájánál találom magam a kedves kis kalauzok társaságában.

– Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy nem igazgató bácsinak, hanem egyszerűen Balázs bácsinak hívnak a gyerekek. Ez azt jelenti, hogy ez a hely több számukra, mint egy intézmény, ide haza jönnek, itt családias légkör veszi őket körül. Az otthonban jelenleg kétszáztizenheten élnek. A gyerekek között a legfiatalabb hároméves, a legidősebb huszonnégy – meséli az igazgató.

Baltavári Balázs Debrecenben született. Négyen voltak testvérek, s már gyerekként megtanulta, hogy szegényen élni ugyan nehéz, de becsülettel érdemes. Bár a családban egy kereső volt – a vasutas édesapa – mégis kitaníttatták a gyerekeket. A füvészkerti református elemi iskola után a Péterfia és a Pacsirta utcai iskola padjait koptatta. Akkoriban egészségügyi pályára vágyott, ám osztályfőnöke javaslatára a tanítóképzőt választotta. Később pedig a Gyógypedagógiai Főiskola pszichopedagógus szakát is elvégezte.

– Ma már nagyon hálás vagyok az egykori tanácsért. A tanítás, nevelés a hobbimmá vált – folytatja. A tanítóképző után 1957-ben érkeztem Komádiba. Mivel városban nőttem fel, nagyon érdekelt a falusi élet. Az első fizetésem, emlékszem, kilencszáz forint volt. Itt ismertem meg a feleségemet is, egy gyermekünk van. Az otthonba 1966-ban nevelőként kerültem. 1971-ben igazgatóhelyettes lettem és 1974 óta, huszonhét éve vezetem az intézményt.

Az igazgató mindent tud az otthonról. Úgy beszél a 30-as évekről, mintha saját maga is itt lett volna akkor, amikor elhatározták az Országos Tanügyi Igazgatóság, a Vallás és Közoktatási Minisztérium munkatársai, hogy Komádiban legyen iskola és kollégium. Az intézet 1938-ban jött létre. A nagy tanyavilágban, a húszezer hektárnyi területen a gyerekek iskoláztatása nem volt megoldva.

Az iskola helyét az akkori faluhatárban jelölte ki a tanügyi igazgatás. A helyiek figyelmeztetése ellenére az akkor éppen kiszáradt lóúsztatót választották. Már csak az építkezések után jöttek rá, hogy gödörbe építkezetek, így később fel kellett tölteni a mélyedést. Eleinte az iskola és kollégium kis lakói tanyasi gyerekek voltak, nem volt állami gondozott.

A mezőgazdasági átszervezések után azonban a 60-as, 70-es években a tanyák megszűntek. 1978-tól elfogytak a tanyasi gyerekek, és az állami gondozottak száma nőtt meg.

– Sokan kerültek ide politikai okokból. Később a szegénység és az alkoholizmus miatt küldték ide a gyerekeket. Mindez speciális felkészültséget igényelt a tanítótól is. Minden gyerek más-más tudásszinttel érkezik ide. Volt már olyan 13–14 éves fiatal, aki nálunk tanult meg írni-olvasni. A gyerek addig nem járt iskolába. Mindez sokszor csak itt derül ki. Van olyan, hogy egy családból egyszerre nyolc gyerek érkezik. Ilyenkor mindent megteszünk azért, hogy a testvérek együtt maradjanak a családcsoportban. Az első lakóotthon két éve épült. Egy holland család segítségével sikerült kialakítani, s a holland kapcsolat azóta is megvan. Már a második lakóotthon épül. A hollandok évente többször is ellátogatnak Komádiba, és nemrég saját kezűleg építették meg a két fürdőszobát. Mindig ünnep van, ha megérkeznek a látogatók. Kamionokkal hozzák a játékokat, ruhaneműt. Ilyenkor a gyerekek saját játékot választanak, olyat, ami csak az övéké. Máig megható látni ilyenkor azt a boldogságot, ami a gyerekek arcán van – sokszor eszembe jut, hogy talán itt kapnak életükben először ajándékot. A felhőtlen, boldog percek mellett fontos, hogy a gyerekek a munkát is megismerjék. Meg kell tanulniuk, hogy a tisztességes munka elengedhetetlen.

Az igazgató büszke rá, hogy senkit nem kell kényszeríteni. A gyerekek szívesen vettek részt a park és a sportpálya, a lakásotthonok építésében. A megfelelő eszközökkel nehéz feladatra is rá lehet venni a őket. A könyvet már nehezebben veszik kézbe. A Bibliát azonban minden gyerekpolcon megtalálni. 1992-ben vezették be a hitoktatást. A nagyobbak a középiskolát Berettyóújfaluban, Debrecenben és Biharkeresztesen végzik.

– Szomorú dolog, ha egy gyereket ki kell emelni a családból, mert ott a legalapvetőbb dolgokat már nem tudja megkapni. Az otthon célja, hogy azok a gyerekek, akik ide kerülnek, és hosszú időt töltenek itt, szakmát tanuljanak, dolgozzanak s váljanak önállóvá. A családcsoportokban pedig megpróbálunk mintát is adni számukra, hogy majd ők is családot alapíthassanak.

Baltavári Balázs ma már nem bánja, hogy még nagy hobbiját, a zongorázást is feladta a pedagógusi munka és az otthon miatt. Az évek során egyre kevesebb idő jutott a muzsikára és helyette a gyerekek vették át a főszerepet. A nyugdíj előtt álló Balázs bácsi azt mondja: a munkájáért a legnagyobb fizetség, amikor csillogó szemeket és mosolyt lát.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése