Vámos István

Ügyvezető,

Berettyóújfalu

hb_5-96_vamos_istvan.jpgEgy sikeres vállalkozáshoz nemcsak szerencse, hanem igen kemény, évtizedekig tartó, céltudatos munka is kell – vallja a Vámos Épker. Kft. ügyvezetője. 1952. szeptember 14-én Békéscsabán született, azonban szüleivel együtt Kőröstarcsára költözött. Általános iskolát is ott végzett, majd érdeklődése a Dunántúlra vitte. Várpalotán elektrolakatosnak tanult a Kőolajkutató Vállalat ösztöndíjasaként. Végzés után ennél a cégnél dolgozott 26 évig. Munkakörénél fogva megfordult Szegeden, Komádiban, Hajdúszoboszlón. Hosszabb-rövidebb időt eltöltött külföldön is, például Görögországban másfél évet, Szíriában ugyanennyit, miközben volt tanulmányúton az Amerikai Egyesült Államokban nyolc hónapig, ahol a magyar cég olajipari berendezést vásárolt, amit aztán Vámos István munkatársaival együtt helyezett üzembe a szíriai olajmezőkön, a sivatagban.

Külföldi útjait már családos emberként járta, ami bizony nem volt könnyű. 1979-ben vette el Komádiba való feleségét, aki óvónő volt. Abban a reményben, hogy a Kőolajkutató Vállalat tervezett központja Berettyóújfaluban lesz, a város Morotva nevet viselő részén telepedtek le: családi kertes házat építettek. Felesége a három gyermek megszületése után nem ment vissza Komádiba, hanem vállalkozó lett: munkásszállók üzemeltetését végezte. A férj vállalkozását 1994. február 15-én kezdte mint egyéni vállalkozó. Akkor – még kicsiben – festék- és villamossági termékeket forgalmazott egy bérelt garázsban, Berettyószentmártonban. Mint mondja, igen nehéz körülmények között működött egy évig a vállalkozása, de eljönni onnan nem volt szándékában, s ez jó döntésnek bizonyult. A mostani telephelyet 1995-ben vette meg, ahol annak idején egy másfél szobás kis lakóház volt, azt alakította át üzletté. Abban már nemcsak az előző év eredménye volt benne, hanem a korábbi évtizedek megtakarítása is. Úgy érzi, az ingatlan megvásárlása és üzletté alakítása hatalmas előrelépés volt számára. Ezzel már lehetővé vált a profilbővítés is. Víz- és szennyvízszerelési anyagok forgalmazását kezdte el, majd felkerültek a terméklistára a burkolóanyagok is.

1997-ben megvásárolta a telke mellett lévő, ugyancsak lakóházként nyilvántartott ingatlant. Azt az épületet fürdőszoba-felszerelések bemutatótermévé és raktárhelyiséggé alakította át. Az így létrejött terület nagysága már lehetővé tette saját rakodási és parkolási helyek kialakítását is. Ez szintén újabb fontos állomása volt Vámos István vállalkozásának. Az önerő mellett munkahelyteremtő pályázaton elnyert összegből építtetett egy négyszáz négyzetméteres vasszerkezetű raktárhelyiséget, kimondottan csempe és burkolóanyagok tárolására. Ennek a beruházásnak köszönhetően két fővel növelte alkalmazottai létszámát. Ezt követte három év kemény munka és piaci harc a vállalkozás életében. 2004 áprilisában alakult át kft.-vé, és vette fel a Vámos Épker. nevet. Ezzel újabb bővítésre szánta el magát, hiszen a kereskedelem igényelte is a szép és kulturált bemutatást. Mint fogalmaz, ez utóbbi nagyon fontos ebben az üzletprofilban. Az ötlet megvalósításában ismét pályázaton – GVOP – elnyert összeg játszott fontos szerepet. Ez a forrás, valamint a saját tőke azonban nem volt elegendő a terv megvalósításához, éppen ezért banki hitelt volt kénytelen felvenni.

Ha nehezen is, de előteremtődött tehát a szükséges összeg, és megépítették azt az üzletházat, amelynek a Burkolóanyagok és Szaniter Áruk Raktáráruháza nevet adták. A 47-es főútvonal berettyószentmártoni átkelő szakasza mentén, a Puskin utca 32–34. szám alatt lévő – akadálymentesített – épület három szinten, összesen 720 négyzetméternyi területen szolgálja ki a vevőket, s rajtuk keresztül a vállalkozás sikerét. A pincében 240 négyzetméteres raktár, a földszinten és az emeleten 480 négyzetméternyi, az uniós igényeknek és követelményeknek megfelelő bemutatótér várja a vásárlókat. A vevőkkel hét szakképzett alkalmazott foglalkozik, igen magas szakmai színvonalon.

– Az elmúlt bő egy évtized alatt természetesen volt lemorzsolódás és személycsere, azonban mára egy ütőképes, jó kis csapat állt össze – nyugtázza az ügyvezető. Meggyőződése, hogy nagyon fontos a szakmai színvonal állandó növelése, éppen ezért alkalmazottait folyamatos tanulásra ösztönzi. Az ügyvezető támogatásával a dolgozók targonca- és nehézgépkezelői végzettséget is szereztek.

Szerényen jegyzi meg, jóllehet, már nem fiatal, ám igyekszik haladni a korral, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek az internetes kereskedelem irányába való nyitásra. Ennek érdekében számítástechnikai felszerelésük bővítését végzik, a vállalkozás további sikerei és a vásárlók széles körű kiszolgálása céljából. A legnagyobb fiú ügyvédjelölt Balatonfüreden, a középső fiú a vállalkozásban vesz részt apja jobbkezeként, míg a kicsi még általános iskolás. A szépen ívelő vállalkozást és családi életet múlt év végén egy tragédia árnyékolta be: felesége – minden előjel és betegség nélkül – infarktusban elhunyt.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése