Czirják Imre

Mezőgazdasági vállalkozó,

Berettyóújfalu

hb_5-86_czirjak_imre.jpgHa rangsorolni kellene alig több, mint fél évszázados életében a legfontosabbakat, akkor a három lánygyermeket nevelő apa a családot, utána a mezőgazdasághoz való igen erős kötődését s az abban való állandó részvételét említené.

1955. augusztus 3-án született Berettyóújfaluban. Általános iskolát szülővárosában végzett, míg középiskolai tanulmányait Abaújszántón fejezte be, ahol mezőgazdasági technikus végzettségre tett szert. A végzés után az akkori Hajdú-Bihar Megyei Húsipari Vállalatnál, a felvásárlási főosztályon helyezkedett el Debrecenben. Munkahelyén  – végigjárva a ranglétra minden fokát – 1982-től a berettyóújfalui kirendeltség vezetőjévé nevezték ki. 2000-ig volt ez az első és egyetlen alkalmazotti munkahelye, mert ezt követően ez a tevékenységi köre magánvállalkozásban folytatódott. Szomorúan jegyzi meg, hogy napjainkra a vidéki háztáji állattartás válsága miatt ez a vállalkozás megszűnőben van.

A kilencvenes évek elejétől – családi segítséggel – egy folyamatosan izmosodó mezőgazdasági alaptevékenységet folytató vállalkozást vezet kft. formájában. Vállalkozásának fő profilja az állattenyésztés, amit kiszolgál a szántóföldi növénytermesztés. Saját állattartó telepein meghatározó a sertés- és juhtenyésztés. Gazdaságában rendelkezik  – a kombájn kivételével – minden mezőgazdasági munkagéppel és kiegészítőkkel. A fáradtságos, kemény munkát és befektetést igénylő vállalkozás fejlődése 2002-ig ragyogóan ívelt felfelé, azóta azonban a mezőgazdaságot sújtó okok miatt a túlélésért küzd.

„Szoktam mondogatni – fogalmaz –, hogy mindent jobban csinálunk, tanulva mások és saját hibánkból, azonban mégsem lépünk előbbre.” Rosszallóan teszi hozzá: a külföldről behozott silány minőségű, ellenőrizetlen mezőgazdasági termékek miatt a magyar gazdák kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, pedig az előállítási költségek és ilyen-olyan elvárások jócskán megemelkedtek, illetve szigorodtak. Érthetetlen számára, hogy a legkiválóbb minőségű mezőgazdasági termékeink saját hazánkban eladhatatlanok, a multik árdiktátuma és piaci térnyerése következtében.

Saját példáján keresztül meséli el, hogy az elmúlt négy évben a vállalkozás korábbi tartalékait felélte annak érdekében, hogy legalább alapszinten megmaradhasson. A több lábon állás érdekében pedig a családdal közösen 2002-ben egy grandiózus beruházás megvalósításán gondolkodott. A polgári kormány által bevezetett Széchenyi-terv nyújtotta lehetőségeket kihasználva egy lovascentrum és vendégek fogadására is alkalmas szabadidőközpont kialakítását tervezték el. Az alapgondolatot a gyermekkora óta meglévő, a lovakhoz való szenvedélyes vonzódása inspirálta. Beruházási elképzelésüket pályázattal kívánták volna megvalósítani. A 2002. utáni kormányok azonban a Széchenyi-tervet megszüntették, négyéves országlásuk alatt egyetlenegy – az említett elképzelés megvalósítását szolgáló  – pályázatot nem írtak ki. Czirják Imre szerint ez a tény is azt bizonyítja, hogy a magyar vidék magára maradt, megszűnt a vidékfejlesztés területén a kormányzati odafigyelés.

– A mindennapok súlyos anyagi és szellemi terheit nagyon nehéz egy ilyen közepes vállalkozásnak elviselnie a szinten tartás érdekében – foglalja össze gondjait a gazda. Pedig az a 10-15 dolgozó, akiknek munkát és megélhetést nyújt, azok is kiszámítható, biztonságos jövőt szeretnének nemcsak maguknak, hanem családjuknak is – fűzi hozzá együttérzően.

A mindennapok – sokszor idegölő, megerőltető megpróbáltatásait – igyekszik nem hazavinni, hiszen tanítónő feleségének – a család ellátása mellett  – is megvannak a pedagógusokat érintő aktuális problémái. A közel három évtizedes házasságukból három lányuk született. Úgy tűnik, a „nőuralom” folytatódik, hiszen első s eddig egyetlen unokája is kislány. A vállalkozás adta elfoglaltság ellenére – ha rövid időre is  – évente egyszer-kétszer saját és baráti családokkal elsősorban Erdélybe járnak kikapcsolódni és feltöltődni. Az ilyen utazások alkalmával egyre erősödik benne az összmagyarsághoz kapcsolódó nemzeti érzés, s talán nem véletlen, hogy egyik alapító tagja a Trianon Társaság berettyóújfalui szervezetének.

Ismertsége és szervezőkészsége miatt a Berettyóújfalui Gazdakör számíthatott rá a 2005-ös téli gazdademonstrációk lebonyolításában. A háromhetes tüntetésről elmondható, hogy az ország egyik leghatékonyabb traktoros megmozdulásával – a 42-es főútvonal mentén – a gazdáknak sikerült magukra irányítaniuk a közvélemény figyelmét. Az elmúlt évtizedekben szerzett élettapasztalatok, a család biztatása reményt ad Czirják Imrének arra, hogy egy előnyösebb gazdasági-politikai közegben megvalósíthatja – mintegy életműve betetőzéseként – a már említett, de parkolópályára tett nagy ívű beruházási tervét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése