Muraközi István

Alpolgármester,

Berettyóújfalu

hb 7 nyg Muraközi István.jpgKarácsonykor hármas ünnepet ülnek családjában: születés- és névnapot, illetve Jézus születését – kezdi élettörténetét az alpolgármester.

Berettyóújfaluban született 1965. december 23-án. Édesapja, Dr. Muraközi István, a helyi kórház belgyógyásza, majd haláláig a háziorvosi rendelő körzeti orvosaként dolgozott. Édesanyja laborasszisztensként kezdett szintén a kórházban, majd az Arany János Gimnázium és Szakközépiskola egészségügyi tagozatának vezetője lett. Édesapját 1991-ben, édesanyját 1992-ben veszítette el. Egy bátyja van, Zoltán, aki a szülők nyomdokaiba lépve, orvos lett: aneszteziológus, majd fül-orr-gége szakorvosi végzettséget szerzett. Jelenleg a Területi Kórház orvos-igazgatója, illetve a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa.

Általános és középiskolai tanulmányait helyben végezte. Az érettségit követően a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett kereskedelmi üzemgazdász diplomát 1987-ben.

Tudatformálásában, a közélet iránti érdeklődésében nagy szerepet játszottak családi gyökerei: egyrészt anyai nagyapja, Gerzsenyi István, a zsákai református egyházközség lelkipásztora, másrészt az értelmiségi szülők. Mivel iszonyodott a vér látványától, nem a szülők pályáját követte, hanem a kereskedelem felé fordult. A diploma kézhez vétele után rögtön bevonult sorkatonai szolgálatra, Szombathelyre, ahol másfél évet töltött írnokként. Honvédként szerelt le 1993 februárjában.

Civil életét a TSZKER Rt-nél kezdte, mint szállításvezető. Egy év elteltével, a rendszerváltást követően, az idők szavára hallgatva, első vállalkozásaként megnyitotta a Korona Kávéházat, mellyel egyediséget próbált bevinni városa vendéglátásába. Újabb egy év elteltével – kávéháza sikerén felbuzdulva – cukrászüzemmel bővítette vállalkozását, így már saját termékeivel állhatott vendégei rendelkezésére. Természetesen, ezt már nem egyedül végezte, hat alkalmazottat tartott. Itt sem állt meg, ugyanis kapott egy megtisztelő ajánlatot a Hajdúsági Sütödék Rt-től a berettyóújfalui kenyérgyár üzemvezetői tisztségére. Ezt egy újabb szakmai kihívásnak tekintette, melyet nem utasított vissza, s politikai pályafutásának kezdetéig látta el. Tíz éven át, 2000-ig dolgozott ott, 2000-től 2006-ig pedig a cég debreceni központjának marketing menedzsere volt. Időközben bekapcsolódott a helyi politikai életbe, a Fidesz-csoport munkájába, jó barátja és iskolatársa – a későbbi európai parlamenti képviselő – Pálfi István hatására. 1998 és 2002 között a városi önkormányzat pénzügyi bizottságának külsős szakértő tagja lett. Közös vonás volt kettejükben, hogy fővárosi tanulmányaik végeztével fontosnak tartották a megszerzett tudás szülővárosukban való kamatoztatását.

A 2002-es őszi önkormányzati választáson a képviselő testületbe listáról jutott be, s lett a pénzügyi, valamint az ifjúsági és sportbizottság tagja, utóbbinak elnöke is. Abban a ciklusban fontosnak tartották a polgárőrség újjáalakítását, melynek aztán alelnöke lett.

A 2006-os helyhatósági választáson beérett munkájuk gyümölcse: saját választókörzetében, a Kertvárosi részen egyéni képviselő lett. Az új testület pedig alpolgármesterré választotta, a polgári képviselőcsoport pedig frakcióvezetővé. A Fidesz megyei választmányának tagja, de aktív szerepet tölt be a párt önkormányzati tagozatának munkájában is. Általános alpolgármester, fő területe a pénzügyi és a népjóléti iroda felügyelete, míg a képviselő testület munkájában a pénzügyi, szociális és egészségügyi, valamint az ifjúsági és sportbizottság munkáját koordinálja.

Vallja, hogy a település működőképességének megtartása mellett lényeges a város hosszú távú fejlesztési stratégiájának összhangba hozása. Cél egy olyan élhető kisváros megteremtése, ahol a helyiek megtalálják számításaikat, de az idelátogatók elismerését is kihívják. Az egészséges város azt jelenti, hogy a gyógyvízre épülve a Területi Kórház szakmai tapasztalatát kihasználva, egy mozgásszervi rehabilitációs központot hozzanak létre belátható időn belül Bihar szívében. Mivel a település iskolaváros is, fontos az intézményhálózat épületeinek felújítása, valamint a térségi integrált szakképző központ kialakítása Püspökladány és Hajdúszoboszló összefogásával.

1992-ben kötött házasságot Csökmőre való feleségével, Ildikóval, aki kozmetikusként dolgozik. Két lányuk van: Dorottya 14, Kamilla 11 éves. A sok közéleti elfoglaltság ellenére megpróbál minél több időt tölteni családjával: szívesen kirándulnak itthon, illetve Erdélyben. A mai napig aktív sportoló: igazolt versenyzője a berettyóújfalui kórház sportkörének tenisz és lábtenisz szakosztályában. Úgy véli, a testi-lelki egészség megőrzése nagyon fontos a megnövekedett közfeladatok ellátása érdekében.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló