Szilágyi Péter

Országgyűlési képviselő, igazgató-karnagy,

Berettyóújfalu

hb_01-104_szilagyi_peter.jpgKivételes alkalom ez a vasárnap délelőtt. Szilágyi Péter országgyűlési képviselő kényelmesen, nyugodtan jöhet a megbeszélt időpontban a városi zeneiskolához. Most ráér, de ismerősei azt mondják, hogy a nap huszonnégy órájából huszonötöt dolgozik. Az egykori alispáni lak évek óta a bihari zenei képzés fellegvára. Nem általános a mai világban, de ez idáig ez az első és egyetlen munkahelye. Leülünk a tágas igazgatói irodában. Szokatlan, most csend van az épületben, csak a decemberi eső égig érő ujjai dobolnak az ereszcsatornán.

Szilágyi Péter igazi művészember, feszült, zaklatott, minden fellépés előtt. Az utóbbi évtizedben közéleti szereplővé vált, és nem csak a zene szakterületén mozog. Mindenkit szívesen meghallgat, aki problémájával megkeresi. Kiteljesedő pályájához kiváló alapokat nyújtott a család, ahonnan érkezett. Jó lelki és szellemi talajon nőtt fel. A szülei tudatosan – szeretettel és gondos rávezetéssel – szerették volna helyzetbe hozni mindhármukat a tanulás érdekében. Ez motiválta őket, mikor Körösszakálból Debrecenbe költöztek. Édesanyja dajka, édesapja tisztviselő, aki a csendes kis bihari falu baptista gyülekezetében zenekart és énekkart vezetett. A sikeres karnagy elismerően beszél édesapja tudásáról: „Édesapám Körösszakálból készítette fel a nagyobbik nővéremet a zeneművészeti szakközépiskolára, és a hangszerelést ugyanúgy ismeri, mint én, aki tanultam.”

A debreceni évek kezdetén Szilágyi Péter érdeklődése megoszlott a sport és a zene között. A gyakorlás és az edzés sokszor ugyanarra az időre esett. Döntenie kellett, döntött! A zenét választotta. A fiait is ebben a szellemben nevelte. Péter országos első helyezett kürtös volt. Balázs, aki szintén jól kezelte hangszerét, az FTC igazolt labdarúgója. Most az útkeresés időszakát élik, és a nyelvtanulást részesítik előnyben. Édesapjuknak is a tanulás volt az első. Az otthoni többszólamú éneklések megerősítették korábbi elhatározását. Zenei szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanulta a szakmát, a zenei műhelymunka apró mesterfogásait. Az énekléshez sem maradt hűtlen, a Kodály Kórussal eljutott a tengeren túlra is. Az ilyen turnékon szerzett tapasztalatait később – bevallása szerint – a saját zenekara mellett kiválóan tudta hasznosítani.

Ezerkilencszázhetvenhatban került Berettyóújfaluba, és a következő esztendőben egyik pillanatról a másikra a tízéves fúvószenekar élén találta magát. Irányítása alatt a zenekar a nyolcvanas években sikert sikerre halmoz. A kiváló egyéni teljesítmények mellett, a nem kiugró hangszeresekkel is el tudja hitetni, hogy fontos szerepük van a zenekarban, nélkülözhetetlenek a közös muzsikálásban.

Az öreg kontinens számos országában megfordultak. Az egyik legátütőbb eredményt ezerkilencszáznyolcvanötben Hollandiában, a Zenei Olimpián produkálták, ahol a szakmai zsűri a maximális háromszáz pontból kétszázkilencvenhétre értékelte műsorukat. Erre odafigyelt a szakma, de a média is. Rádió- és tévéfelvétel is készült az Ifjúsági Fúvószenekarral. Neves zeneszerzők, mint Farkas Antal és Ujj Viktor Géza, több művet is komponáltak a zenekarnak, és a hazai elismerések sem maradtak el: Aranylant Diploma, Kiemelt Aranydiploma.

1983-ban a zeneiskola igazgatójának nevezték ki, de továbbra is maximális óraszámban tanított. Azóta folyamatosan újraválasztották, legutóbb 1998-ban. A zenekarra is maradt ideje: három évvel ezelőtt jelent meg az együttes első CD-je és kazettája. A jó eredmények, a közös munka hátterében a jó kollektíva áll. Sokáig irányította a helyi pedagógus kórus munkáját is. „Úgy hirdették meg, hogy az én nevem szerepelt a felhíváson. Nem mondhattam nemet.” A tagok ma is szívesen emlékeznek a németországi és a görögországi fellépésekre.

– Ezerkilencszázkilencvenben – kezdi a politikai közszereplés első lépésinél – független képviselőként váltam az önkormányzat tagjává. Abban az időszakban könnyebb volt megtalálni a közös nevezőt, mint most. Négy évvel később az MSZP részéről történt egy megkeresés, induljak el az ő támogatásukkal az ötös számú körzetben, amelyről úgy is sok tapasztalattal rendelkezem. Megválasztottak a bihari választókerület országgyűlési képviselőjének. Ezzel párhuzamosan elindult egy non-stop nyitva tartás, amely mind a mai napig tart. Fogadóórám mindig van. Ha meglátják az autót a zeneiskola előtt, már tudják, hogy bejöttem. Megkeresnek, mert bíznak bennem. Sokszor akkor is megosztják velem problémájukat, ha tudják, én sem tudom megoldani. Az ezerkilencszázkilencvennyolcas választás engem igazolt, négyéves tevékenységemet minősítették a választók azzal, hogy ismét bizalmat szavaztak. Az egyéni megkeresés változatlanul nagy, de a négy év alatt felhalmozott kapcsolati tőkével, amivel rendelkezem, nem mindegyik település él. Aki ismer, az tudja, teszem a dolgom, változatlanul bízom a józan emberekben, mert két pont között legrövidebb út az igazság.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése