Pálfi István

Európai parlamenti képviselő,

Brüsszel, Strasbourg, Berettyóújfalu 

hb_5-4_palfi_istvan.jpgPálfi István az egyetlen olyan magyar európai parlamenti képviselő, aki nem költözött ki Brüsszelbe vagy „fel” a fővárosba. Ő a szó nemes értelmében vidéki képviselő, aki a hagyományok tisztelete és becsülete okán is Berettyóújfaluban, a nagyszülői ház felújított épületében lakik családjával. Onnan ingázik hetente Brüsszelbe vagy Strasbourgba.

Pálfi István 1966. szeptember 23-án született Berettyóújfaluban. Szülei nyugdíjazásukig az egyik helyi termelőszövetkezetben dolgoztak. Általános és középiskolai tanulmányit szülővárosában végezte, 1985-ben érettségizett az Arany János Gimnáziumban. Felesége építész, harmadik éves kislányuk mellé most várják második gyermeküket. A régi családi hagyományt folytatva 2000-ben a helyi református egyházközség presbiterré választotta. 2003-tól a Nemzetközi Churchill Társaság tagjává fogadta.

Az EU fővárosába hosszú szakmai és politikai út vezetett. Felsőfokú tanulmányait Budapesten a közgazdaságtudományi egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán végezte 1986 és 1992 között, majd 2003-ban a pécsi tudományegyetem humán menedzsment szakán is diplomát szerzett. Előbb különböző idegenforgalmi cégeknél dolgozott, 1995-ben pedig saját felnőttképzési vállalkozást indított be szülővárosában, amely Hajdú-Bihar legelmaradottabb részén, Biharban tevékenykedik.

A fiatal vállalkozó-politikus 1993 óta a berettyóújfalui Fidesz-csoport elnöke. 1998 és 2002 között Berettyóújfalu alpolgármestere, s a hajdú-bihari közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke. A települési és a megyei tapasztalatait regionálisan is hasznosítja: 1999 és 2002 között az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Humánerőforrás Bizottságának elnökeként a PHARE-források irányítása és programozása volt a feladata.

Pálfi István 2002 májusában a Fidesz hajdú-bihari listájáról jutott a magyar Parlamentbe, 2004 júniusában pedig szintén a Fidesz Magyar Polgári Szövetség listájáról bekerült az Európai Parlament legnagyobb frakciójába, a néppártiba. Az Európai Néppárt-Európai Demokraták magyar delegációjának tagjaként nemcsak Hajdú-Bihar, hanem Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, valamint Kárpátalja és Partium képviseletét is ellátja.

Pálfi István az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési és Regionális Fejlesztési Bizottságának főtagja, a Költségvetési Bizottságban pedig helyettes tagként dolgozik. A három bizottságban vállalt tagság nem a véletlen műve, hiszen az ezekben folyó munka teljes rálátást biztosít az európai pénzügyekre: a költségvetésiben dől el, mennyi pénz áll rendelkezésre a különböző uniós politikákra, a fejlesztési dönt a pénz felhasználásának céljairól és módjairól, míg az ellenőrzési bizottság nyomon követi, hogy a megelőző évben szabályszerűen kerültek-e felhasználásra az uniós források.

2005 elején az európai parlamenti képviselők még nagy várakozásokkal kezdtek neki az Európai Unió 2007 és 2013 közötti pénzügyi keretéről szóló vitájának. Ezzel párhuzamosan megtárgyalták a források elosztását szabályozó jogalkotási csomagot is. Rendkívül fontos, hogy Magyarország mint új tagállam először vehet részt a rá vonatkozó eljárási szabályok megalkotásában, illetve először van beleszólása abba, hogy a Magyarországot érintő célkitűzésekre mennyi pénzt fordítson az EU.

Pálfi István legfontosabb feladatának azt tartja, hogy felszólalásaiban és módosító javaslataival hatékonyan megjelenítse Magyarország és szűkebb hazája érdekeit.

Az érdekek érvényesítésének elengedhetetlen feltétele a más tagállambeli képviselőtársakkal és a többi intézménnyel való együttműködés, amelyben Pálfi István élen jár, hiszen magas szintű egyeztetésekre hívják előadónak, vendégnek.

Vajon merre tart Európa? – teszik fel sokan a kérdést, és mi magyarok ezt még annyival toldjuk meg, hogy vajon Magyarországnak hol van és hol lesz a helye az európai egységben? Pálfi István szerint az idei év tanulságai közül érdemes kiemelni: Magyarország csak akkor járhat az élen, ha tud s képes kezdeményező maradni abban az Unióban, ahol mindenki csak a jó ötletekre vár, amely végre megoldaná az Európai Unió legnagyobb gondját, a stagnálást és az ezzel járó dekadenciát.

A fiatal néppárti képviselő nevéhez fűződik az Interreg 2005 – Új lehetőségek a határokon átnyúló kapcsolatokban címet viselő konferenciasorozat, amelynek keretében az ország határain fekvő szimbolikus településeken a közös együttműködés és fejlesztés kitörési pontjait keresték hazai és határon túli önkormányzati vezetők, kis- és középvállalkozók, felnőttoktatással foglalkozó szakemberek. A december 5-én Esztergomban tartott zárókonferencián a Kárpát-medencei Héthatár Egyesület létrehozásáról alapító okiratot írtak alá. Az egyesület elnökévé Pálfi Istvánt választották.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése